Autonieuws

1.0 EcoBoost: Maximale downsizing volgens Ford

Vanaf volgend jaar is de Ford Focus leverbaar met een één liter krachtbron. Daarmee lijkt de downsizing-trend een nieuwe wending te krijgen in het C-segment. Ook de B- en C-Max profiteren op termijn van de nieuwe driecilinder.

In de tijden dat een gemiddeld pak melk al anderhalve liter meet, gaat Ford terug naar de basis. De nieuwe Focus krijgt volgend jaar namelijk een krachtbron met exact één liter inhoud. Het gaat om de gloednieuwe 1.0 EcoBoost; een kleine driecilinder die uiteraard wordt bijgestaan door de meest recente (turbo)technologieën.

120 g/km
Ford zal de compacte krachtbron in de Focus in twee smaken leveren. Een reguliere variant met 100 pk en een extra pittige versie met 120 pk. De driecilinders worden respectievelijk aan een handgeschakelde vijf- en zesbak gekoppeld en zijn volgens het Amerikaanse bedrijf uitermate soepel. Zo ontwikkelt de krachtigste variant een koppel van 170 Nm tussen 1.300 en 4.500 toeren per minuut. Wat de beide aandrijflijnen aan brandstof verbruiken is nog niet duidelijk, maar Ford schat de CO2-uitstoot onder de 120 g/km. Een waarde die de Focus mede moet halen door het gebruik van Ford Auto-Start-Stop, de Active Grille Shutter en Ford Smart Regenerative Charging.

Alleen voor één, één voor alleen
De nieuwe EcoBoost krachtbron zal begin volgend jaar leverbaar worden. In Europa althans, Amerika, China en de andere markten zullen nog even geduld moeten hebben. Naast de nieuwe Focus zullen ook de B- en C-Max de beschikking krijgen over de compacte driecilinder.

Gerelateerde artikelen

Ford geeft al gas met nieuwe Focus ST

Spyshots
> Artikel lezen

Nu al kleurrijk type, de nieuwe Ford Focus

Spyshots
> Artikel lezen

Nieuwe Ford Focus meteen op volle sterkte

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe Ford Focus meteen op volle sterkte

Autonieuws
> Artikel lezen

Maccen met de nieuwe Ford Focus Wagon

Spyshots
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.