Autonieuws

Nieuwe Hyundai i30 overtuigt meteen

Hyundai weet vriend en vijand opnieuw te verbazen. Maar ditmaal is de genadeklap voor de concurrentie wel heel erg groot. De compleet nieuwe Hyundai i30 maakt een eerste indruk die ons even versteld doet staan.

Dat de Zuid-Koreanen de afgelopen jaren immense sprongen hebben gemaakt qua design weten we inmiddels. De ix35 luidde de ‘Fluidic Sculpture’ designtaal in, maar met de i40 kwam die naar onze smaak pas echt goed tot zijn recht. Bij de nieuwe i30 lijkt de designtaal geheel volgroeid te zijn. De vijfdeurs hatchback oogt krachtig en stoer dankzij de combinatie van scherpe vouwen, sportieve bollingen en een paar agressief kijkende koplampunits. Complimenten!

Motorenpalet
De nieuwe Hyundai i30 is leverbaar met keuze uit drie benzine- en drie dieselmotoren. Zowel de basisdiesel als de instapbenzine beschikken over een 1.4 liter grote viercilinder die respectievelijk 100 en 90 pk levert. Aan de basis van de overige vier aandrijflijnen staat een 1.6 liter motor. Bij de diesels gaat het om een 110 en 128 pk sterke variant en bij de benzinemotoren worden de smaken gevormd door een 120 en 135 pk krachtige versie. Hoewel Hyundai beweert dat de i30 tot de efficiëntste in zijn klasse behoort houdt het de verbruik- en emissiecijfers voorlopig nog geheim. Wel weten we dat alle i30’s beschikken over een handgeschakelde zesbak. De varianten met een 1.6 kunnen tegen meerprijs voorzien worden van een zestraps automaat.

Flex Steer
Nieuw voor Hyundai i30 is het optionele Flex Steer dat drie standen kent – Comfort, Normal en Sport. Hiermee bepaalt de bestuurder de mate van bekrachtiging en feedback van de besturing. Die kan daarmee worden aangepast aan de rijcondities van dat moment, met als resultaat meer rijplezier. Net als de Hyundai i40 is de nieuwe Hyundai i30 verkrijgbaar met een groot geïntegreerd TFT-kleurenscherm waarop de bestuurder de meest uiteenlopende informatie kan aflezen. Het navigatiesysteem is geïntegreerd in de middenconsole en omvat een 7-inch touchscreen.

Modellengamma
Met de presentatie van de nieuwe i30 op de IAA in Frankfurt geeft Hyundai het startschot geven voor de introductie van een omvangrijk i30-gamma. Nadat de vijfdeurs hatchback net voor de jaarwisseling bij de dealers staat kunnen we uit gaan kijken naar de presentatie van een stationwagon, een driedeurs hatchback en misschien zelfs wel een cabriolet. Qua verkoopaantallen zal Hyundai de 350.000 exemplaren van de eerste generatie i30 met gemak kunnen overtreffen. Waar dat nog een grijze muis was is deze nieuwe i30 een auto met karakter. En als de prijsstelling goed is - wat wij wel verwachten - kan de gevestigde orde in het C-segment zich alvast gaan bewapenen.

Gerelateerde artikelen

Eerste details en foto's nieuwe Hyundai i30

Autonieuws
Eerste details nieuwe Hyundai i30
> Artikel lezen

Hyundai RN30 Concept: 380 pk sterke i30

Autonieuws
Hyundai RN30 Concept: 380 pk sterke i30
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.