Autonieuws

smart fortwo electric drive

Vernieuwde smart fortwo electric drive gepresenteerd

Krachtiger, sneller en een verbeterde actieradius. Smart geeft de elektrische fortwo een behoorlijke impuls. Deze derde generatie smart fortwo electric drive debuteert op de IAA in Frankfurt en is duidelijk een effect van de opgedane praktijkervaring.

Vernieuwde smart fortwo electric drive gepresenteerd
Sinds 2007 voert smart praktijktesten uit met de elektrisch aangedreven smart fortwo electric drive. Wat begon met 100 auto’s in London groeide uit naar een indrukwekkend testpark van maar liefst 2.000 auto’s. Dat is ruim het dubbele van wat smart voor ogen had. Dankzij die 2.000 elektrische auto’s heeft de fabrikant veel informatie verzameld van haar klanten, potentiële klanten en zakelijke gebruikers. Veel van de informatie is verwerkt in deze derde generatie.

Krachtiger en sneller
Eén van de opmerkingen die smart ontving betrof het vermogen. Met de nieuwe fortwo electric drive is dat fors verhoogd van 30 naar 55 kW in combinatie met een koppel van 130 Nm. Daarmee weet de fortwo electric in minder dan 13 seconden naar 100 km/h te accelereren, maar belangrijker nog: de 0-60 km/h sprint verloopt voortaan in 5 seconden. Dat is 1,5 seconde sneller en vooral in het stadsverkeer goed merkbaar. De topsnelheid bedraagt voor het eerst meer dan 120 km/h terwijl de vorige generatie niet verder kwam dan 100 km/h.

Verhoogde actieradius
De actieradius – nog altijd een groot struikelblok voor elektrische mobiliteit – bedraagt bij de nieuwe fortwo ed een nette 140 km. Ruim voldoende voor stadsverkeer. Weer volledig opladen kan in acht uur geschieden, maar wie een eigen snellader heeft of gebruikmaakt van een openbare laadpaal kan binnen een uur weer 140 km rijden. Zowel de verbeterde prestaties alsook de verhoogde actieradius zijn het gevolg van een nieuw accupakket geleverd door Deutsche Accumotive. Voorheen betrok Daimler de accu’s voor smart van Tesla.

Facelift
Om de verbeteringen kracht bij te zetten heeft de fortwo electric drive bovendien een kleine facelift ondergaan. We zien een nieuwe grille, nieuwe voorbumper, LED-dagrijverlichting, geaccentueerde zijskirts en een aantal kleine modificaties aan de achterzijde. Daarnaast laat smart weten dat het model voortaan leverbaar is in dezelfde kleuren als de andere smart fortwo’s.

ebike
Smart onthult tegelijk met deze derde generatie fortwo electric drive ook de productieversie van de smart ebike. Een slimme zet, want in de steeds drukker wordende grote steden kun je ook met een kleine smart niet overal komen. Daar komt nog bij dat elektrische fietsen mateloos populair zijn.
 
Voorjaar 2012
De vernieuwde smart fortwo electric drive zal debuteren op de IAA in Frankfurt om vervolgens vanaf het voorjaar van 2012 bij de dealers te staan. Voor het eerst in de geschiedenis wil smart met de fortwo ed op jaarbasis een productieaantal met ‘vijf cijfers’ gaan realiseren. De fabriek in het Franse Hambach krijgt na de 2.000 exemplaren van afgelopen jaren er dan ook een heel andere doelstelling bij voor de komende jaren.
Redactie
Door Redactie
Vernieuwde smart fortwo electric drive gepresenteerd
Vernieuwde smart fortwo electric drive gepresenteerd
Vernieuwde smart fortwo electric drive gepresenteerd
Vernieuwde smart fortwo electric drive gepresenteerd

Gratis exclusieve verhalen ontvangen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en we sturen je regelmatig exclusieve verhalen die niet op de site staan. Bovendien mis je nooit meer een leuk of uniek nieuwtje.

Zoeken

Merk- & modeldossiers