Autonieuws

Prijs Morgan Threewheeler opvallend laag

Begin dit jaar beleefde de legendarische Morgan Threewheeler zijn rentree. Op de Autosalon van Genève trok Morgan het doek van de unieke auto met drie wielen. Vanaf september is de auto in Nederland leverbaar voor minimaal € 45.000,-.

Met het bekendmaken van de prijs krijg je het gevoel dat de Threewheeler ook echt binnen handbereik ligt. Het prijskaartje van exact 45 mille valt ons alleszins mee. Oke, het is geen praktische auto voor dagelijks gebruik, maar voor een speeltje met zo een historische waarde en uniek karakter vinden wij het simpelweg een koopje.

1910
De originele Threewheeler stamt uit 1910 toen Morgan de auto op de Olympia Motorcycle Show in Londen presenteerde. Oprichter Harry Morgan plaatste een krachtig motorfietsblok en eenvoudige tweetraps (snel en heel snel) transmissie op een lichtgewicht chassis. Een even simpel als briljant concept, want reeds iets meer dan 3 jaar later had deze “cyclecar” ruim 10 Britse records en wereldrecords veroverd en daarnaast liefst 24 gouden medailles tijdens betrouwbaarheidsproeven behaald. De Threewheelers werden niet alleen in Groot Brittannië goed verkocht, maar ook daarbuiten. Aanhoudende racesuccessen moedigden de ontwikkeling van nieuwe versies aan en bovendien werd de Threewheeler een modieuze verschijning op de openbare weg. Mede als gevolg van de naweeën van de 2e Wereldoorlog (o.a. staaltekorten) werd de productie in 1953 echter gestaakt.

Topprestaties
Nu de Morgan Threewheeler herleeft is de techniek uiteraard behoorlijk vernieuwd, maar het concept behouden. De passagiers worden omringd door een stevig buizenframe met twee rollbars waarbij een kogelvormige aluminium romp de inzittenden moet beschermen tegen weersinvloeden. De 2.000 cc V twin S&S motor ontwikkelt een vermogen van 115 pk. Mede dankzij het gewicht van maar 500 kg sprint de Threewheeler daarmee in 4,5 seconden naar 100 km/h en wordt een topsnelheid van 185 km/h behaald.

Gerelateerde artikelen

Elektrische Morgan EV3 eind 2018 klaar voor verkoop

Autonieuws
Elektrische Morgan EV3 klaar voor verkoop
> Artikel lezen

Populariteit Morgan 3 Wheeler overtreft de verwachtingen

Autonieuws
Populariteit Morgan 3 Wheeler overtreft de verwachtingen
> Artikel lezen

Saillante Morgan Threewheeler licht opgevijzeld

Autonieuws
Saillante Morgan Threewheeler licht opgevijzeld
> Artikel lezen

Elektrische Morgan 3 Wheeler in aantocht

Autonieuws
Elektrische Morgan 3 Wheeler in aantocht
> Artikel lezen

Morgan EV3 Junior: tegenwoordig is alles beter

Lifestyle & design
Morgen EV3 Junior is de betere driewieler
> Artikel lezen

Elektrische Morgan 3Wheeler onthuld op Goodwood

Autonieuws
Morgan EV3
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.