Autonieuws

Volvo voorkomt ongevallen met dieren

Bij Volvo blijft men doorontwikkelen om ongevallen te voorkomen. Ditmaal heeft men gekeken hoe het mogelijk is om een systeem te ontwikkelen die ongevallen met dieren voorkomt. Alleen in Zweden al vinden er jaarlijks maar liefst 40.000 ongevallen met dieren plaats.

Een konijn, vogel of egel; vervelend om dood te rijden, maar niet bedreigend voor de inzittenden. Hoe anders wordt dat bij een eland, hert of wild zwijn. Die kunnen enorme schade aanrichten aan de auto, maar zelfs aan de inzittenden. Om over de schrik nog maar te zwijgen. In Amerika zijn er in de periode van 1993 tot 2007 bijna 2.500 mensen overleden als het gevolg van een ongeval met een dier.

Automatisch remmen
Het nieuwe veiligheidssysteem van Volvo is gebaseerd op de technologie van Pedestrian Detection met Full Auto Brake, dat Volvo vorig jaar heeft geïntroduceerd. Het systeem bestaat uit twee delen: een radarsensor en een infraroodcamera die de verkeerssituatie registreren. Belangrijk is dat dit ook in het donker functioneert, omdat de meeste aanrijdingen met wilde dieren ´s nachts plaatsvinden. De camera houdt de weg voor de auto in de gaten. Als een dier zich binnen het bereik van het systeem bevindt, waarschuwt het de bestuurder met een geluidssignaal. Als die niet reageert, remt de auto automatisch af. In gevallen waarin een aanrijding niet is te voorkomen, remt het systeem de auto voldoende af om de kracht van de botsing zodanig te verminderen dat zwaar letsel wordt voorkomen.´

Op safari
Tijdens de ontwikkeling van het nieuwe veiligheidssysteem stond Volvo voor de uitdaging dat het systeem verschillende dieren moest kunnen onderscheiden. Om dit te kunnen realiseren, bracht het ontwikkelingsteam van Volvo een dag in een safaripark door om dieren en hun gedragspatronen digitaal vast te leggen. Dit deden ze door zeer langzaam over een weg te rijden waarlangs voer was gelegd om de dieren te lokken. De gegevens die hiermee zijn verzameld, werden gebruikt om het sensorsysteem te ontwikkelen. Dat reageert op grote dieren als herten, rendieren en elanden.

Gerelateerde artikelen

Alles wat je wilt weten over de nieuwe Volvo V60

Autonieuws
> Artikel lezen

Schrik! Lara Croft rijdt Volvo voortaan

Autonieuws
> Artikel lezen

Officieel: Polestar 1 ís productierijpe Volvo Coupé Concept

Autonieuws
> Artikel lezen

Volvo XC40 uitgeroepen tot Europees Auto van het jaar

Autonieuws
Volvo XC40 uitgeroepen tot Europees Auto van het jaar
> Artikel lezen

Nieuwe Volvo S60 duikt poedelnaakt op

Autonieuws
> Artikel lezen

Volvo XC60 is World Car of the Year 2018

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.