Autonieuws

Chinese injectie in Saab

Het veelbewogen leven van het Zweedse Saab neemt opnieuw een vreemde wending. Na de Nederlandse overname komt er naast een Russische investeerder een Chinese partij kijken.

Saab kampt al enige tijd met een investeringstekort, maar daar lijkt nu verandering in te komen. Hawtai, een Chinese automobielgroep, pompt namelijk 120 miljoen euro in de Zweedse fabrikant en krijgt daarvoor een aandeel van 29,9 procent in Spyker. Daarnaast verzorgt Hawtai een lening van 30 miljoen aan Saab tegen een rente van 7%. Tegelijkertijd zet Tenaci Capital, een investeringsmaatschappij van onder andere Victor Muller, zijn lening van 42 miljoen euro om in aandelen.

"Grote dag voor Hawtai"
Victor Muller reageerde opgelucht; “Het partnerschap met Hawtai zorgt ervoor dat Saab zijn nieuwe business plan kan uitvoeren met voldoende financiële middelen. Daarnaast zorgt onze partner er ook voor dat het toetreden tot de Chinese markt een stuk gemakkelijker wordt. Richard-Zhang, vice-president van Hawtai is even positief en meldt dat het een grote dag is voor de tien jaar jonge fabrikant. "De samenwerking met het iconische Saab zorgt ervoor dat we toegang krijgen tot innovatieve technologie en een internationaal netwerk. De partnerschap geeft eveneens aan dat wij Saab als toekomstig premium Europees merk zien."

Opnieuw lucht voor Saab
Met de deal krijgt het Nederlands-Zweedse en vanaf heden deels Chinese Saab opnieuw lucht, mits een aantal Chinese overheidsinstanties, de EIB (European Investment Bank) en het Zweedse NDO (National Debt Office) toestemming verlenen voor de samenwerking. De toekomst van Saab lijkt hiermee voorlopig weer gered.

Gerelateerde artikelen

Saab 9-3 rolt vanaf maandag weer van de band

Autonieuws
Saab 9-3 rolt vanaf maandag weer van de band
> Artikel lezen

Laatste modellen Saab onder de hamer

Autonieuws
Laatste modellen Saab onder de hamer
> Artikel lezen

Er zijn weer nieuwe Saabs in Nederland!

Autonieuws
Er zijn weer nieuwe Saabs in Nederland!
> Artikel lezen

'Nieuwe' Saab 9-3 ook in Nederland te koop

Autonieuws
Nieuwe Saab 9-3 vanaf nu te koop
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.