Autonieuws

Nieuwe A-klasse staat model voor duurdere Mercedessen

Dat de nieuwe Mercedes A-klasse een compleet andere weg inslaat weten we nu wel. Wat we nog niet wisten is dat de Vision A Concept voor 95% overeenkomt met het finale product. En dat is niet de enige veelbelovende uitspraak die Mercedes’s designchef Gordon Wagener tegenover Autocar doet.

De in Sjanghai onthulde Mercedes Concept A heeft in onze ogen als realistische voorbode van de nieuwe A-klasse toch nog een hoog conceptgehalte. Gorden Wagener ontkent dit echter nu door te zeggen dat de studie zeer dicht bij het definitieve product zal komen te liggen. “Wat je ziet aan de Concept A is wat je krijgt”, zegt Wagener als een van de jongste hoofdontwerpers in de automobielindustrie. De sinds 1997 bij Mercedes-Benz in dienst zijnde 42-jarige Duitser noemt zelfs enkele concrete zaken die het productiestadium wel en niet zullen halen. “De zwierige daklijn van de studie zal behouden blijven, maar de raamlijn, komplampunits en grille zullen wel verschillen. Maar dat is het!”, belooft Wagener. Ook enkele interieurdetails kunnen we weer terugzien op de nieuwe A-klasse die naar verwachting begin 2012 officieel voorgesteld gaat worden. We moeten dan denken aan het grote, centrale display en de turbineachtige ventilatieroosters.

De C-klasse voorbij
Veelbelovend is de uitspraak dat ‘de nieuwe A-klasse qua kwaliteitsbeleving op een hoger niveau staat dan de huidige C-klasse’. Daarnaast zal de boreling de eerste Mercedes zijn met een geavanceerd infotainmentsysteem waarmee apps naar de auto gedownload kunnen worden. Het moge duidelijk zijn dat Mercedes met de nieuwe A een jeugdige doelgroep aan zich wil binden. De motoriseringen zullen daar ook naar zijn. De conceptversie beschikt over een gloednieuwe 210 pk sterke viercilinder turbobenzinemotor, gekoppeld aan een eveneens vers van de tekentafel afkomstige transmissie met dubbele koppeling. De gehele aandrijflijn zal straks ook verkrijgbaar zijn en behoort tot Mercedes’ nieuwe technologieën met fabriekscode M270.

Vierwielaandrijving
Voor automobilisten met een kleinere portemonnee komen er uiteraard minder bedeelde versies. Topper wordt de AMG, ook met vierpitter. Misschien bevat deze zelfs vierwielaandrijving, maar de beslissing hieromtrent moet nog vallen. Deze keuze brengt namelijk extra gewicht – 60 kg – met zich mee. Dat zou de prestaties negatief kunnen beïnvloeden.

Gerelateerde artikelen

Naakte Mercedes A-klasse wil gezien worden

Spyshots
Naakte Mercedes A-klasse wil gezien worden
> Artikel lezen

Maak kennis met de Mercedes-Benz A-klasse Sedan

Autonieuws
> Artikel lezen

Mercedes maakt prijzen nieuwe A-Klasse bekend

Autonieuws
Mercedes maakt prijzen nieuwe A-Klasse bekend
> Artikel lezen

Mercedes-Benz presenteert de nieuwe A-klasse

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe A-klasse legt lat middenklasse-interieur stuk hoger

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe A-klasse legt lat middenklasse-interieur stuk hoger

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.