Autonieuws

De nieuwe Mercedes-Benz A-klasse: radicaal anders!

Mercedes houdt woord! Dit is de Mercedes Concept A, een realistische kijk op een compleet nieuwe generatie A-klasse. Een ware revolutie is hier wel op zijn plaats want de studie is volkomen anders dan dat we nu van de A-klasse gewend zijn.

Lang hield Mercedes ons in spanning door te roepen dat de nieuwe A-klasse compleet anders zou worden dan we nu van het model gewend zijn. Eerdere abstracte schetsen gaven al aan dat daar niets aan gelogen was, maar het blijven schetsen. Nu geeft Mercedes de eerste foto’s van de Concept A, een showversie van het productiemodel, vrij en inderdaad is hier een rigoureuze stijlbreuk van toepassing.

Hatchback/coupé
Alles waar de huidige A-klasse voor staat zal met de nieuwe niet meer zijn. Dat wordt overgenomen door de nieuwe B-klasse. De toekomstige A-klasse zal alleen zijn modelnaam houden maar zijn pijlen gaan richten op de BMW 1-serie en Audi A3. Deze drie- en vijfdeurs modellen zijn niet de enige die tegenstand van de nieuwe A kunnen verwachten. Afgaande op het coupéachtige silhouet, waarvoor Mercedes inspiratie op deed uit de vliegwereld, mogen bijvoorbeeld ook de Volkswagen Scirocco en de Renault Mégane Coupé hun borst natmaken.

Luchtvaart
Ook het interieur van de Concept A kent diverse verwijzingen naar de luchtvaart. Kijk maar naar het vleugelmotief van het dashboard. De ventilatieroosters daarentegen doen denken aan de straalmotoren van een vliegtuig en de grote klokken zijn geïnspireerd op de naverbrander van een straaljager. De centrale bedieningsunit ten slotte is vormgegeven als een modern ‘flightpanel’ en de schakelpook heeft de vorm van een ‘reverse thrust control’ zoals die in straalvliegtuigen wordt toegepast.

Pionier
De Mercedes Concept A is de eerste auto in de compacte klasse dat over een radargestuurd ongevallen-waarschuwingssysteem beschikt. Met dit systeem wordt het risico van kop-staart-botsingen sterk verminderd door daarbij ook gebruik te maken van een adaptieve remassistent. Tegelijkertijd wordt het remsysteem voorbereid voor een zo precies mogelijke remactie. Deze wordt ingezet zodra de bestuurder het rempedaal intrapt.

M270-motor
Mercedes-Benz gooit het met de nieuwe A over een compleet anders boeg, dat mag duidelijk zijn. Extra bewijs hiervan levert het met de motor die de concept herbergt. Dat is namelijk een 210 pk sterke 2.0 liter viercilinder turbomotor. De motor behoort tot een nieuwe generatie, intern M270 genaamd, en is speciaal ontworpen om dwars voorin geplaatst te kunnen worden. Een versnellingsbak met dubbele koppeling, die ook nieuw is, verzorgt de overbrenging naar de voorwielen.

Detroit
Op 19 april trekt Mercedes-Benz in Sjanghai officieel het doek van de Concept A. Een dag later zal dat tijdens de eerste dag van de New York Motor Show zijn. Wanneer het productiemodel staat gepland is nog onzeker. De NAIAS begin 2012 zou een mogelijkheid kunnen zijn.

Gerelateerde artikelen

Mercedes-AMG A45 laat eindelijk zijn gezicht zien

Spyshots
Mercedes-AMG A45 laat eindelijk zijn gezicht zien
> Artikel lezen

Spyshots: dit zijn de nieuwe Mercedes B-Klasse en A-Klasse sedan

Spyshots
Spyshots: dit zijn de nieuwe Mercedes B-Klasse en A-Klasse sedan
> Artikel lezen

Nieuwe A-klasse legt lat middenklasse-interieur stuk hoger

Autonieuws
> Artikel lezen

Mercedes maakt prijzen nieuwe A-Klasse bekend

Autonieuws
Mercedes maakt prijzen nieuwe A-Klasse bekend
> Artikel lezen

Vaarwel Mercedes CLA, welkom A-klasse Sedan

Spyshots
> Artikel lezen

Nieuwe Mercedes A-Klasse mag eindelijk 'naakt' de deur uit

Autonieuws
Nieuwe Mercedes A-Klasse mag eindelijk 'naakt' de deur uit
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.