Autonieuws

Volkswagen Tex Twin Drive by Giugiaro

Kansen moet je grijpen. Vorig jaar diende zich een buitenkansje aan om Giugiaro’s Italdesign over te nemen en Volkswagen greep deze met beide handen aan. De Volkswagen Tex Twin Drive Concept is de eerste vrucht van de aangetrokken banden waarvan de naam verwijst naar de aandrijflijn.

De “Twin Drive” in de Volkswagen Tex Twin Drive Concept is te herleiden naar de 1.4 TSI in het vooronder die voor de voortstuwing samenwerkt met een elektromotor. Een hybride dus. Over een afstand van maximaal 35 kilometer zou de auto geheel elektrisch en emissievrij kunnen rijden. Doet de benzinemotor mee dan bedraagt de actieradius 900 kilometer. Accelereren naar 100 km/h doet de Volkswagen Tex in een vlotte zes seconden en de topsnelheid ligt op 220 km/h. Cijfers die meten met dat van de Volkswagen Polo GTI en dat is op zich niet vreemd met een gezamenlijk vermogen van 177 pk en een hoog koppel van 400 Nm.

Polo van het jaar 20..
De Tex is niet zomaar een vingeroefening van Volkswagen en Giugiaro. De studie is wel degelijk een nauwkeurige weergave van een toekomstige Volkswagen in het B-segment. Dit gezegd hebbende hebben we het hier dus gewoon over de nieuwe generatie Polo. De maten van de Tex bevestigen dit. De auto heeft namelijk een lengte van 3,99 meter, is 1,75 meter breed en 1,35 meter hoog en dat komt overeen met een licht gegroeide Polo.

Revolutionaire ruimte
Dankzij extra korte overhangen voor en achter kon de wielbasis naar liefst 2,60 meter groeien en dat komt de interieurruimte zeker ten goede. Volkswagen claimt zelfs een interieurruimte vergelijkbaar met dat van een SUV en een reguliere bagageruimte van 400 liter met uitbreidmogelijkheden tot 500 liter. Aan het interieur is ook goed te zien dat de designers “ruimtegevoel” in ogenschouw hebben genomen bij het tekenen ervan. Eerste blijk hiervan geeft het grote glazen panoramadak dat een flinke hoeveelheid licht doorlaat en het ruimtegevoel versterkt. Vervolgens is er een cockpit dat erop gericht is zoveel mogelijk overbodige zaken weg te laten. Met camera’s in plaats van spiegels kan de omgeving in de gaten gehouden worden.

Minimalisme
Een perfecte ergonomie realiseren was tevens één van de voornaamste doelen en vandaar slechts een paar bedieningsknoppen op het dashboard en de middenconsole. Ook is het licht gedraaid naar de bestuurder, dit niet in de laatste plaats om de concentratie op de weg te houden. Volkswagen wil met de coupéachtig gelijnde Tex namelijk haar sportieve inborst benadrukken. Met een bijna perfecte wagenbalans van 58% op de vooras en 42% op de achteras laat de Tex zich inderdaad vast lekker sturen. Het nieuwe modulaire MQB-platform staat aan de basis hiervan.

Gerelateerde artikelen

Volkswagen geeft al veel prijs over T-Cross

Autonieuws
> Artikel lezen

Volkswagen T-Cross officieel aangekondigd voor de hersft

Autonieuws
> Artikel lezen

Volkswagen R Pikes Peak heeft gedaan waarvoor 't kwam

Autonieuws
Volkswagen R Pikes Peak doet waarvoor het kwam
> Artikel lezen

Volkswagen op koers voor Pikes Peak-record

Autonieuws
> Artikel lezen

Volkswagen en Ford overwegen strategische alliantie

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.