Autonieuws

Autoverkopen blijven sterk stijgen

In 2010 deed de Nederlandse autobranche het boven verwachting goed en voorlopig blijft ze deze positieve lijn voortzetten. De autoverkopen over afgelopen maand plusten met 19,7% tegenover dezelfde maand vorig jaar, dit terwijl januari 2010 al een stijging van 12% noteerde in vergelijking met diezelfde periode het jaar ervoor.

Vorige maand vonden er 75.174 nieuwe kentekenregistraties plaats voor personenauto’s. In januari 2010 was dit een kleine 63.000 en daarmee lijkt autodealend Nederland rampjaar 2009 uit het geheugen gewist te hebben. Het gaat weer de goede kant op met de autoverkopen. Volkswagen neemt na een maand meteen een stevige koppositie in met 10.413 nieuwe verkochte auto’s. Daarmee plust het liefst 31,6% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. De Fransen blijven het tevens onveranderd goed doen. In totaal schudden de Renault-verkopers 5.916 keer de hand, terwijl de Peugeot’s mannen in krijtstreep dit deden bij 5.760 nieuwe eigenaren. Respectievelijk zijn dit stijgingen van 37,4% en 46,6%. Bij Toyota is de stemming wat minder. Niet omdat ze slecht verkochten, want ze staat nog altijd op plek vier van best verkopende merken, maar wel aanzienlijk minder dan in januari 2010. Afgelopen maand hadden ze een omzet van 5.367 nieuwe auto’s, een minus van 16,1% een jaar eerder. Ford deed het ook minder, maar weet de daling beperkt te houden tot slechts 0,6 procent (5.205 stuks).

Opvallende stijgers & dalers
Apart van de top-5 zijn er ook andere merken die het opvallend goed deden afgelopen maand. Fiat bijvoorbeeld steeg met liefst 74,6% en neemt daarmee plaats zeven op de ranglijst in. Nummer acht en tevens euforisch gestemd is men bij Seat waar ze op één auto na exact 3.100 nieuwe auto’s verkochten, een forse stijging van 67,6 procent in vergelijking met januari 2010. Toenames die zonder twijfel op het conto van hun wegenbelastingvrije modellen zijn te schrijven. Merken die daaraan niet direct te linken zijn, maar wel enorm in verkopen stegen zijn Chevrolet en Saab. Zij verkochten in januari respectievelijk 341% en 224,2% meer auto’s dan in de eerste maand vorig jaar. Bij Alfa Romeo (+129,5%) en BMW (+34,7) is het een combinatie van zuinige en fonkelnieuwe modellen. Lijnrecht tegenover de stijgers staan de dalers. Die zijn er uiteraard ook, al kunnen de meesten daarvan het overzien. Toyota noemden we al eerder en ook Cadillac moest behoorlijk toegeven met 62,5 procent. Infiniti daalde met 18,1%, maar voor beide merken geldt dat verse aanwas in aantocht is dus het kan nog goedkomen. Honda daarentegen moet echt actie ondernemen wil het niet verder wegzakken dan de kleine 50 procent die nu het geval is. Ook Lexus moet oppassen (-34,2%). Gelukkig voor het Japanse luxemerk laat de reddende engel – de CT200h – niet lang op zich wachten.

Prognose voor 2011
Aumacon, autobranchespecialist en bron van deze cijfers, heeft ook meteen een prognose afgegeven voor de autoverkopen over heel 2011. Januari is doorgaans de best verkopende maand, sterk vanwege de slechte maand december waar zo min mogelijk auto’s op kenteken worden gezet uit financiële redenen. Het eerste kwartaal is sowieso veelal de best verkopende. Daarna is het – met kans op een dip in juli/augustus – redelijk stabiel in autoland en in de regel gaat het in de maanden oktober, november en zeker december wat minder. Gezien de aanhoudende stijgende lijn verwacht Aumacon dat er in 2011 ongeveer 525.000 nieuwe auto’s worden verkocht, een niet  weinig ambitieuze plus van 7,6 procent.

Gerelateerde artikelen

Citroën stelt C5 Aircross voor Europa voor

Autonieuws
> Artikel lezen

Je hoeft geen Ferrari te rijden om te profiteren van de nieuwe Shell V-Power

Autonieuws
Shell V-Power / Ferrari
> Artikel lezen

Nieuw generatie Seat Leon mag buitenspelen

Spyshots
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.