Autonieuws

Autojaar 2010 doet goede zaken

Na het rampjaar 2009, waarin slechts 387.699 nieuwe registraties plaatsvonden, is autodealend Nederland in 2010 opgekrabbeld. Voorlopige cijfers geven aan dat er afgelopen jaar 483.164 nieuwe personenauto’s zijn verkocht, een procentuele plus van 24,6 procent.

Veel sneller dan verwacht is de autobranche hersteld van de klap die het in 2009 kreeg. Dat vinden ook RAI en Bovag. Vanwege de positieve ontwikkelingen het afgelopen autojaar heeft men de verkoopprognose meerdere malen moeten bijstellen van een verwacht eindresultaat van 450.000 naar 480.000 nieuw verkochte auto’s. Met de nu bekende 483.164 stuks stemt dat alleen maar tot een nog grotere tevredenheid. Of de stijgende lijn aanhoudt, is vanzelfsprekend onzeker, hopelijk wel natuurlijk. De beide brancheorganisaties verwachten in ieder geval dat de branche voor 2011 eenzelfde aantal nieuwe auto’s gaat verkopen. De vijfhonderdduizend, het niveau van 2008, aantikken zou mooi zijn. Het recordjaar van 1999, waarin 611.776 nieuwe kentekens werden aangevraagd, zit er voorlopig nog niet in. Maar je weet nooit.

Opel verrast
Hoewel het nog wachten is op de officiële statistieken van RDC wijzen de voorlopige cijfers erop dat Volkswagen qua totale verkoopaantallen opnieuw het winnende automerk is. Het Duitse merk wist een kleine vijftigduizend nieuwe auto’s aan de man te brengen, een plus van 29% ten opzichte van 2009. Alle Volkswagen-modellen deden het opvallend goed in 2010, maar het is de Polo BlueMotion die met de kroon naar huis gaat; maar liefst 13.691 werden ervan verkocht terwijl aanvankelijk op ‘maar’ zevenduizend stuks was gerekend. Bijna een verdubbeling dus. Ondanks de onstuimigheid bij Toyota – het ´gaspedaalissue´ bij de Prius en vele terugroepacties – wist het toch nog te plussen met 9%. Met in totaal 40.935 verkochte auto’s eindigt het merk op een tweede plek. Peugeot en Ford dingen mee naar de derde en vierde plaats en Renault sluit de top-5 af. De Fransen hebben daarmee Opel in de eindsprint afgetroefd, een ietwat treurig gegeven voor de Duitsers. Decennialang lang hoorden ze tot de beste vijf.

Eervolle vermeldingen
Automerken die pas echt breed lachend 2010 hebben afgesloten zijn Kia met een stijging van 119%. Met name de Sportage deed het uitstekend. Ook bij Skoda hebben ze meer oliebollen dan ooit gegeten: +109% met dank aan de belastingvrije Fabia Greenline. En niet alleen bij de meer betaalbare merken ging het beter, ook de dure jongens klaagden niet. Zo verkocht Ferrari twee keer zoveel sportwagens dan in 2009: van 21 naar 42 exemplaren. De California had hier een aanzienlijk aandeel in.

Bron: Automotive.nl, Autotelegraaf.nl

Gerelateerde artikelen

Nieuw generatie Seat Leon mag buitenspelen

Spyshots
> Artikel lezen

Je hoeft geen Ferrari te rijden om te profiteren van de nieuwe Shell V-Power

Autonieuws
Shell V-Power / Ferrari
> Artikel lezen

Citroën stelt C5 Aircross voor Europa voor

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.