Autonieuws

Opel Meriva EV wil weer snel op st(r)oom zijn

De elektrische auto’s van nu bieden diverse voordelen, maar kennen ook nadelen zoals een kleine actieradius en lange ‘tanktijden’. Met de Meriva EV doet Opel onderzoek naar snellere laadtijden om elektrisch rijden vaker bruikbaar te maken. Bovendien is er sprake van tweerichtingsverkeer tussen accu en smart grid.

De Meriva EV heeft een 82 pk sterke elektromotor met een koppel van 215 Nm. De totale energiecapaciteit bedraagt 16 kWh en daarmee is de auto in staat een actieradius van 64 kilometer en een topsnelheid van 130 km/h te halen. Tot zover niets bijzonder. Wat wel uniek is aan de Meriva EV is het aanwezige bidirectionele laadsysteem waarmee de mogelijkheid wordt onderzocht om stroom terug te leveren aan een smart grid (intelligente elektriciteitsnetwerken) wanneer de wagen niet in gebruik is en de bestuurder het toelaat. Mocht je dus thuis eens zonder stroom komen te zitten dan zal de Meriva EV bijna letterlijk het lichtpunt in de duisternis zijn.

Lichtpunt
Het onderzoeksproject geniet de steun van de Duitse ministeries van Economie en Technologie en heeft als tweede doel de batterij veel sneller dan heden mogelijk op te laden. Zowel aan een standaard stopcontact van 230 volt als aan een driefasig stopcontact van 400 volt. De auto is daartoe uitgerust met elektronische bedieningselementen die zodanig ontworpen zijn dat het in een smart grid geïntegreerd kan worden en dat de batterij wanneer mogelijk kan worden opgeladen met elektriciteit uit hernieuwbare bronnen zoals wind- en zonne-energie. Onder hoge spanning kan het accupakket in minder dan een uur weer vol zijn.

Haalbaar?
“De elektrische Meriva ziet er weliswaar hetzelfde uit als het productiemodel, maar is een zuiver onderzoeksvoertuig. De demonstratiemodellen zullen worden gebruikt om de haalbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en populariteit van elektrische voertuigen te peilen bij klanten. Met onze demonstratie dragen we in belangrijke mate bij tot de bepaling van Europese normen voor de energie-infrastructuur, elektriciteitsbesparende technologie en datacommunicatie,” aldus Rita Forst, Vice President of Engineering bij Opel.

Gerelateerde artikelen

Opel voorziet gefacelifte Meriva van prijslabel

Autonieuws
Opel voorziet gefacelifte Meriva van prijslabel
> Artikel lezen

Nieuwe instap-diesel voor Opel Meriva

Autonieuws
Nieuwe diesel-instapmotor voor Opel Meriva
> Artikel lezen

Nieuwe Opel Meriva neemt afstand van MPV

Spyshots
Nieuwe Opel Meriva neemt afstand van MPV
> Artikel lezen

Opel heeft wilde plannen met nieuwe Meriva

Spyshots
Opel Meriva
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.