Autonieuws

Wat wil Audi hiermee aangeven?

Op de Autosalon van Parijs toont Audi de Quattro Concept, een hommage aan de oer-Quattro. Iets verderop, in een verlaten hoekje, staat er nog één die toch op z’n minst enkele vragen oproept. Wat wil Audi met deze zeer sportief uitgedoste Quattro Concept zeggen?

Dat pers en publiek en masse over de met rood, wit en zwart bestickerde Audi Quattro Concept hebben gekeken is niet zo vreemd aangezien het model zeker een paar maten kleiner was dan het origineel. Een schaalmodel dus. Maar waarom toont Audi een dergelijk exemplaar achter glas zonder daarbij uitleg te geven terwijl het op z’n minst direct enkele vragen oproept? Iedere zelfrespecterende autoliefhebber weet dat Audi in de jaren ’80 furore maakte met de Quattro S1. De heden genoemde oer-Quattro wist toentertijd verscheidene rally’s naar zijn hand te zetten en ook tijdens de befaamde heuvelklim naar de top van Pikes Peak was het ongenaakbaar. In 1986 trok Audi zich terug uit het World Rally Championship om een signaal naar de organisatie te geven om de veiligheid in de sport te verhogen. Dit naar aanleiding van diverse fatale ongelukken.

223
De reden van de Audi Quattro Concept is het dertig jarige bestaan van de Quattro. Officieel zijn er geen productieplannen gaande, tenzij er voldoende animo voor de auto is en als de reacties van het publiek net zo lovend zijn als die van de pers, zo laat hoofd van Quattro GmbH, Stephan Reil, tegenover Autoweek weten. “We gaan sowieso een business case maken over de haalbaarheid van een eventuele nieuwe Audi Quattro. Mocht de uitkomst positief uitvallen dan zullen we nog moeten wachten op groen licht van Audi AG. Als ook zij instemmen gaat hij zeker in productie, hetzij in gelimiteerde oplage.” Reil noemde daarbij een aantal van 223, evenveel als er van de SportQuattro, de straatlegale versie van de Audi Quattro, zijn gebouwd.

Oude liefdes
Onze mening naar het wel of niet produceren van een nieuwe Audi Quattro voor stervelingen hoeft niet gevraagd te worden. Wij zijn absoluut voor! Nog mooier zouden we het vinden dat Audi naar aanleiding van een productiemodel serieus zou overwegen om terug te keren in het World Rally Championship. Dit niet in de laatste plaats vanwege de herleving van het WRC zelf. Jarenlang ging de strijd aldaar tussen slechts twee fabrikanten (Citroën en Ford), maar met de komst van andere (retournerende) merken MINI en op termijn Saab komt er eindelijk weer een competitie op het hoogste niveau van de rallysport. En Audi zeg nu zelf: het zou toch fantastisch zijn dat jullie ook weer in dit rijtje te zien staan?!

Gerelateerde artikelen

En zo is de nieuwe Audi A1 ineens nagenoeg stickerloos

Spyshots
> Artikel lezen

'Audi TT Roadster en A5 Cabrio eruit, A4 Cabrio er weer in'

Autonieuws
Audi TT Roadster en A5 Cabrio eruit, A4 Cabrio er weer in
> Artikel lezen

Hoog instappen in nieuwe Audi A6 Limousine

Autonieuws
> Artikel lezen

Prijs elektrische Audi e-tron bedraagt...

Autonieuws
Prijs elektrische Audi e-tron bedraagt...
> Artikel lezen

Met hoeveel limogeweld zal de nieuwe Audi S8 ons verblijden?

Spyshots
> Artikel lezen

Geen opvolger, wel nog een facelift voor Audi R8

Spyshots
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.