Autonieuws

Officeel onthuld: Kia Sportage

Kia presenteert op de Salon van Parijs de Sportage, een nieuwe SUV onder de succesvolle Sorento. De Sportage is de tweelingbroer van de eerder geintroduceerde Hyundai Tucson en heeft daardoor ook veel uiterlijke overeenkomsten.

Dit jaar viert Kia haart 60ste verjaardag als autofabrikant en is daarmee de oudste autofabrikant van Korea, het land waar o.a. ook Hyundai vandaan komt. Daarmee moge meteen duidelijk zijn dat Kia geen jong merk is maar al een behoorlijke geschiedenis achter de rug heeft. In Nederland is Kia pas de laatste jaren, met name door de komst van de Sorento, in opkomst. Met de Sportage moet dit succes alleen maar groter worden door een nog betaalbaardere SUV in de markt te zetten. Hij is dan wel niet zo groot als de Sorento maar daar is de prijs ook naar. Voor zo´n 22 mille (schatting) moet de goedkoopste Sportage de showroom uitgaan.
 
Keuze uit voor- en vierwielaandrijving
De Sportage wordt leverbaar met voorwielaandrijving of vierwielaandrijving, handgeschakelde vijfversnellingsbak of automatische viertraps transmissie en keus uit twee benzinemotoren plus een dieselmotor. Tractiecontrole is standaard in combinatie met vierwielaandrijving,  ESP (Electronic Stability Program) is optioneel. Deze systemen voorkomen dat grip verloren gaat- en daarmee wellicht een ongeval. In het vormvaste passagierscompartiment vangen airbags voor- opzij en langs de portierramen (‘curtains’) een onverhoopte klap op vóórdat de inzittenden persoonlijk schade zouden lijden. De zij- en curtain airbags zijn standaard op de EX.
 
Diverse motoren
Het 4x4 systeem schakelt automatisch de achterwielaandrijving bij, zodra elektronische sensoren dreigende wielspin van de voorwielen opmerken. De elektronica en de elektromagnetische koppeling tussen de voor- en achterwielen werken zo snel, dat de bestuurder dit doorgaans als permanente vierwielaandrijving ervaart. De viercilinder 2.0 CVVT benzinemotor is de krachtige basis van het motorenprogramma. De 2.7 V6 legt het accent op dynamiek, terwijl de viercilinder 2.0 CRDi met directe injectie de meest economische keuze is. De automatische transmissie (standaard met de 2.7 V6 en optioneel met de 2.0 CRDi) laat zich desgewenst ook sequentieel bedienen.
 
November in de showrooms
De Sportage krijgt twee niveaus van comfortuitrusting, naast de gebruikelijke ruime keuze van individuele accessoires. De Sportage staat in november bij de Nederlandse Kia-dealer in de showroom.
 
Zie ook:

Gerelateerde artikelen

Gefacelifte Kia Sportage nu al naakt gespot

Spyshots
> Artikel lezen

Eerste details vernieuwde Kia Sportage

Autonieuws
> Artikel lezen

Euro NCAP stelt strengere veiligheidseisen

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe Kia Sportage: eerste rij-indruk

Autonieuws
Nieuwe Kia Sportage: eerste rij-indruk
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.