Video: Bentley Brooklands: overtreffende trap

De Bentley Brooklands kan worden gezien als de meest krachtige Bentley ooit. De Brooklands wordt aangedreven door een 530 pk sterke V8 die met behulp van twee turbo´s een indrukwekkend koppel van 1050 Nm weet op te wekken. De oplage is gelimiteerd en de Brooklands is daarmee niet alleen uniek, maar ook exclusief.

Zijn klassieke Bentley-vormgeving heeft de Brooklands te danken aan het verleden en aan de hand van hoofdontwerper Dirk van Braeckel. Van Braeckel - die ook verantwoordelijk is voor het ontwerp van de Continental-serie - wist de klassieke vormgeving van onder meer de Continental R Coupé en de Arnage te combineren in een statige Britse Coupé.

Aluminium V8
Maar niet alleen de vormgeving ademt nostalgie uit. Wat te denken van de V8-motor die onder de kap ligt. De motor mag dan voorzien zijn van de meest moderne technologie die er te bedenken is, de basis stamt al uit eind jaren vijftig. Met een inhoud van 6.23 liter maakte deze motor destijds zijn debuut in de Bentley S2 Sedan. Het uit aluminium vervaardigde aggregaat was zijn tijd ver vooruit en produceerde destijds 200 pk. In 1969 groeide de inhoud naar 6,75 liter, maar pas vanaf 1982 veranderde de krachtbron pas echt noemenswaardig. De heren van Bentley monteerden namelijk een turbocharger, waarmee het vermogen steeg naar bijna 300 pk in de Mulsanne Turbo. Deze auto veranderde voorgoed het imago van het Britse merk. In 2002 kwam er nog een tweede turbo bij in de Arnage en bedroeg het vermogen van het 6,75 liter grote blok voorzien van twee turbo’s 450 pk. Modeljaar 2007 betekende een herziening van het aggregaat met moderne technieken om tot een vermogen van 500 pk te komen. Nu, in de Brooklands breekt Bentley in eigen huis alle records met 530 pk en 1050 Nm. Dit koppel is overigens het hoogste dat ooit uit een V8 motor is gehaald. Op de weg vertalen deze cijfers zich in een 0-100 km/h sprint die slechts 5,3 seconden in beslag neemt en een topsnelheid van 296 km/h. De tussenacceleratie van 80-120 km/h is met 3,1 seconden indrukwekkend te noemen, en uiteraard te danken aan het enorme koppel.

Gelimiteerde productie
Exclusiviteit is bij deze Brooklands een feit. Het interieur ademt op en top Bentley uit en kan door de toekomstige eigenaar geheel naar wens worden aangekleed. Het veelvuldig gebruik van alleen de duurste leer- en houtsoorten, aluminiumaccenten en chroom maken het binnenste van deze Coupé tot een sfeervol interieur. Wie zich bovendien bedenkt dat nagenoeg elk onderdeel met de hand is gemaakt dan wel geassembleerd gaat het vakwerk des te meer waarderen. Om de exclusiviteit te kunnen waarborgen heeft Bentley de productie strikt gelimiteerd op 550 exemplaren. Dat maakt deze Bentley Brooklands voorlopig niet alleen de krachtigste Bentley ooit, maar ook één van de meest exclusieve auto´s die heden ten dage gebouwd worden.