Autotests

BMW 3-serie

Opgefriste BMW 3-serie weer de baas?

Al drie jaar rijdt de BMW 3-serie op onze wegen rond. Maar met de gloednieuwe Audi A4 en Mercedes C-klasse in het achterhoofd vond BMW het tijd voor een opfrisser. In Zuid-Duitsland mochten wij de vernieuwde 3-serie aan de tand voelen met de vraag of hij de concurrentie nog bij kan benen?

Opgefriste BMW 3-serie weer de baas?

Het succesverhaal van de 3-serie begon drieëndertig jaar geleden toen BMW in 1975 de 320i presenteerde. Na zes jaar wisten de Beieren er al één miljoen exemplaren van te verkopen en de teller bleef maar oplopen. De vijfde generatie van de ‘3’ werd in 2005 gelanceerd en zette deze progressie voort. Aan de vernieuwde 3-serie de zware taak om nog betere cijfers neer te zetten.

Summier
De wijzigingen aan het exterieur van de 3-serie lijken op het eerste gezicht beperkt. Als je de modellen echter naast elkaar zet zijn de verschillen duidelijker zichtbaar. Zo is de voorbumper gewijzigd door hem van ‘vrolijker kijkende’ mistlampen te voorzien, zijn er nieuwe koplampen en heeft de motorkap een ander design meegekregen. Ook het kenmerk van elke BMW, de nieren, werden aangepast; ze bestaan nu uit één gedeelte. Aan de achterzijde treffen we ook een nieuwe bumper aan en vinden we de zogenaamde L-vormige achterlichten terug. Al met al zorgen de vernieuwingen ervoor dat het model er weer fris bijstaat om weer een aantal jaren mee te kunnen.

Massief genoeg?
Eenmaal in de auto zijn de wijzigen nog beperkter. ‘Het interieur was op het gebied van ergonomie al dik in orde’, verklaart een BMW ingenieur die zich bezighield met het ontwerp van het dashboard. ‘Uitsluitend is de plaatsing van de ruitbediening verbeterd, omdat deze zich te ver naar voren bevond. Verder is er meer chroom in het dashboard verwerkt en nog belangrijker is dat het iDrive systeem compleet is vernieuwd’. Eenmaal onderweg in de 3-serie valt ons gelijk de hoge kwaliteit en de - inderdaad - uitstekende ergonomie op. Het geheel is goed in elkaar geschroefd en de afzonderlijke delen bevinden zich op de juiste plek. De gebruikte materialen is zelfs zo zacht dat we ons bijna afvragen of het wel solide is. Maar BMW kennende staat de afwerking op hoog niveau. De hoeveelheid aan interieurruimte blijft bij de 3-serie nog steeds een punt van kritiek. Voorin is de bewegingsvrijheid voldoende, maar op de achterbank is het allemaal aanzienlijk krapper; vooral de hoofdruimte laat te wensen over.

World Wide Web
Was het oude iDrive-systeem volgens critici te ingewikkeld? Over het nieuwe systeem valt dit niet te zeggen. Via een nieuwe lay-out en meer knoppen werkt het systeem feilloos en eenvoudig. BMW heeft voor de verbetering duidelijk naar de concurrentie gekeken, want het lijkt verdacht veel op het systeem van Audi. Gloednieuw aan boord is de mogelijkheid tot het krijgen van internetverbinding. De feature beleefde z’n debuut in de 7-serie, maar zal nu voor het eerst ook leverbaar worden op de 3-serie. Het ingeven van tekst gaat middels de bekende draaiknop waardoor meteen het grootste nadeel van de werking de kop opsteekt. Een e-mail opstellen kan op deze manier behoorlijk veel tijd in beslag nemen. BMW vermeldt ons dat het systeem hiervoor dan ook niet bedoeld is. Het is meer gericht om het laatste nieuw te bekijken. In die zin werkt het prima, al is verbinding via het EDGE-netwerk tamelijk traag. Vooralsnog is de toegang tot het wereldwijde web alleen beschikbaar voor Duitse klanten. In ons land moeten we nog even wachten. De importeur laat ons weten dat vergaande gesprekken met een telecombedrijf gaande zijn.

Superdiesel
Tijdens de introductie werd ons de sleutels in de handen gedrukt van de 3-serie met de belangrijkste nieuwe krachtbron, de 330d. Deze motor is absoluut niet de meest logische keuze van autokopend Nederland, maar wel een heerlijke motor mee te rijden. De 3.0 liter grote zes-in-lijn diesel motor levert een vermogen van 245 pk en heeft een koppel van 520 Nm. Het blok ontpopt zich tot een heerlijke reisgenoot waarvan de motorgeluiden amper hoorbaar zijn. Eenmaal hoger in de toeren dringt het geluid zich verder tot het interieur door en klinkt hij een beetje als een benzinevariant. Het brandstofverbruik is volgens de fabrieksopgave een keurige 5,7 liter per 100 km. Tijdens ons testwerk in de omgeving van München viel dit iets hoger uit, omdat op sommige wegen de motor flink de sporen werd gegeven. In de prijslijst staat ook nog een 335d met 286 pk maar deze is door het minimale verschil in sprinttijden en een hoger brandstofverbruik minder aantrekkelijk en overbodig. Daarentegen voldoet de 330d met het optionele BluePerformance ook nog eens aan de EU6-eisen.

Freude am Fahren
Het Beierse landschap leent zich uitstekend voor de sportief rijdende 3-serie. Kort na de introductie van dit model in 2005 reden wij ook met de 3-serie en bestempelden wij deze als rijdersauto pur sang. Wat betreft de nieuwe is dit niet anders. De auto laat zich uitermate goed sturen. Mede door de verbreding van de spoorbreedte vóór en de nieuwe run-flat banden ligt het rijniveau zelfs nog een tikkeltje hoger. Als bestuurder ontvang je veel gevoel en vertrouwen via het dikke stuurwiel wanneer men bochten met hoge snelheid neemt. De banden bieden voldoende grip, terwijl de demping ervoor waakt dat de auto zo weinig mogelijk overhelt. Nadeel van het briljante onderstel is de moeilijke verwerking van korte oneffenheden. Bovendien is een comfortabel karakter minder aanwezig. Niet dat de 3-serie oncomfortabel is, maar automobilisten die opzoek zijn naar meer comfort kunnen beter shoppen bij de concurrentie. Het ‘Freude am Fahren’ moet je dan wel missen.

EfficientDynamics
De BMW 3-serie is standaard voorzien van alle nodige luxe zoals airconditioning, radio/CD-speler, elektronische bedienbare ruiten rondom, cruise control en in hoogte verstelbare stoelen. Voor de veiligheid monteert BMW zes airbags, ABS met CBC, DSC III en run-flat banden. Ook standaard is het EfficientDynamics-pakket. Deze term gebruikt BMW voor hun energiezuinige modelvarianten waaronder Brake Energy Regeneration, banden met verlaagde rolweerstand, een schakelindicator (bij de handgeschakeld modellen), Auto Start Stop functie (alleen op de viercilinders) en actieve luchtkleppen voor optimale aerodynamica. Deze aanpassingen resulteren is een 26% zuinigere en 20% krachtigere motoren. Ook is de emissiewaarden met 25% verlaagd. De vernieuwde 3-serie is verkrijgbaar vanaf € 33.150,- waarmee je eigenaar van een 122 pk sterke 316i wordt. De geteste 330d begint bij € 52.500,- maar er is al een dieselmotor vanaf € 39.200,- (318d met 143 pk).

Conclusie
De gefacelifte 3-serie wijkt qua exterieur en het interieur slechts beperkt af van het - in 2005 - gepresenteerde model, toch zijn de bijgeschaafde punten duidelijk merkbaar. Het geheel oogt allemaal net iets moderner, het weggedrag is wederom verbeterd en het interieur zit nog strakker elkaar. Tel daar de nieuwe energiezuinige maatregelen en het flink verbeterde iDrive-systeem bij op en er geldt slechts één conclusie; het best verkopende product van BMW kan de strijd met zijn concurrenten weer met frisse moed aangaan.

© Autowereld.com | Kim Koning

Redactie
Door Redactie
Opgefriste BMW 3-serie weer de baas?
Opgefriste BMW 3-serie weer de baas?
Opgefriste BMW 3-serie weer de baas?
Opgefriste BMW 3-serie weer de baas?
Opgefriste BMW 3-serie weer de baas?
Opgefriste BMW 3-serie weer de baas?
Opgefriste BMW 3-serie weer de baas?
Opgefriste BMW 3-serie weer de baas?
Opgefriste BMW 3-serie weer de baas?
Opgefriste BMW 3-serie weer de baas?
Opgefriste BMW 3-serie weer de baas?

Mis geen belangrijk autonieuws meer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en wij zorgen ervoor dat je altijd weet wat er speelt. Zo mis je geen belangrijk autonieuws meer.

Zoeken

Merk- & modeldossiers