Autotests

BMW 1-serie (123d)

BMW 123d: Hot hatch met dieselmotor

Als motorenbouwer pur sang heeft BMW een reputatie hoog te houden. De Beierse autofabrikant doet dat wederom met glans en presenteert een relatief kleine dieselmotor met dubbele turbo. Vooral in combinatie met de compacte BMW 1-serie zorgt dat voor een spetterende combinatie. Maak kennis met de BMW 123d.

BMW 123d: Hot hatch met dieselmotor

De laatste jaren heeft de dieselmotor een enorme ontwikkeling doorgemaakt. De komst van de commonrail-techniek en later het roetfilter zorgden voor een flinke toename in vermogen en tegelijkertijd een reductie in schadelijke uitstoot. Van stinkende en walmende dieselmotoren is dan ook nog nauwelijks sprake. Sterker nog, vele dieselmotoren zijn schoner dan vergelijkbare benzinemotoren. Met de komst van de nieuwe 204 pk sterke 2.0 liter dieselmotor gaat BMW nog een stapje verder. De Duitse autofabrikant monteert op deze viercilinder dieselkrachtbron namelijk niet één maar twee turbo’s. De turbo’s werken samen en ‘lossen elkaar af’. Waar de ene turbo ervoor zorgt dat er al vanaf stationair toerental maar liefst 200 Nm beschikbaar is, zorgt de tweede ervoor dat we al bij 2.000 tpm over 400 Nm beschikken! Op papier zorgt dat al voor sportieve prestaties. De 123d in driedeurs model weet namelijk in slechts 6,9 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h te sprinten. De topsnelheid bedraagt 238 km/h. Dankzij de EfficiëntDynamics brandstofbesparende maatregelen weten we bovendien een verbruik van 7,1/100 km te noteren.

M Sportpakket
Met deze prestaties kunnen we de BMW 123d scharen onder de hete hatchbacks als de Volkswagen Golf GTI en Seat Leon Cupra. Het door ons gereden model maakt dat helemaal waar dankzij het M-Sportpakket. Het door BMW M GmbH ontwikkelde sportpakket bestaat onder meer uit een gewijzigde voor- en achterbumper, een sportuitlaatsysteem en schitterend 18 inch lichtmetaal. Vooral de grote gapende opening in de voorbumper maakt de 1-serie al tijdens stilstand klaar voor de strijd.

Sportinterieur
De onderdelen van BMW’s sportieve afdeling worden ook in het interieur doorgevoerd. De goed gevormde sportstoelen houden je tijdens het betere bochtenwerk prima op je plek. Het compacte stuurwiel is lekker dik en benadrukt het sportieve gevoel. Niet in de laatste plaats zorgt ook de extra korte versnellingspook voor een verhoogd gevoel van sportiviteit. Het zijn die kleine dingen die de 1-serie met M-pakket nog dynamischer maken dan het model standaard al is.

Direct karakter
Eenmaal op weg valt meteen op hoe direct de besturing is. De auto laat zich bijna tot op de centimeter nauwkeurig sturen en in snelle bochten is dat een groot voordeel. Ook kleine chicanes in de weg en kort op elkaar volgende bochten zijn een plezier om te nemen. En dat heeft de 1-serie niet alleen aan de direct besturing te danken. Vooral ook het onderstel is uitmuntend. De grens ligt ver weg, maar kan ook bewust worden opgezocht. Wie met de DTC-knop op het dashboard alle elektronica uitschakelt heeft het heft zelf in handen. Een lekkere drift vormt dankzij het hoge vermogen en koppel geen enkel probleem. Bovendien voelt de versnellingsbak trefzeker aan, zijn de verzetten lekker kort en bijten de remmen zich gewillig vast in de schijven. Op en top rijplezier!

Comfort
Maar enkel en alleen rijplezier is natuurlijk niet voldoende. De 1-serie biedt zijn inzittenden dan ook voldoende comfort en luxe. Het onderstel is stevig, maar zeker niet oncomfortabel. En vooral bij een dieselauto is dat een vereiste. De gemiddelde dieselrijder maakt immers al snel meer dan 50.000 km per jaar. Aan boord van de 1-serie vinden we dan ook een links en rechts gescheiden climate control, een navigatiesysteem, iDrive-bediening van de elektronica en een audiosysteem met MP3/iPod-aansluiting. Ook een Bluetooth-carkit behoort in dit geval tot de uitrusting. Aan ruimte voorin is geen enkel gebrek, al hebben de achterinzittenden het minder ruim. De kofferruimte biedt met een inhoud van 330 liter voldoende ruimte voor dagelijks gebruik.

Conclusie
BMW heeft zichzelf wederom overtroffen. Hete hatchbacks als de Golf GTI en Leon Cupra mogen dan met een benzinemotor zijn uitgerust, de 123d geeft ze het nakijken. Het heerlijke vermogen van 204 pk en het indrukwekkende koppel van 400 Nm maken de 1-serie tot een sportieveling pur sang. En dat alles gecombineerd met de nodige luxe en comfort die je tijdens dagelijks gebruik en lange ritten wenst. Kortom, de ultieme hete hatchback is in dit geval een diesel!

© Autowereld.com | Hans Winter

Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
BMW 123d: Hot hatch met dieselmotor
BMW 123d: Hot hatch met dieselmotor
BMW 123d: Hot hatch met dieselmotor
BMW 123d: Hot hatch met dieselmotor
BMW 123d: Hot hatch met dieselmotor
BMW 123d: Hot hatch met dieselmotor
BMW 123d: Hot hatch met dieselmotor
BMW 123d: Hot hatch met dieselmotor
BMW 123d: Hot hatch met dieselmotor
BMW 123d: Hot hatch met dieselmotor

Zoeken

Merk- & modeldossiers