Autotests

Nissan Qashqai; anders dan anders

Menig autofabrikant probeert het doorgaans wat saaie C-segment te bestoken met opvallende modellen. Zo ook Nissan, dat met de Qashqai probeert om de koper in dit segment voor zich te winnen. De Qashqai is een crossover die het moet hebben van zijn uitstraling en zijn ruime interieur.

De eerste aanblik met de Nissan Qashqai doet meteen de vraag rijzen wat voor model dit eigenlijk is. De Qashqai combineert namelijk duidelijk de styling van een kleine stationwagon, een mini-SUV en een hatchback met elkaar. Vooral dankzij de robuuste plastic onderdelen en de hoge bodemvrijheid komt de associatie met de immens populaire compacte SUV naar voren. Nissan is er heel duidelijk in; de Qashqai is een crossover. Ofwel een combinatie van verschillende autosegmenten verpakt in één model.

Stoere uitstraling
Wat voor stempel de Qashqai ook opgedrukt krijgt, Nissan is er in geslaagd om een verrassende auto neer te zetten. Zijn stompe neus met kenmerkende Nissan-grille, de oplopende schouderlijn en de rechthoekige achterzijde geven de Qashqai een stoere uitstraling.

Goede ergonomie
Het interieur deelt eenzelfde stijl, al is de kwaliteitsbeleving beduidend minder. Nissan heeft veel hard plastic gebruikt en dat doet afbreuk aan een solide gevoel en dito uitstraling. De grote middenconsole biedt plaats voor de bediening van de climate control, het audio-/navigatiesysteem en diverse andere functies. Het stuurwiel is voorzien van de bedieningstoetsen voor de cruise control en tevens voor het audiosysteem. Alle bedieningselementen zitten duidelijk binnen handbereik en zijn logisch gepositioneerd. Het grote scherm van het navigatiesysteem is duidelijk in het zicht geplaatst en ook bij felle zon prima afleesbaar. Wel jammer dat er bij het starten altijd op ‘Enter’ moet worden gedrukt om te bevestigen dat de verkeersregels worden nageleefd en het systeem niet tijdens het rijden wordt bediend. Wie overigens een navigatiesysteem bestelt krijgt daarbij ook een achteruitrijcamera die het inparkeren en achteruitrijden vergemakkelijkt.

Hoge zit
De Qashqai is met een lengte van 4.32 m en een breedte van 1.78 m niet veel groter dan de gemiddelde auto in deze klasse. Met een hoogte van 1.62 m is de auto wel zo’n 10 cm hoger dan zijn concurenten. En dat merk je wanneer je plaats neemt achter het stuur. De instap is gemakkelijk en de zachte en comfortabele stoelen bieden een prettig zitvlak. Bovendien heeft de bestuurder een beter zicht op het overige verkeer dan in een lagere auto. De ruimte is voorin dik in orde en zelfs lange bestuurders kunnen prima zitten. Achterin is de hoofdruimte beperkter. Door de plaatsing van het grote glazen dak – dat overigens veel licht biedt – is de hoofdruimte beperkt. Wel is er voldoende ruimte voor de benen en schouders. Drie opgroeiende kinderen hebben achterin de Qashqai dan ook geen klagen. Wie een plek zoekt voor allerlei losse spulletjes kan een beroep doen op het opvallend grote dashboardkastje, de middenarmsteun, de ‘bekerhouders’ in de middentunnel en de portiervakken. De bagageruimte kan met 410 liter groot worden genoemd voor dit segment. Bovendien is de achterbank in ongelijke delen neerklapbaar om zodoende extra ruimte te creëren.

Zuinige en stille 1.5 liter dieselmotor
Nissan levert de Qashqai met twee benzinemotoren en twee diesels. Het gamma start met de 1.6 (114 pk), gevolgd door de 2.0 (141 pk), de 1.5 dCi (106 pk) en de 2.0 dCi (150 pk). Waar de 1.6 en 1.5 dCi enkel leverbaar zijn met voorwielaandrijving kunnen de 2.0 en 2.0 dCi ook worden geleverd met vierwielaandrijving. Voor onze test viel de keuze op de 1.5 dCi gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak. De motor ontwikkelt een maximaal vermogen van 106 pk bij 4.000 tpm en een koppel van 240 Nm bij 2.000 tpm. Op papier lijkt het dat de viercilinder dieselmotor er flink aan moet trekken. Hij heeft namelijk 12,2 seconden nodig om de ruim 1.400 kg zware Qashqai vanuit stilstand naar 100 km/h te doen accelereren. In de praktijk valt dit echter zeer mee. Natuurlijk is de Qashqai met deze kleine dieselmotor geen strepentrekker, maar de motor voldoet zeker. Hij heeft voldoende kracht om de auto vlot door het verkeer te loodsen. Bovendien is de motor rustig en behalve bij pittig accelereren altijd op de achtergrond aanwezig. Gecombineerd met een gemiddeld testverbruik van 6.2 liter per 100 km (1 op 16) is deze motor zeker voor wie weinig waarde hecht aan prestaties een goede keus. Wie toch wil dieselrijden, maar ook graag lekker vlot van zijn plek wil komen kan kiezen voor de 150 pk sterke 2.0 dCi. Deze motor is duidelijk krachtiger, maar ook minder zuinig.

Comfortabel rijgedrag
Het rijgedrag van de Qashqai is afgestemd op de comfortabele bestuurder. De zachte stoelen bieden veel comfort en voldoende steun. Het onderstel is comfortabel geveerd en oneffenheden worden mooi weggewerkt. De achterzijde is daarbij misschien zelfs wel iets te zacht. Wie een verkeersdrempel iets te enthousiast neemt zal merken dat de achterzijde van de auto lijkt te springen. Ook in de bochten speelt het zachte onderstel in combinatie met de hoogte van de auto mee. De Qashqai helt merkbaar meer over dan zijn concurrenten, al blijft alles zeker binnen de perken. De besturing is voldoende direct, maar voelt wat onnatuurlijk aan. Het lijkt wel of er elastiek is gebruikt om het zelfcentrerende effect van het stuurwiel te bewerkstelligen.

Conclusie
De Nissan Qashqai is zonder meer anders dan zijn soortgenoten. Kijken we naar zijn concurrenten in het C-segment (onder andere de Peugeot 307, Ford Focus en Opel Astra) dan onderscheidt de Qashqai zich zeker. De auto heeft een robuuste uitstraling en doet daardoor een beetje denken aan een kleine SUV met alle voor- en nadelen van dien. Zo kunnen de inzittenden profiteren van een gemakkelijkere instap en hogere zit dan gemiddeld. Bovendien is het interieur ruim en valt vooral ook de kofferruimte (410 liter) in positieve zin op. Een nadeel van zijn hoogte merken we in het rijgedrag. De Qashqai helt wat meer over dan zijn concurrentie en de besturing voelt onnatuurlijk aan. De door ons gereden 1.5 liter dieselmotor is geen snelheidswonder, maar voldoet prima. Zeker wanneer het gemiddelde verbruik en het lage geluidsniveau in de beoordeling worden meegenomen. Wie dan ook op zoek is naar een hogere en ruimere auto dan gemiddeld, maar er niet meer voor wil betalen (bijvoorbeeld in het geval van een compacte SUV of midi-MPV) moet de Qashqai zeker in overweging nemen.

Gerelateerde artikelen

Krachtige, tweede benzinemotor voor Nissan Qashqai

Autonieuws
Krachtige, tweede benzinemotor voor Nissan Qashqai
> Artikel lezen

Nissan Qashqai en X-trial opgeleukt voor Genève

Autonieuws
Nissan Qashqai en X-trial opgeleukt voor Genève
> Artikel lezen

Omvangrijke facelift voor Nissan Qashqai

Autonieuws
Omvangrijke facelift voor Nissan Qashqai
> Artikel lezen

Eerste rij-indruk nieuwe Nissan Qashqai

Autonieuws
Eerste rij-indruk nieuwe Nissan Qashqai
> Artikel lezen

Nissan Qashqai Coupé in overweging

Autonieuws
Nissan Qashqai Coupé in overweging
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.