Eerste review: Mercedes EQC (2019)

De EQC is Mercedes’ antwoord op de Jaguar I-Pace en de Audi e-tron. De volledig elektrische suv heeft een accupakket van 80 kWh en twee elektromotoren die samen 408 pk en 760 Nm leveren. Wij hebben een week lang gezoefd, gescheurd en gestekkerd.

Wat is er opvallend aan de Mercedes EQC?

De Mercedes EQC wordt aangedreven door twee elektromotoren die samen 408 pk en 760 Nm leveren. De elektromotor voorin is toegespitst op zuinig rijden en de achterste juist op dynamiek. Met een capaciteit van 80 kWh lijkt het accupakket van de Mercedes EQC wat aan de kleine kant (want Jaguar communiceert 90 kWh en Audi zelf 95 kWh), maar laat dat je niet afschrikken. Bij de concurrentie kun je maximaal 85 kWh benutten en - veel belangrijker - de EQC is zuiniger. Op de snelweg blijft bij ons het gemiddelde stroomverbruik onder de 25 kWh/100 km, wat betekent dat je met een volle accu sowieso 300 kilometer kunt afleggen. Snelladen doet-ie met maximaal 110 kW. Dat is vergelijkbaar met de I-Pace, maar trager dan de e-tron (constant 150 kW).

Wat is er goed aan de Mercedes EQC?

De Mercedes EQC 400 is een geweldig totaalpakket. De sportieve rijder benut zijn snelle acceleratie (0 tot 100 in ca. 5 seconden), terwijl de kilometervreter de Comfort-stand inschakelt en fluisterstil van A naar B zoeft. In de EQC hoor je amper dat typerende gezoem wat een elektrische aandrijflijn maakt. De aaibare vorm van de carrosserie maakt dat de elektrische Mercedes minder lomp oogt dan zijn concurrenten. Het dashboard is prachtig, met twee twee breedbeeldschermen die een geheel lijken te vormen. Eronder zitten fysieke knoppen waarmee je snel naar de radio, het navigatiesysteem of de rijhulpsystemen ‘springt’. Op de middentunnel zit een handige EV-knop waarmee je het stroomverbruik opvraagt en het opladen instelt. Zo kun je opladen tot 80 of 90 procent om het accupakket te sparen. Voor een middelgrote suv is de ruimte prima. Passagiers op de achterbank hebben voldoende hoofd- en beenruimte. De kofferbak heeft een hoge laadvloer met eronder een handige opbergbak voor de lelijke laadkabels. Zoals gezegd valt het stroomverbruik ons mee; in zijn concurrenten zien we hogere verbruikscijfers.

Wat kan er beter aan de Mercedes EQC?

De interieurontwerpers hebben de bovenkant van het dashboard geperforeerd en dat was een vergissing. Als de zon verkeerd staat, zie je honderden kleine rondjes in de voorruit. Dat is al hinderlijk genoeg. Maar dan kijk je naar het navigatiescherm: digitale pijlen worden op camerabeelden gelegd om je de route te wijzen. Beelden waarop die rondjes weer te zien zijn - de camera achter de voorruit filmt de reflectie. Dit hoort niet.

Wanneer komt de Mercedes EQC en wat kost-ie?

Bij deze EV geen spookverhaal over levertijden van een jaar of langer. Als je de Mercedes EQC nu bestelt, wordt hij waarschijnlijk dit jaar geleverd. In 2020 zal de levering helemaal van een leien dakje gaan, verzekert Mercedes Nederland ons. De basisprijs van de Mercedes EQC 400 bedraagt 80.995 euro. Een Jaguar I-Pace is amper duurder, de Audi e-tron 55 quattro kost minimaal 84.100 euro.

Wat vind ikzelf van de Mercedes EQC?

Van het elektrische suv-trio EQC, I-Pace en e-tron is de Mercedes mijn favoriet. Dat is een kwestie van smaak: in mijn ogen heeft hij het fraaiste design en het lekkerste dashboard. Ik vind het belangrijk dat een elektrische auto zuinig omspringt met stroom en dat doet de EQC beter dan zijn concurrenten. De stille aandrijflijn zorgt voor een rust aan boord die gecombineerd met het soepele onderstel de hoge mate van comfort creëert waar Mercedes bekend om staat. Dat betekent wel dat de EQC niet zo sportief rijdt als de Jaguar I-Pace. Mij deert dat niet, maar jou misschien wel.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Bart Smakman
Door Bart Smakman

Test graag elektrische auto's omdat ze zo soepel rijden en er veel valt te ontdekken. Wat is bijvoorbeeld de actieradius in de praktijk en hoe verloopt het snelladen? Vindt dat elke auto stoelverwarming moet hebben, want er bestaat geen groter genot. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties