Autotests

Autotest | Audi TTS Roadster

Autotest | Audi TTS Roadster

Welke petrolhead kampt er niet mee? Sleur en jezelf maar niet de tijd gunnen om die eens lekker van je af te rijden. Het gevolg? Grootste spijt op maandagochtend. Elke week weer. Stop! Pak gewoon die auto en trek erop uit. Spontaan, zonder na te denken over wat ook had gekund. Valt niet mee, dat weten wij maar al te goed. Maar nu wij zelf hebben ervaren hoe bevrijdend zo’n impulsieve actie kan zijn, weten we het zeker: hier blijft het niet bij.

Autotest | Audi TTS Roadster

Wij namen drie dagen vrijaf. Zo ineens. We stonden er zelf van te kijken. Zoiets hadden we nog nooit gedaan. Maar nu we eenmaal A hadden gezegd, moesten we ook B zeggen. Een mini-roadtrip door Europa werd uitgestippeld. Even weg van de computer. Van werkgever tot Facebook, die wereld draait volgende week ook nog wel rond. Voor nu even niets anders dan asfalt verslinden; de ultieme remedie voor de petrolhead om zijn hoofd leeg te maken. En hoe kan dat prettiger dan per cabriolet. Helemaal nu de nazomerzon zich zo verrassend vaak laat zien. Na een iene miene mutte waren we eruit. Het werd de nieuwe Audi TTS Roadster.

Romantische Strasse

Onze reis start in Würzburg, bij het begin van de Romantische Strasse. Een 350 kilometer lange route door een sprookjeswereld, langs ommuurde steden, eeuwenoude kastelen en tal van prachtige heuvelroutes. De TTS voelt zich als een vis in het water op de glooiende Duitse binnenwegen, maar draait zijn hand ook niet om voor de kinderkopjes in bijvoorbeeld Rothenburg ob der Tauber. Op zulke momenten besef je des te meer dat de auto, met name die met een sportieve inborst zoals de TT, van ver is gekomen. Vroeger was het veelal of/of, tegenwoordig en/en. Meerdere auto's voor de prijs van één. Een fijne ontwikkeling.

Terwijl die gedachte wegebt, stellen we ons voor hoe het precies in Rothenburg ob der Tauber moet zijn geweest ten tijde van de Middeleeuwen. Heel moeilijk blijkt dat niet overigens, want vanaf zo'n beetje elk terrasje in Rothenburg kijk je er stijl tegenaan. Slechts weinig historische dorpjes in Duitsland zijn zo mooi bewaard gebleven. Hier kunnen we de rest van de dagen prima doorbrengen. Toch doen we dat niet. Er valt immers nog veel meer te zien. De nabije bergen, bijvoorbeeld. Of beter gezegd: de wegen die daardoor heen slingeren.

“Met een openingstijd van tien seconden heeft de Audi TT Roadster de snelste cabriokap op de markt”


Comfortabel luchten

Dag twee begint bij het officieuze eindpunt van de Romantische Strasse: het maagdelijk witte Slot Neuschwanstein. Veel dichter bij een sprookjeskasteel komt een burcht niet. Dat blijkt ook wel uit het feit dat dit megalomane bouwwerk van Koning Ludwig II, dat stamt uit 1869 en vanbinnen op het bizarre af is gedecoreerd, niemand minder dan Walt Disney inspireerde voor zijn wereldberoemde themaparken en in het bijzonder het kasteel van Sneeuwwitje. Ook zal, nu je dit weet, geen intro van een Disney-film meer hetzelfde zijn.

Voor ons markeert Slot Neuschwanstein de start van de aanvoerroute naar de majestueuze Alpen. We laten Duitsland achter ons en rijden Oostenrijk in, op naar serieuze bergpassen waar we het potentieel van de Audi kunnen beoordelen. Ondertussen worden de mogelijkheden van de Virtual Cockpit volop benut. De ene keer kiezen we ervoor de toerenteller en snelheidsmeter zo groot mogelijk op het scherm te presenteren en de navigatiekaart daartussenin, de andere keer, wanneer er behoefte is aan een betrouwbare gids, precies andersom. Geloof ons, als je eenmaal gewend bent aan zo'n vernuftig digitaal instrumentarium wil je niet meer anders.

Audi TTS Roadster: de snelste zonaanbidder

Intussen nadert het Noord-Italiaanse Bormio. Blauw is de hemellucht en tien seconden later voelen we de zon ook daadwerkelijk zachtjes op de huid branden. Met deze openingstijd beschikt de Audi TT Roadster over de snelste cabriokap op de markt. Weer sluiten gaat evenzo snel. Handig als het prompt begint te storten. Maar daar is nu geen sprake van.

Hoewel de thermometer ook weer geen tropische waarden aangeeft, blijft het in het interieur van de Roadster toch aangenaam toeven. Daarvoor is er zoal stoelverwarming, maar ook hoofdruimteverwarming die via ingebouwde luchtkanalen in de stoelen, via een luchtrooster net onder de hoofdsteun, warme lucht in de nek blaast. Luidruchtige turbulentie krijgt dan weer geen kans dankzij de relatief ver naar achter doorlopende voorruit en het elektrisch windscherm tussen de rolbeugels.

Van lage naar hoge belasting

Goedgemutst rijden we Italië binnen. Bij het belastingparadijs Livigno om precies te zijn. Ooit is deze gemeente, ook wel 'Klein Tibet' genoemd, uit nood belastingvrij gemaakt om het moeilijk begaanbare berggebied aantrekkelijk te houden voor bewoners. Nu is het vooral voor toeristen een voordelig uitstapje en een populair skioord. En jawel, ook de Audi is erbij gebaat. Want zeg nu zelf, tanken voor 91 cent per liter, dat kun je simpelweg niet negeren. Ook al heb je niet per se peut nodig om de volgende eindbestemming te halen. De TTS wordt dus ontegenzeggelijk vol gegooid.

Eenmaal weer klaar voor zo'n 400 kilometer doemt langzaamaan de eerste serieuze krachtmeting op: de fameuze Stelviopas. We beklimmen de schilderachtige bergroute vanuit Bormio en stijgen, via tientallen haarspeldbochten en langs akelige afgronden, tot een hoogte van 2.756 meter. Hier worden we getrakteerd op een adembenemend uitzicht. En niet alleen het ruige landschap om ons heen imponeert, ook het idee van de duizelingwekkende route naar beneden bezorgd acuut kippenvel. Een onbeschrijfelijk gevoel. Eventuele kopzorgen zijn ineens heel ver weg. Alsof je op een andere planeet bent beland. Een verrijking voor mens en, tijdens een roadtrip als deze, ook machine. Maar het is mooi geweest. Tijd om de daling in te zetten en het moment meteen aan te grijpen om de 310 pk sterke 2.0 TFSI nog wat harder aan het werk te zetten.

We schakelen de Drive Select in dynamic en sturen de vier ringen het dal in. Agressief en met een gezonde dosis enthousiasme snellen we de Stelvio af. De ploffende sportuitlaat laat andere toeristen weten dat we zonet zijn gepasseerd en voorliggers weten dat we eraan komen. Hoewel zowel de akoestiek als de besturing een tikkeltje kunstmatig aandoen, kan het plezier niet op. Met een glimlach van oor tot oor bereiken we de vallei. Menigeen beweert dat de Stelviopas 's werelds mooiste stuurmansweg is. Zo stellig durven wij niet te zijn, maar een top-10 notering verdient deze pas met gemak!

Smaakvolle cocktail

Moegestreden arriveren we in Merano, waar we de nacht door zullen brengen. Het is een prachtige Italiaanse stad waar men door eeuwenlang landjepik nog Duits spreekt. Een rare gewaarwording, maar het is een ideale mix tussen perfectie en passie. Duitse Gründlichkeit met Italiaanse flair. Diezelfde visie kun je ook gerust loslaten op het interieur van de TTS. De prachtige rood lederen sportzetels staan in schitterend contrast op de hightech cockpit. Net als tal van fijnzinnige details, zoals de bedieningselementen van de klimaatregeling ín de ventilatieroosters, de aluminium rolbeugels en het afgevlakte sportstuur. Natuurlijk, smaken verschillen, maar wie dit interieurontwerp niet ontroerd, mist een autoziel. Punt.

Na de nodige slaap en enkele espresso's, zoals alleen de Italianen die kunnen zetten, verlaten we Alto Adige en zetten we koers richting Salzburg, de geboortestad van Mozart. Maar voordat we deze statige stad met haar indrukwekkende barokarchitectuur (goed voor een plek op de UNESCO Werelderfgoedlijst) bereiken staat er nog een ander hoogtepunt op de planning: de Grossglockner Hochalpenstraße, een tolweg van 48 kilometer die door veel fabrikanten als 'geheime' testlocatie wordt gebruikt.

Dat de bergpas met 36 haarspeldbochten, flinke hoogteverschillen en steile afgronden een uitgelezen beproeving is blijkt wel uit de hoeveelheid wielrenners die hier hun lichaam straffen. De TTS Roadster daarentegen heeft echter geen enkele moeite om keer op keer te demarreren. Totdat de tank leeg is houdt 'ie dit vol, en ook de remmen twijfelen onder deze pittige omstandigheden geen moment aan hunzelf. Waarom zouden wij dat dan wel doen? Precies, en zodoende bereiken we met een voldaan gevoel het volgende dal en verschijnt Salzburg alvast op de borden. Nog een uur te gaan, maar dat is geen probleem in het schilderachtige deel van Oostenrijk, terwijl we onszelf alvast in een passende sfeer brengen met de klassieke klanken van Mozart. Het muzikale Bang & Olufsen-audiosysteem doet de rest.

“Wie dit interieurontwerp niet ontroerd, mist een autoziel. Punt.”

over de Audi TTS

Ogen en oren te kort

We zijn er! De finish van deze spontane roadtrip. Via de Alpenstrasse zijn we Salzburg binnengereden. En dan ineens gebeurt het. Er blijkt niet aan te doen. 'Do-re-mi' en 'So Long, Farewell' hebben ons hoofd meester gemaakt en is er niet meer uit te krijgen. Wat wil je in het epicentrum van Sound of Music. Een bezoek aan de voormalige villa van de Von Trapps, inmiddels een hotel dat wel een likje verf kan gebruiken, is dan ook verplichte kost als je toch hier bent. Zo gezegd, zo gedaan. Slot Mirabell en het klooster Nonnberg liggen ook binnen handbereik en worden eveneens meegepikt. En zo nog wat meer, want het statige Salzburg staat bol van de minuscule details op de klassieke gebouwen, vele idyllische steegjes en kleurrijke parken. Weinig grote Europese steden ademen zoveel historische cultuur. Een perfecte eindbestemming van deze spontane mini-roadtrip.

Het contrast tussen de auto en achtergrond had immers niet veel groter gekund. En daar was het ons juist om te doen. Eventjes helemaal uit de comfortzone stappen. 'Moeten we vaker doen!', zeggen we dwingend tegen onszelf. Samen met de Audi TTS Roadster? Ook dat is zonder meer voor herhaling vatbaar. Sterker, voor nu kunnen we even geen betere roadster bedenken die comfort en sportiviteit – en daarmee alle facetten van de perfecte roadtrip – zo onder de knie heeft. En dat alles in een verpakking dat het heden en het verleden optimaal weet te vangen. Puik werk, Audi!

Kim Koning
Door Kim Koning

Mis geen belangrijk Audi-nieuws meer

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en mis geen enkel nieuws meer van jouw favoriete merk.

Autotest | Audi TTS Roadster
Autotest | Audi TTS Roadster
Autotest | Audi TTS Roadster
Autotest | Audi TTS Roadster
Autotest | Audi TTS Roadster
Autotest | Audi TTS Roadster
Autotest | Audi TTS Roadster
Autotest | Audi TTS Roadster
Autotest | Audi TTS Roadster
Autotest | Audi TTS Roadster
Autotest | Audi TTS Roadster
Autotest | Audi TTS Roadster
Autotest | Audi TTS Roadster
Autotest | Audi TTS Roadster
Autotest | Audi TTS Roadster
Autotest | Audi TTS Roadster
Autotest | Audi TTS Roadster
Autotest | Audi TTS Roadster
Autotest | Audi TTS Roadster
Autotest | Audi TTS Roadster
Autotest | Audi TTS Roadster
Autotest | Audi TTS Roadster
Autotest | Audi TTS Roadster
Autotest | Audi TTS Roadster
Autotest | Audi TTS Roadster

Zoeken

Merk- & modeldossiers