Autotests

Tesla Model S

Tesla Model S

1.100 exemplaren! Zo veel wist Tesla reeds van de Model S in Nederland te verkopen. ‘Enkel vanwege de belastingvoordelen’ beweren sommigen. Kan zijn, maar mensen die winkelen op het prijsniveau van de Tesla Model S zijn daar normaliter toch wat minder gevoelig voor. Alvorens men een euroton of zelfs meer op tafel legt moet een auto(merk) zich toch wel enigszins bewezen hebben. Criteria als geringe gebruikskosten, innovatie, exclusiviteit en sexy looks zijn eerder doorslaggevend dan noodzaak. Voor dergelijk geld zijn er immers gerenommeerde alternatieven. Toch versloeg de Tesla Model S deze in 2013 allemaal. En wij vertellen je waarom.

Tesla Model S
De schrik zit er eventjes goed in. Niet zozeer bij mij, want ik was erop bedacht wat er komen ging, maar bij mijn naaste passagier. Wist hij veel van die plotselinge duw in z’n rug terwijl we zonet nog kalmpjes aan rond de 80 km/h reden. Een snak naar adem later geeft de digitale snelheidsmeter ineens ruim 120 km/h aan. ‘Eventjes doelbewust een medeweggebruiker de loef afsteken’.
De snelle prestaties van de Tesla Model S zijn zeer indrukwekkend. Ten eerste omdat ze, de acceleratiecijfers, op het niveau liggen van menig gerespecteerde sportwagen, ten tweede omdat de auto zonder pardon ruimschoots twee ton weegt en ten derde omdat er vanuit het motorcompartiment geen gong klinkt zodat je eigenlijk telkens weer wordt verrast op wat komen gaat. Je kunt op het gaspedaal stampen hoe je wilt, het blijft muisstil binnenin de Tesla. De eerste keren is dat een maar wat vreemde gewaarwording. Maar ook daarna voelt accelereren nog altijd speciaal omdat je tijdens dagelijkse ritten nu eenmaal niet keer op keer abrupt de volle potentie van de auto benut. De Model S is snel, heel snel. Vlotter dan de meeste auto’s rond de euroton. En die wetenschap lonkt. Sinds mensenheugenis voelen we ons al aangetrokken tot snelheid en de Tesla Model S biedt het als extraatje bovenop z’n initiële capaciteiten.

“Voordat we een Tesla Model S ophaalden waren we daarover nog vol scepsis.”


Natuurlijk rijgedrag

Hoe sneller, hoe beter is een veel gehanteerd credo in met name de hogere klasses van de auto-industrie en de doelgroep spiegelt zich daar maar wat graag aan. Maar ook tijdens de normale, minder speelse ritten is de Tesla Model S een ontzettend fijn rijdende auto. Tot dat oordeel kwamen we des te meer nadat we rechtstreeks waren overgestapt vanuit de nieuwe S-klasse – die daarvoor op de redactie aanwezig was. Niets ten nadele van die Mercedes-Benz, integendeel, maar het geeft enigszins aan hoe fantastisch de Model S rijdt. De zitpositie is voortreffelijk, de stuurbekrachtiging geeft precies de juiste weerstand en de intensiteit van het gas- en het rempedaal is zowaar nog beter. De Tesla Model S is qua concept nieuwer dan nieuw, al na enkele kilometers voelt hij ontzettend vertrouwd.
Doordat de accu’s verspreid over bodem van de auto zijn geplaatst is de gewichtsverdeling zo optimaal mogelijk gehouden en het zwaartepunt laag. Hoewel de lithium-ion batterijen bij elkaar zo’n 800 kilogram wegen, heb je opnieuw absoluut niet het idee dat je permanent een Volkswagen up! op sleeptouw neemt. Dat de Model S met name in bochten zwaarder aanvoelt dan andere auto’s van hetzelfde formaat daar ontkwam Tesla niet aan, maar hinderlijk is dit allerminst. Al na het nemen van pak ‘em beet vier rotondes heb je in de gaten hoe de behoorlijke massa van nature wil doorduwen ten opzichte van wat je veelal van andere auto’s gewend bent. Vervolgens is controle hierover houden slechts een kwestie van iets je rijstijl aanpassen. Enorm handig is het ingebouwde trucje dat daarbij helpt. Door de elektrische aandrijflijn kan de Model S namelijk zo hevig op de elektromotoren afremmen dat de bestuurder bij voldoende vroegtijdig loslaten van het gaspedaal eigenlijk het rempedaal geheel kan ontzien. Een eigenschap, dat net als destijds toen de automaat gemeengoed begon te worden, wel eens kan uitgroeien tot een zeer geliefd foefje bij veelrijders.

Puik hergebruik

Gezien de zorgeloze manier van autorijden zou je de uitstraling van de Tesla Model S best een masker kunnen noemen. Het sensuele lijnenspel is immers nogal pretentieus, maar eenmaal achter het stuur laat de Model S zich, ongeacht diens snelle prestaties, van een heel andere (bevredigende) kant zien.
Neem bijvoorbeeld ook de afwerkingsgraad en de bouwkwaliteit. Die zijn echt onberispelijk en voordat we een Model S ter bruikleen ophaalden bij Tesla Motors in Amsterdam waren we daarover nog vol scepsis. We konden onze eerste kennismaking met de Model S tijdens de Autosalon van Genève 2012 namelijk nog herinneren als de dag van gister. ‘Fraai, weliswaar een tikkeltje clichématig gelijnde auto, maar die afwerking? Ai!’ Nu, anderhalf jaar later, heeft Tesla zich zichtbaar herpakt. Een ongebruikelijke maar rustigste vormgeving, hoogstaande materialen en de nieuwste, daadwerkelijk ook bruikbare innovaties.
Het gigantische aanraakscherm leidt af (de helderheid laag zetten biedt soelaas) en de ergonomie van de menustructuur kan intuïtiever, maar de techniek erachter is snel. Na een actie volgt er onmiddellijk een reactie. Inmiddels is de maatschappij belandt bij een punt dat wanneer het infotainmentsysteem van de auto langzamer reageert dan de smartphone het voelt als een achteruitgang, een tekortkoming. Tesla, of eigenlijk gezegd Apple dat verantwoordelijk is voor de techniek achter de ogenschijnlijke iPad, had dit blijkbaar tijdens de ontwikkeling al in de smiezen en verstrekt daarmee nu het gevoel dat de Model S ook in het geheel een zeer goed doordacht product is. Iets dat je tevens terugziet bij de ‘ouderwetse’ fysieke knoppen en hendels. De weinige die er daarvan zijn, zijn bijna allemaal afkomstig van Mercedes-Benz. Dat je ze niet langer vindt in de nieuwste S-klasse (maar nog wel in de diens voorganger) doet geen afbreuk aan het signaal dat Tesla wil afgeven. Wie herinnert zich immers niet de nog altijd nadreunende actie van Aston Martin om de raambediening van de Ford Mondeo in haar producten toe te passen. Op dit prijsniveau kan dat fataal zijn.

“De Model S is snel, heel snel. Die wetenschap lonkt.”


Strakke agenda

Heeft Tesla dan geen fouten gemaakt? Nou, nee. Tenzij je de Amerikanen hun claim dat de Model S een 7-zitter is kwalijk wilt nemen. Bovendien zouden ze zelfs daarin alsnog hun gelijk kunnen halen. Want op de eerste twee zitrijen kunnen vijf volwassenen heel fatsoenlijk zitten en achterin kunnen er twee extra stoeltjes uit de bodem getrokken worden. Ze rechtvaardig betitelen als zitplaatsen gaat echter te ver. En mocht je afvragen hoe het zit met de bekritiseerde actieradius van elektrische auto’s, ook daarop kun je Telsa zoals je wellicht al wist lastiger afvallen. Toch zitten er heus wel enkele haken en ogen aan het rijden met de Model S.
Het door ons gereden 85 kWh sterke topmodel, de Performance-uitvoering, heeft een theoretische actieradius van 500 km. Heel behoorlijk, maar daar gaat bij gure weersomstandigheden al gauw 80 kilometer af, om nog maar te zwijgen over het nadelige effect van een bovengemiddeld sportieve rijstijl. Bij normaal rijgedrag raak je in de praktijk zo’n 400 kilometer ver voordat de accu's leeg zijn. Nog steeds een toereikend aantal voor de meeste dagelijkse ritten, maar te weinig als je agenda twee dagen achter elkaar staat vol gepland met activiteiten buiten de deur. Op de ene dag een rit van oost naar west en weer terug en de dag erna een afspraak in midden-Nederland plus drie kortere ritten in de avond is een scenario waarin zelfs de Model S als dé vaandeldrager van elektrisch rijden meedogenloos is. Zonder tussenkomst van een laadmoment laat hij je onverbiddelijk staan.
Het opladen – van de vereiste enorme accucapaciteit – verloopt gewoonweg te langzaam om in een dergelijke situatie bij alle zojuist ter voorbeeld gestelde afspraken op tijd te komen. Volledig opladen via een openbare laadpaal vergt 8 uur en zelfs opladen aan de hand van de binnenkort te raadplegen zogeheten supercharger duurt alsnog 30 minuten voor een halve ‘tank’ aan energie (zo’n 200 km). Bijtanken via het reguliere stopcontact is helemaal onverstandig, want dat duurt met liefst 32 uur een eeuwigheid. Kortom, wil je een Tesla Model S rijden dan dien je er een zeer strakke planning op na te houden en daar op te laden waar mogelijk. Doe je dat niet, dan maak je allicht minder vaak gebruik van de Model S dan je zou willen. Want dat Tesla de eerste echt noemenswaardige partij is die de wegen voor de elektrische auto aan het plaveien is staat als een (laad)paal boven water. En het is zodoende dat wij ons heel goed kunnen voorstellen dat menig Nederlander maar al te graag wil kunnen (na)vertellen dat hij of zij daarin een aandeel heeft gehad.
Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Tesla Model S
Tesla Model S
Tesla Model S
Tesla Model S
Tesla Model S
Tesla Model S
Tesla Model S
Tesla Model S
Tesla Model S
Tesla Model S
Tesla Model S
Tesla Model S
Tesla Model S
Tesla Model S

Zoeken

Merk- & modeldossiers