Autotests

Skoda Octavia

Autotest | Skoda Octavia

Zelden kregen we een persbericht van een auto onder ogen dat zo doordrenkt was van superlatieven of andere lovende omschrijvingen. Achteraf lijkt het meer op kuddegedrag van Skoda dan een moeten. Want een vleiende jubelzang is wel het laatste dat de nieuwe Octavia nodig heeft om indruk te maken.

Skoda Octavia
“It's a Škoda!" Dat is het antwoord van Karl Nuehold als we hem vragen om de derde generatie Octavia in een woord samen te vatten. Eigenlijk bevat de reactie nauwelijks inhoud, maar desondanks weten we precies wat de Oostenrijkse, sympathieke spraakwaterval én exterieurverantwoordelijke van de nieuwe Octavia ermee wil zeggen: opnieuw is dit een auto in z'n simpelste, maar doeltreffendste vorm. Onder andere in het uiterlijk zou dat naar voren moeten komen. Weinig drama, geen lijn teveel, maar als geheel genoeg om te verleiden. Gedurende de komende jaren, maar ook nog over pakweg vijftien à twintig jaar. Een tijdloos en tegelijk representatief design creëren is voor Nuehold telkens weer een aan de oppervlakte liggende uitdaging tijdens zijn werk voor Skoda. "De aantrekkingskracht van de komende generatie Skoda's ligt dan ook niet zozeer in hun sensuele aantrekkelijkheid, maar des te meer in hun lange houdbaarheidsdatum. En de nieuwe Octavia is daarvan, nog meer dan de eerder geïntroduceerde Rapid, het beste voorbeeld." Wij kunnen ons daar wel in vinden, al zinspeelt de nieuwe Octavia wel heel erg op veilig.

Ruim(te)

Het knappe aan de nieuwe Octavia is dat hij heel herkenbaar is gebleven als Octavia, maar verder in vrijwel alles ontzettend veel vooruitgang heeft geboekt ten opzichte van zijn voorganger. Tot deze ontdekking kom je vooral zodra je de grote portieren openslaat. De hoeveelheid binnenruimte is de maatstaf in deze klasse en we vragen ons zodoende sterk af of Skoda hiermee niet de glazen van de Superb heeft ingegooid. Zelf zeggen ze van niet, en de op stapel staande facelift voor het model zal dat bewijzen. We wachten dat geduldig af, maar het bestaansrecht van Skoda´s vlaggenschip moet haast wel zitten in een hogere afwerkinggraad, want qua binnenruimte (tot dusver het sterkste verkooppunt van de Superb) ontlopen beide Skoda's elkaar niet meer.
Indruk maakt de nieuwe Octavia op de achterbank. Vier personen met een bovengemiddelde lengte kunnen zonder problemen achter elkaar plaatsnemen en daarna zijn er zelfs nog enkele centimeters over om losjes onderuit te gaan zitten. Vervolgens bleef er nog steeds voldoende ruimte over voor een handvol bekerhouders, een houder voor een veiligheidshesje, afvalbakjes in de portieren en twee bruikbare opbergvakken: het dashboardkastje en een compartiment onder de middenarmsteun. Die laatste had echter wel wat groter gemogen (en gekund). Na een sleutelbos, een zakje drop en een pasjesvolle portemonnee zit hij al tjokvol. Voor de ijskrabber heeft Skoda al een vaste plek gevonden; net zoals bij de Rapid aan de binnenkant van de tankdop.
Pas echt indrukwekkend is de bagageruimte. Die overstijgt met een volume van 590 liter zelfs die van auto's in een hogere klasse. Daar komt nog bij dat de Octavia weliswaar oogt als een klassieke sedan, maar feitelijk een hatchback is. En dat betekent een grote, ver te openen achterklep zodat al die liters ook daadwerkelijk bruikbaar en uitstekend bereikbaar zijn.

Nieuwste snufjes

Dat een Skoda overtuigt op het gebied van ruimte is voor velen geen groot nieuws. Minder bekend staat het merk om het kunnen aanbieden van de laatste technologische snufjes. Dat wil het ook niet per se omdat Skoda-mensen meestal kiezen voor eenvoud: veel voor weinig, en als men al bereid is opties aan te vinken, dan veelal enkel het broodnodige. Door weinig opvallend, zeer ruim en tegelijk praktisch te zijn bewerkt de nieuwe Octavia nog altijd haar trouwe klanten, maar om te kunnen groeien wil Skoda voortaan ook de meest veeleisende automobilisten van dienst kunnen zijn. En dat kan vanaf heden nu moeder Volkswagen de deuren naar haar modernste technologieën ook voor Skoda wijd open heeft gezet. Vrijwel alle toeters en bellen verkrijgbaar op een Golf VII en Audi A3 – de nieuwste generatie modellen van Volkswagen – zijn ook te bestellen op de nieuwe Octavia.
Een groot deel van de technologische features verhogen de actieve dan wel passieve veiligheid. Zo is de Octavia standaard uitgerust met een systeem dat een vervolgongeval beperkt door de auto automatisch af te remmen als een ongeluk wordt waargenomen. Het eveneens voor het eerst op een Skoda aanwezige Front Assist reageert op kop-staart-botsingen en met City Emergency Braking wordt de Octavia zelfs automatisch stilgezet als de bestuurder geen actie onderneemt bij een obstakel op de weg. We hebben deze systemen vanzelfsprekend niet getest op hun werking, maar ze geven wel aan dat Skoda niet langer als inferieur merk binnen de Volkswagen Groep wordt gezien.

Zicht op 14% bijtelling

Die gelijke behandeling zie je ook terug in de basistechniek en de verkrijgbare aandrijflijnen. De Octavia is vanaf maart te bestellen met acht van de modernste krachtbronnen die Volkswagen in huis heeft. Dat zijn geen compleet nieuw ontwikkelde motoren, maar verfijnde exemplaren van de bestaande generatie. Ook staat de Octavia, net als de Golf en A3, op het MQB-platform dat staat voor Modularer Quer Baukasten. In feite is dit niet meer dan een fancy benaming voor een nieuwe generatie bodemgroep, veel interessanter is dat dit platform de nieuwe Octavia tot wel 100 kilogram lichter maakt dan z'n voorganger. En dat maakt hem weer zuiniger en schoner. Zo schoon zelfs dat de 110 pk sterke 1.6 TDI Greenline zicht heeft op 14% bijtelling. Momenteel komt het model voor deze lagere bijtellingklasse nog 1 g/km te kort, maar de fabriek is inmiddels gevraagd om hem op 88 g/km te krijgen. Lukt dit, dan heeft de Octavia ongetwijfeld de Nederlandse leaserijder aan z´n voeten liggen.
Rijden met de spaarzame Greenline-uitvoering kon nog niet en in plaats daarvan reden wij onder andere met de vergelijkbare 105 pk sterke 1.6 liter diesel, gekoppeld aan een handgeschakelde 6-bak. Een fijne combinatie waarmee de Octavia prima uit de voeten kan. Verwacht geen strepentrekker, maar op het koppel van 250 Nm kan je zonder aarzeling best meesprinten met het merendeel van het wagenpark.
In vergelijk met de instapdiesel beschikt de 1.2 TSI-benzine met evenveel paardenkrachten over minder reserve. Een maximumtrekkracht van 175 Nm is toch wat aan de magere kant voor een grote auto als de Octavia. Om bijvoorbeeld vloeiend en vlot in te kunnen halen moet je al gauw een of twee verzetten terug en dat gaat opvallend genoeg gepaard met een brommerig motorgeluid. We hebben de 1.2 TSI wel eens stiller meegemaakt. Ook de 1.6 TDI is sterker hoorbaar dan we gewend zijn. Een enkele blik onder de motorkap en we ontdekten de reden; Skoda past geen isolatie toe waar Volkswagen (en ook Seat) dat wel doen. Kennelijk moeten ergens kosten bespaard worden om de vraagprijzen laag te houden.

Rijgedrag

Qua rijgedrag valt de nieuwe Octavia niet meteen op in vergelijk met zijn voorganger of andere (grote) middenklassers. Het uitgaande model reed immers ook al prima. Verwacht opnieuw een weinig opwindende auto, maar wel eentje die mikt op een nog bredere doelgroep. Zowel de in alle rust genietende gepensioneerde als de actieve zakenman zou zich lekker in de Octavia kunnen voelen. Het weggedrag blinkt in nergens uit, maar valt ook geen buil. Sommigen vinden mogelijk de demping aan de harde kant, maar ietwat storend is dat alleen op slecht wegdek als de auto daardoor een beetje gaat dribbelen op zijn wielen. Ineens inleveren op comfort is overdreven geoordeeld, maar dat neemt niet weg dat Skoda hier nog wat meer finesse kan toepassen. Aan de andere kant van het spectrum zal de doorrijder de straffere afstemming juist alleen maar kunnen bekoren omdat de auto hierdoor enthousiaster de hoek om rolt. Voor het inslaan van de gulden middenweg heeft Skoda een goede balans gevonden.

Conclusie

Automerken verstaan de kunst van vleien en daarmee verleiden als geen ander. Het gebruik van allerlei zelf toegeëigende superlatieven kent bij hen vrijwel geen grenzen als het gaat om het aanprijzen van een (nieuw) model. We zijn het gewend. Het hoort bij het wereldje. Sommige auto´s hebben het ook daadwerkelijk nodig. Maar niet de nieuwe Octavia. Weliswaar roemt ook Skoda op het groteske af het ongekend ruime interieur, de slimme veiligheidstechnologieën en de nauwkeurige afwerking en de luxe features, de superlatieven zijn voor een keer stuk voor stuk niets minder dan terecht. Pas bij het omschrijven van de rijeigenschappen gebruikt Skoda een neutraal getint bijvoeglijk naamwoord. Alsof de fabrikant maar al te goed bewust is van het feit dat de nieuwe Octavia niet per definitie beter rijdt dan de concurrentie. Dat getuigt van een gezonde dosis relativering. Gut, zal dat nu de ware essentie van “It's a Škoda!" zijn?
Redactie
Door Redactie
Skoda Octavia
Skoda Octavia
Skoda Octavia
Skoda Octavia
Skoda Octavia
Skoda Octavia
Skoda Octavia
Skoda Octavia
Skoda Octavia
Skoda Octavia
Skoda Octavia
Skoda Octavia
Skoda Octavia
Skoda Octavia

Mis geen belangrijk autonieuws meer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en wij zorgen ervoor dat je altijd weet wat er speelt. Zo mis je geen belangrijk autonieuws meer.

Zoeken

Merk- & modeldossiers