Autotests

Bentley Continental GT

Je hart op voorhand sneller doen kloppen. Als het gegeven van een V8 dat al niet doet, dan doet de waarde van 500 pk dat wel. Eenmaal achter het stuurwiel twijfel je er geen moment aan dat je wordt voorgelogen. Anderzijds word je in de Bentley Continental GT gevangen door een oase van rust. Serene stilte heerst, helemaal als je de 4.0 liter achtcilinder niet op zijn kunnen aanspreekt. Want pas dan weet de Continental je echt te vangen met z’n weelderige, kalmerende ambiance. Briljant!

Wie aan de Continental GT denkt, denkt aan een W12. En omgekeerd. Het is namelijk Bentley die deze ongebruikelijke motorconfiguratie presenteerde toen de Continental in 2002 op de markt kwam. Een blok dat uitblinkt in souplesse, een magistraal geluid en natuurlijke prestaties van topklasse. Maar hoe majestueus ook, de W12 en eigenlijk alle twaalfcilinders zijn niet meer van deze tijd. Althans, niet als de enige beschikbare keuze. Al helemaal niet wanneer je als merk onderdeel bent van de Volkswagen Groep en van je geacht wordt te groeien in omzet. Als extra druk van bovenaf is er het vereiste om efficiëntere auto’s te produceren. Gedreven door dit streven naar een lagere CO2-uitstoot – en daarmee samenhangend groei – ging en moest Bentley overstag. Ongewenst kreeg de W12 een onervaren assistent toegewezen. En de situatie werd nog vervelender voor de vertrouwde twaalfcilinder. Het ‘groentje’ bleek meer talent te hebben dan aanvankelijk werd aangenomen en deed van meet af aan de W12 naar de achtergrond verstommen. De 4.0 liter twinturbo-V8, ontwikkeld in samenwerking met Audi, is nagelnieuw en daardoor nauwelijks minder krachtig dan de al ruim tien jaar geleden ontwikkelde W12. Het scheelt een kleine 70 pk en 40 Nm ten gunste van de twaalfcilinder, maar aan de andere kant 25 kg in het voordeel van de V8. Je begrijpt het al wel, de specificaties van beide motorgiganten liggen angstig dicht bij elkaar. Waar de W12 in 4,6 seconden de 100 km/h aantikt, heeft de achtcilinder daar slechts tweetiende langer voor nodig. Geloof ons, dat verschil merken je zintuigen niet.

Tonnetje rond
Aanmerkelijk meer impact heeft het prijsverschil. Tussen de V8 en de W12 zit een gat van ruim 100.000 euro. Gefortuneerd of niet, zelfs in deze klasse is dat een hele smak geld. Die extra euroton heeft alles te maken met ons Nederlandse belastingklimaat waar de mate van CO2-uitstoot zwaar wordt bestraft. En dat de W12 last heeft van overtollige grammetjes koolstofdioxide, dat wordt pijnlijk duidelijk wanneer je weet dat het prijsverschil tussen beide Conti’s af fabriek nog geen 30 mille bedraagt. Den Haag is meedogenloos wat dat betreft. Maar ook zo sluw als een vos, want ruim driekwart van die ton gaat immers rechtstreeks de staatskas in. De V8 komt zodoende als een welkome aanvulling op het gamma om Bentley door te laten groeien en zeker ook in ons land een stuk bereikbaarder te maken. Weer bereikbaar te maken eigenlijk, want de prijs ligt hiermee op hetzelfde niveau als tijdens de introductie in 2002.

Liggende 8
Dat de V8 op papier amper onder doet voor zijn vier cilinders meer tellende bloedbroeder, dat weten we nu wel. Maar dit heeft ook een keerzijde. Want hoe positioneer je die V8 dan als Bentley zijnde? Niet als de goedkopere. Of de mindere. Beide keuzes zouden namelijk afbreuk doen aan de prestige die rond het merk hangt. Bentley koos daarom voor de sportievere. Iets dat zich al op eerste gezicht uit. De donker gelakte ‘mesh’ grille omringd door glimmend chroom en de wat agressiever ontworpen en dieper doorgetrokken voorbumper accentueren het krachtige lijnenspel van de volumineuze GT. Wie zijn ogen langs de prachtig gevormde heupen laat glijden belandt als vanzelf bij de achterzijde waar de twee dubbele uitlaatpijpen de vorm van een gekantelde ‘8’ hebben gekregen. Het totaalplaatje is en blijft een weelderige combinatie van spierkracht en elegantie zoals eigenlijk alleen de Engelsen dat kunnen.

Lange neus
Voordat je aan een rit in de Continental begint ben je het aan de vaklieden in Crewe verplicht om het interieur in je op te nemen. De vele honderden uren werk die zijn besteed aan het stikken van het leer, het schuren en lakken van het houtwerk alsook in het weven van de hoogwaardige tapijten kun je enkel op waarde inschatten door het aandachtig in je op te nemen. En dat is in wezen nodig ook. Voor een auto uit deze klasse doet het binnenste van de Continental GT op het eerst oog namelijk niet bijster exclusief aan. Het symmetrisch ‘gevleugelde’ dashboard dat gebaseerd is op de vorm van het Bentley-logo is feitelijk het meest expressieve aan de vormgeving. En dat is te weinig om je meteen speciaal te voelen. Het is de combinatie van kleurstelling en subtiliteit die overheerst en tegenwoordig zijn we anders gewend in de absolute topklasse. Het mag expressiever. Wie zijn ogen echter goed de kost geeft zal de Continental op de juiste waarde weten te schatten. Een brillenkoker vervaardigd uit walnotenhout, ventilatieroosters opgetrokken uit chroom en een klokje van horlogefabrikant Breitling. Het leer blijft het meeste indruk maken. Kritiek op harde kunststoffen valt in een Bentley niet te geven omdat het simpelweg niet bestaat. Alles, maar dan ook alles is overtrokken met leer. En de keuze daarin is ongekend. De afwerking evenzo. Geen stiknaadje zal passieloos zijn aangebracht. En dat zie je. Dat voel je. Dat beleef je.

V8-psycholoog
Tot dusverre is van concessies geen sprake. Totaal niet. En om je uit de droom te halen, ook wat geluid betreft niet. Bij de 4.0 liter achtcilinder hebben de twee turbo’s het indrukwekkende repertoire aan geluiden niet in de kiem gesmoord. De diepe murmelende en typerende V8-klank bij lage toerentallen klinkt al door tot het interieur zodra je het gaspedaal minimaal beroerd. Op de achtergrond weliswaar, maar precies zo hoorbaar dat het de serene rust die er aan boord heerst enkel van een lichte sensatie voorziet. Zo’n auditieve tinteling die je bloed heel even sneller doet stromen en je adrenalinespiegel verhoogt maar waarvan je handpalmen nog niet van gaan jeuken. De dosering tussen wel of niet aangespoord worden is gewoonweg perfect. Het is het zoveelste bewijs dat Bentley haarfijn weet wat hun klanten willen. En daarom wisten de Britten ook dat wanneer het gaspedaal een centimeter of twee verder wordt ingetrapt de bestuurder er een andere intentie op nahoudt. Ermee stoppen is vervolgens makkelijker gezegd dan gedaan, want ó wat werkt die V8-roffel verslavend. De achtcilinder-bass is diep, droog en vermoeit nimmer. En dat is geweldig want bij elke aansporing waartoe je de V8 aanzet is hij aanwezig. Nog mooier wordt het als je toegeeft aan de verleiding. Niet dat de Continental GT daarom vraagt – hij accepteert het als je in een rustige bui bent – maar zodra je erom vraagt staat hij paraat om op te springen. Naarmate het toerental klimt verandert de doffe klank in een aanzwellende grom en typerende V8-rasp met een mechanische symfonie. Afgekoeld? Dan laat je het toerental rustig terugzakken en word je meteen weer gevangen door de rust die de Continental je biedt.

Hij kan het wel, maar wil niet
Het klinkt misschien vreemd met 500 paardenkrachten onder de motorkap, maar de Continental GT V8 is geen sportauto. Ook geen echt sportieve auto. Het is een Grand Tourer in optima forma. Eén die eigenlijk geen gelijke kent. Zodra je het toerental aanzwelt trakteert de achtcilinder je op een ware symfonie, maar is dat niet nodig dan kom je tot rust. En zo zal je de meeste tijd ook met de auto rijden. Want hij nodigt helemaal niet uit tot hardrijden. Hoe makkelijk dat ook gaat. Laat je je verleiden dan zal je merken dat de Continental tot onverwachte dingen in staat is, maar tegelijkertijd dat hij er eigenlijk niet voor bedoeld is. De Bentley voelt daarvoor te zwaarlijvig aan, duikt teveel als je remt en ´klontert´ merkbaar de enorme massa van 2.295 kg over je heen zodra je een bocht induikt. De Continental blinkt met zijn V8 echter net als elke andere Bentley uit om in alle rust, met souplesse en een ultiem gevoel van weelde te rijden.

Gerelateerde artikelen

Bentley houdt woord met Continental GT

Autonieuws
> Artikel lezen

Hoe trouw is de nieuwe Continental GT aan de EXP 10?

Spyshots
> Artikel lezen

Bentley werkt wansmaak in de hand met Continental 24

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe Bentley Continental GT begint vorm te krijgen

Spyshots
> Artikel lezen

Hoe trouw is de nieuwe Continental GT aan de EXP 10 Speed 6?

Spyshots
Hoe trouw blijft de nieuwe Continental GT aan de EXP 10 Speed 6?
> Artikel lezen

Born to race: Bentley Continental GT3

Autonieuws
Born to race: Bentley Continental GT3
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.