Overige

Mazda3 Tour - Dag 2: Krasnoyarsk - Cheremushki (703 km)

De eerste ruim 550 kilometers met de nieuwe Mazda3 zitten er voor ons op. En daarmee hebben we ook meteen de eerste dag van onze stage afgelegd. Conclusie na die 550 km’s? De auto bevalt goed, maar de route die we hebben afgelegd nog meer!

Vanochtend vertrokken we uit een druilerig Krasnoyarsk voor onze allereerste kilometers met de Mazda3 op Russisch grondgebied. Heel rouwig om deze stad achter ons te laten waren we niet. Door de regen waren grote delen van de weg veranderd in modderpoelen zoals we die in Nederland niet kennen. Het was er bovendien koud en in het centrum staat feitelijk één grote file van oude, ronkende Lada´s en veel moderne SUV´s van vooral Japanse makelij.

Valse start
Tijdens ons vertrek uit Krasnoyarsk maakten we helaas een valse start. Kort na vertrek moest een van de Mazda’s aan de kant. Volgens een technicus van Mazda een storing in cilinder 4. Het bleef bij een incident; alle acht de Mazda’s arriveerden keurig in Cheryomushki, de stad waar we vannacht zullen verblijven.

Overweldigend groot
De route naar Cheryomushki is indrukwekkend. Overweldigend zelfs. Dat Rusland groot is, is wel bekend, maar pas als je door Siberië rijdt, besef je hoe groot. Heuvels – waarvan het lijkt alsof ze met een groene fluwelen deken bedekt zijn – zover het oog reikt. Als er ooit nog eens een Lord of the Rings-film moet worden opgenomen, zou Siberië het decor kunnen zijn. Er slingert slechts één snelweg door dit prachtige landschap, voor zover je die benaming mag gebruiken dan. In Nederland zou het een provinciaalse weg heten, compleet met tegemoetkomend verkeer.

Rechts inhalen? Geen probleem!
Onderweg wordt het verlaten landschap enkel onderbroken door kleine dorpjes waar tientallen huisjes, opgetrokken uit hout en golfplaten, de enige vorm van beschaving vormen. Hier lijkt de tijd echt stil te hebben gestaan. Asfalt is er niet. Modder, kuilen, zand en grind daarentegen in overvloed. En toch wonen hier mensen. Veel lijken ze niet gewend te zijn. De bewoners kijken vreemd op als ze de colonne met Mazda’s voorbij zien rijden. Ook de ‘snelweg’ is niet altijd een biljartlaken. Onze Mazda3 krijgt het dan ook af en toe zwaar te verduren. En dan moeten we ook nog rekening houden met inhalende Russen die dat desnoods rechts doen, dwars door de berm!

800 kilometer voor de boeg
Morgen vertrekken we uit Cheremushki met als eindbestemming Kemerovo. Een flinke afstand van ongeveer 800 kilometer. Inclusief een zware bergpas. Hoe wij, maar ook de nieuwe Mazda3, die trip zullen doorstaan lees je morgen

Gerelateerde artikelen

Citroën stelt C5 Aircross voor Europa voor

Autonieuws
> Artikel lezen

Je hoeft geen Ferrari te rijden om te profiteren van de nieuwe Shell V-Power

Autonieuws
Shell V-Power / Ferrari
> Artikel lezen

Nieuw generatie Seat Leon mag buitenspelen

Spyshots
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.