Autowassen: “We doen het allemaal verkeerd!”

Autowassen: “We doen het allemaal verkeerd!”

Het is zomer, de zon schijnt net even wat vaker en het is lang(er) licht buiten. Volgens velen dé periode om hun automobiele trots eens een grondige wasbeurt te geven. De emmer met sop staat gereed en we gaan meteen aan de slag. Maar... 'We doen het allemaal verkeerd!'

Dat kregen wij te horen van een specialist. Feitelijk waren deze woorden afkomstig van 'poetsgoeroe' Antoon Michelsen, de drijvende kracht van filiaal Protech Moergestel. Antoon is een doener en een prater tegelijk, een enthousiasteling die graag vertelt over zijn vak autopoetsen. Of in z'n ogen een treatment, want Protech is meer dan alleen een bedrijf dat voertuigen – van hoofdzakelijk auto's tot helikopters – laat blinken als nooit tevoren.

Diverse trainingen en opleidingen werden er door Antoon en z'n medewerkers gevolgd om de fijne kneepjes van het poetsen te leren. 'Want poetsen is een vakmanschap en absoluut geen zaterdagmiddagklusje', aldus de Brabander. Jarenlang vermaakte Antoon zich met een poetsdoek in z'n hand, en dat doet hij eigenlijk nog steeds het liefst. 'Na een week boenen ga ik graag op zondag m'n eigen auto nog even verwennen. Er is niets mooier dan auto's poetsen!'.

Inmiddels heeft Antoon een adviserende rol en brengt hij graag z'n decennialange ervaring over op andere 'lakfluisteraars', zoals de reinigingsspecialisten ook wel worden genoemd. Op een uiterst liefdevolle manier legt Antoon ons het vak uit. En geloof ons, je kunt een heleboel leren van Antoon. Mits je z'n sprankelende vlotte babbel met een overdosis aan vaktechnische termen en poetsweetjes kunt bijhouden.

Het basisbeginsel: autowassen
Protech Moergestel biedt een tweetal treatments. De één is gericht op consumentengebruik en de andere is exclusief voor professionele doeleinden. Het resultaat van beide valt of staat met het op de juiste manier uitvoeren van de basis: het (grondig) wassen van de auto. En volgens Antoon doen we dit allemaal verkeerd. Bijna iedereen begint namelijk eerst met het afspuiten van de auto alvorens de diverse reinigingsproducten aan te brengen. En dat is niet de juiste volgorde. Hieronder het juiste stappenplan:

Stap 1
Nevel allereerst een multireiniger op de bumpers en spiegels van de droge, nog
ongewassen auto. Hiermee wordt het meest hardnekkige vuil (onder meer vliegen en asfaltdeeltjes) losgeweekt.

Stap 2
Vervolgens dien je de auto te ontvetten. Gebruik hiervoor een geconcentreerde shampoo die gemengd is met (warm) water en nevel de auto daarmee in door bijvoorbeeld gebruik te maken van een ´gifspuit´. Mengverhouding shampoo/water: 1:9. Gaat je naar een wasbox, dan kun je daar kiezen voor ´actief schuim´.

Stap 3
Neem daarna een velgenreiniger en nevel de nog ongewassen velgen in. Voor een optimaal resultaat gebruik je bij voorkeur een schilderskwast of velgenborstel om de reiniger te verdelen en het vuil los te weken. Let wel op dat je een velgenreiniger gebruikt waarin geen zuur zit, dit kan namelijk inbijten op je velgen en banden.

Stap 4
Vervolgens dien je de auto in z'n geheel af te spuiten met een tuinslang of een hogedrukreiniger. Zorg dat het meeste zand en vuil van de auto is verwijderd is. Nogmaals, gebruik indien mogelijk altijd warm of heet water. Uw auto en de lak ervan is hier gerust tegen bestand.

Stap 5
Wanneer je stap 4 hebt afgerond, heb je nog geen spons gebruikt. Maar het meeste vuil is al wel losgeweekt en verwijderd. En dat scheelt de nodige krassen. Vervolgens begin je de auto in de lengte te wassen met een grote spons, shampoo en warm water. Let erop dat je werkt met een schone spons en voldoende water gebruikt.

Stap 6
Na het wassen de auto afspoelen met water om het wasschuim en vuil te verwijderen.

Stap 7
Om kalkvlekken te voorkomen naspoelen met ontkalkt water. Wanneer dit niet voorhanden is, dan de auto met een zachte schone zeem afnemen. Ook hier weer geldt de auto in de lengte afzemen. Gebruik een kleine hoeveelheid azijn in het zeemwater om het water te ontharden.

Stap 8
Vervolgens kunnen de ruiten het beste worden gereinigd met een glasreiniger. Nevel hiermee eerst de ruit in en verwijder het vuil daarna met een katoenen doek. Vervolgens de ruit nogmaals oppoetsen met een andere schone katoenen doek.

Stap 9
Zitten er na het autowassen nog kleine oneffenheden op je auto, gebruik dan een lakreiniger en breng deze met een zachte doek plaatselijk aan. Vervolgens uitwrijven.

Finishing touch
Zo, je auto is degelijk en naar behoren gewassen! Wil je je auto helemaal tot in de puntjes verzorgen, maak dan gebruik van een bandenglans, een kunststofbeschermer en een bumperreiniger. Succes en bovenal veel (na)pret!