Mazda’s nieuwste designfilosofie: Nagare

Mazda’s nieuwste designfilosofie: Nagare

Conceptcars spelen een belangrijke rol bij het benadrukken van de identiteit van een automerk. Tevens kunnen ze als goede graadmeter van consumentenreacties fungeren op de in modellen verwerkte nieuwe ideeën. De vier ontwerpstudio’s van Mazda - met aan het hoofd de Nederlander Laurens van den Acker – staken de koppen bijeen om tot een nieuwe designfilosofie voor Mazda te komen, genaamd Nagare. En daardoor ontstonden niet zomaar conceptcars.

Verantwoordelijk voor de nieuwe ontwerpidentiteit van Mazda is een viertal ontwerpstudio’s. Gevestigd in Irvine (Verigde Staten), Oberursel (Duitsland) en de Japanse steden Yokohama en Hiroshima. Voor de totstandkoming van een nieuwe visuele identiteit voor Mazda wilden de ontwerpteams belangrijke elementen uit de merkhistorie en -identiteit terug laten komen, het zogenaamde ontwerp-DNA. Anders gezegd; een vormingselement dat ervoor zorgt dat een auto een familiegezicht heeft en deze dus deelt met andere modellen van hetzelfde merk.

Beginstadia
Alvorens men tot een nieuwe designstrategie komt, is onderzoek naar opkomende trends op het gebied van automobiliteit en leefstijl van de consument vereist. Eenmaal aangekomen bij de onderzoeksconclusies, krijgt een ontwerpteam de opdracht een ontwerp- en ontwikkelingsstrategie uit te stippelen voor een conceptcar, dat in lijn ligt met de merkidentiteit en in samenhang is met de strategische doelstelling voor het design. Kortom, zijn de designelementen van de conceptcar uiteindelijk in overeenstemming met de daadwerkelijke wensen en behoeften van de consument?

Synergie
Hoewel de vier ontwerpstudio’s van Mazda zich in de basis bezig houden met het bedenken van producten voor hun regionale markten, is bij Mazda in werkelijkheid het synergie-effect van toepassing. De som der delen is groter dan het geheel. Diverse ontwerpideeën van alle vier de studio’s komen bijeen, welke oorspronkelijk voor verschillende markten bestemd zijn. Elke ontwerpstudio heeft zo zijn eigen regionale deskundigheid, maar oriënteert zich weliswaar wereldwijd. Volgens Mazda leidt deze samenwerking tot een gezonde competitie en rivaliteit tussen de ontwerpteams en een keur aan conceptcars.

Zoom-Zoom wordt flow-motion
Om de toekomst van het merk Mazda zeker te stellen, moest het Japanse merk zich een nieuwe beeldtaal aanmeten die uiting gaf aan de emotionele binding tussen bestuurder en auto. “Het dynamische aspect van de Mazda-modellen is wel in orde, maar de uitstraling behoefde wel enige verbetering”, aldus ontwerpdirecteur van Mazda North American Operations Franz von Holzhausen. Het ontwerpteam ging op zoek naar een nieuwe frisse ontwerptaal, welke zijn basis ontleent aan de ‘Zoom-Zoom’ filosofie. Het resultaat is de geheel nieuwe beeldtaal van Mazda; Nagare. Wat stroming betekent.

Exterieur
Samen met z’n team kwam Van den Acker tot het aanbrengen van een structuur in de oppervlakken die de stroming van lucht of water langs de flanken suggereert. Daarbij zochten de ontwerpstudio’s vooral naar beelden die ontstaan als gevolg van de natuurkrachten wind en water. Andere herkenbare elementen zoals de lijnen in de motorkappen, de vorm van de koplampen, achterlichten en de gemeenschappelijke wigvorm van de Nagare studiemodellen vormen uiteindelijk de hoofdingrediënten van Nagare ‘ flow-motion’ filosofie. Conventioneel auto-ontwerp schrijft namelijk voor dat carrosseriepanelen glad, strak en rimpelloos moeten zijn. Maar ‘flow’ is net als een rimpel- of golfeffect in de oppervlakte van het metaal. Daarom gaat de nieuwe designtaal van Mazda tegen de wetten van gebruikelijke autovormgeving in, die juist gladde en strakke oppervlakken voorschrijven. Emotie in beweging was de doelstelling van de ontwerpers.

Interieur
Laurens van den Acker vond het belangrijk de ‘flow-motion’ filosofie ook terug te laten keren in het interieur. Het ontwerp-DNA moet herkenbaar blijven. Belangrijke pijlers daarbij zijn de bestuurder, stroming en lichtheid. Vooral met deze laatste moeten de interieurs van een Mazda uniek maken. Bij optimaal designresultaat zouden de vier invalshoeken van licht zichtbaar worden. Door gebruik te maken van ‘zwevende oppervlakken’ (dunne vormen en uitsparingen) schept men een visuele lichtheid. Dingen moet licht lijken. Het tweede aspect ´fysiek licht´ bereikt men door lichte materialen te gebruiken voor de interieurdelen.

Mazda’s Nagare ontwerpserie
Mazda toonde het eerste resultaat van de Nagare designfilosofie in november 2006 met de gelijknamige conceptcar. De Nagare was de eerste uit een serie studiemodellen, waarvan er sommige dichterbij een productieversie kwamen dan andere en werd gebruikt in de zoektocht naar de ideale ‘flow-motion’ vormgeving. De Mazda Ryuga volgde kort daarna, in januari 2007. Het betrof een studiomodel waarin gezocht werd naar de mogelijkheden om schoonheid van beweging te combineren met die van de menselijke hand. In het geval van de Ryuga betrof dat de traditionele Japanse rotstuin. Tegen de tijd dat in april 2007 de Mazda Hakaze werd gepresenteerd was het team van Van den Acker begonnen met het onderzoeken welke verschillende gedaanten auto’s - gebouwd volgens de ‘flow-filosofie’ - in de praktijk zouden konden aannemen. Vanaf de Mazda Taiki (oktober 2007) werd voor het eerst het flow-concept in het interieur toegepast. De Furai, die in januari 2008 voor het eerst aan de wereld werd getoond, toonde de sportieve eigenschappen van ‘flow-motion’ in zijn meest extreme vorm. Mazda geeft aan dat de Nagare-serie in 2008 verder zal worden uitgebreid met enkele nieuwe studiemodellen. Alle Nagare studiemodellen zullen aantonen dat de flow-strategie van Mazda meer is dan een vingeroefening en zich ontwikkelt in de richting van serieuze productiemogelijkheden.

© Autowereld.com | Gerben Witten