FIA WEC

FIA WEC: Nieuwe publiekslieveling?

12 september 2015

We kijken neer op de pitstraat van het GP-circuit van de Nürburgring. Duizenden autosportliefhebbers krioelen door de nauwe straat om handtekeningen te scoren van hun helden, selfies te maken met de racers en een blik op te vangen van de nerveuze monteurs. Welkom op de Zes Uren van de Nürburgring, de vierde race in het FIA World Endurance Championship.

De FIA WEC?

De FIA WEC?

Klinkt het FIA World Endurance Championship, vaak afgekort tot WEC, je niet bekend in de oren? Wellicht doet de 24 Uren van Le Mans – het meest iconische autosportevent van de wereld – een belletje rinkelen. Een slopende wedstrijd die echter slechts één etmaal per jaar in beslag neemt. Te weinig om de enorme belangen van autofabrikanten, sponsoren én autosportliefhebbers te behartigen. Daarom kwam de FIA in 2012 met de oplossing; een kampioenschap met Endurance-races genaamd WEC. Meer locaties wereldwijd, meer zendtijd, meer spanning en daardoor meer serieuze fabrikanten aan de start. Wat te denken van een 60-koppig deelnemersveld inclusief prestigieuze fabrikanten als Aston Martin, Audi, Ferrari, Nissan, Porsche en Toyota. Klinkt goed nietwaar?

Welkom in de Eiffel

Welkom in de Eiffel

Ditmaal zijn we echter niet belandt in Frankrijk maar op slechts drie uur rijden van Utrecht, op de Nürburgring in West-Duitsland. Niet de bekende Nordschleife, maar het GP-circuit vormt het decor van de vierde race van het seizoen. En dat het grote publiek het nieuwe kampioenschap massaal omarmt blijkt uit de kolossale stroom van toeschouwers die zich rondom het circuit verzamelen. Zover als wij vanaf de start konden kijken puilden de tribunes uit van liefhebbers. En in tegenstelling tot de Formule 1 blijkt de WEC uitermate toeschouwervriendelijk. Een wandeling over de paddock? Geen probleem. Kaarten voor een pitwalk? Ook daar is gemakkelijk aan te komen. Zelf een handtekening, foto of selfie met de coureurs van een topteam is geen probleem. Wauw, zo hoort autosport te zijn!

Kijkje in de ‘Porsche’-keuken

Kijkje in de ‘Porsche’-keuken

Wij kregen in dit weekend een exclusieve inkijk bij het team van Porsche. De fabrikant uit Zuffenhausen kwam vorig jaar na zestien seizoenen weer terug in de hoogste klasse van het toernooi – de LMP1-klasse – en dat heeft de concurrentie geweten. De fabrikant schreef eerder dit jaar de iconische 24 Uren van Le Mans op haar naam en voert daarnaast tevens het kampioenschap voor constructeurs aan. Het geheim? De vooruitstrevende 919 Hybrid, het resultaat van jarenlang verlangen om opnieuw zege te vieren tijdens de 24 Uren van Le Mans. Maar vandaag zijn we niet op het uitgestrekte circuit de la Sarthe. We zijn in de Eiffel, op de bochtige Nürburgring welke qua karakter mijlenver verschilt met Le Mans. Tel daar de relatief vrije reglementen rondom de techniek van de LMP1 bij op en iedere wedstrijd mag je beschouwen als een aparte nieuwe strijd.

Ieder zijn eigen karakter

Ieder zijn eigen karakter

Wacht even… vrije regelgeving? Geen zielloze, genadeloze officials die elke boventallige millimeter bodykit zonder pardon tot een diskwalificatie bestempelen? Helaas, ook in de LMP1-klasse ontkomen ze niet aan een dik pak reglementen. Wel uniek echter is de onbelemmerde keuze wat betreft de aandrijflijn. Benzine of diesel? Geen probleem. Een geblazen viercilinder of juist een atmosferische V8? Ook daarover doet de organisatie niet moeilijk. Slechts de implementatie van een hybride-aandrijflijn is verplicht – innovatie staat voorop. Als we een kort rondje bij de topspelers doen, dan zien we de enorme verschillen. Toyota bijvoorbeeld gebruikt een atmosferische 3.7 liter V8 benzinemotor als basis, Audi zweert bij een 4.0 liter V6 turbodieselmotor en Porsche kiest voor een geblazen 2.0 liter V4 benzinemotor. Elk merk beschikt dus over een raceauto met een eigen karakter en geluid.

Let’s race!

Let’s race!

Met alle handtekeningen en selfies op zak keerden de toeschouwers voldaan terug naar de tribune en verschoof de aandacht weer op de 31 deelnemende racebolides die op de gridlane stonden te dampen. Tijdens de zes uur die volgden zagen de massaal toegestroomde toeschouwers een prachtig schouwspel die zich voornamelijk rondom de tweede plaats van de LMP1-klasse afspeelde. De nummer 17 Porsche 919 Hybrid met achter het stuur oud-F1 coureur Mark Webber, Brendon Hartley en Timo Bernhard bleek namelijk direct op stoom en verdween direct na het startsignaal richting de horizon. Daarachter is het echter stuivertje wisselen tussen de #18 Porsche en de beide Audi R18 e-tron’s die qua snelheid niet veel voor elkaar onder doen. Op het hoogtepunt van de race bevinden de drie peperdure prototypes zich binnen vier seconden van elkaar en zijn levensgevaarlijke inhaalacties eerder regel dan uitzondering. Mede door de aanwezigheid van de langzamere raceklassen bleef de spanning snijdend. Uiteindelijk was het Porsche dat aan het langste eind trok en daarmee Porsche zowel plaats één als twee op het ereschavot opeiste. Audi eindige op de derde stek.

De nieuwe koningsklasse van de autosport?

De nieuwe koningsklasse van de autosport?

Maar niet alleen de LMP1-klasse leverde een vermakelijke strijd op. Ook in de andere klassen werden behoorlijk wat heftige burenruzies uitgevochten. Met name de strijd tussen de Porsche 911 RSR en de Ferrari 458 Italia in de GTE Pro klasse viel op. Ook hier was het de Porsche die – zelfs na tijdstraffen en een touché met de Italiaan - als winnaar uit de strijd kwam en de nummer 1 en 2 positie greep. Een beter resultaat had de fabrikant uit Zuffenhausen zich niet kunnen wensen! Maar de ware spekkoper van het weekend in de Eiffel moet het publiek zijn geweest. De ruim 62.000 aanwezige raceliefhebbers zullen dit spektakel niet snel vergeten. En wat de WEC betreft.. wordt dit de nieuwe koningsklasse van de autosport? De tijd zal het leren.

Gerelateerde artikelen

Raceverslag: 24h Le Mans 2015 in 24 foto's

Autonieuws
Raceverslag: 24h Le Mans 2015 in 24 foto's
> Artikel lezen

Bonus: gigantische fotogallerie 24h Le Mans 2015

Fotogalleries
Bonus: gigantische fotogallerie 24h Le Mans 2015
> Artikel lezen

Ford keert terug op Le Mans met deze GT

Autonieuws
Ford keert terug op Le Mans met GT
> Artikel lezen

De drie wapenfeiten van Porsche op Le Mans

Autonieuws
De drie wapenfeiten van Porsche op Le Mans
> Artikel lezen

Wauw! Dit racestuur van de Porsche 919 Hybrid is verbluffend

Autonieuws
> Artikel lezen

Porsche pakt pole position op Le Mans 2015

Autonieuws
Porsche Le Mans 2015
> Artikel lezen