24 Uur van de Nürburgring

Sfeerverslag: Verlekkeren en verbazen tijdens de 24 Uur van de Nürburgring

Je kruist het Oktoberfest met een Schlagerfestival, voegt er een portie autosport aan toe en kiest een magische locatie. Het resultaat? De 24 Uur van de Nürburgring. Met stip de grootste 24 uurs race ter wereld, maar voor ons ook de meest bijzondere autorace waar we ooit geweest zijn. Wat een sfeer!

Subaru WRX STi
N01

Subaru WRX STi

Soms moet je een reden hebben om ergens bij te zijn. Subaru bood die ons. Zij namen deel aan de race met de gloednieuwe WRX STi en nodigden ons uit om achter de schermen te komen kijken.

25,7 kilometer
N02

25,7 kilometer

De Japanners wisten wat ze te wachten stond: 24 uur lang racen is een indrukwekkende opgave. Voor mens en machine. Maar wanneer dat ook nog eens op een 25,7 km lang circuit moet gebeuren...

Vier rijders
N03

Vier rijders

Het team van Subaru - net als vele anderen - bestond uit vier rijders. Twee Japanners, een Duitser (als publiekslieveling) en onze eigen Carlo van Dam.

Carlo van Dam
N04

Carlo van Dam

De 28-jarige van Dam woont momenteel in Japan en rijdt daar in het Japanse Super GT kampioenschap. Als we hem voor de race spreken is hij relaxed. "Het is een 24-uurs race, daarin moet je je niet gek laten maken".

Zit je goed?
N05

Zit je goed?

Klaar voor de eerste 150 minuten: de maximale tijd per rijder per stint. Twee-en-een-half uur dus.

75%
N06

75%

Subaru wil graag laten zien waartoe hun WRX STi in staat is. Van de auto is dan ook 75% identiek aan de straatversie al vormen de Brembo remmen, andere koppeling en versnellingsbak alsook de tot 340 pk opgevoerde boxermotor al voor een compleet andere auto.

N07
N08
N09
Toeval bestaat niet
N10

Toeval bestaat niet

Zaken aan het toeval overlaten bestaat op dit niveau van de racerij niet. En zeker niet als het om de temperatuur van het asfalt gaat.

Race achter de schermen
N11

Race achter de schermen

Wie denkt dat de race enkel op het circuit plaatsvindt heeft het mis. Wie achter de pitstraat langsloopt ziet een ware race van teamleden met banden, onderdelen en de noodzakelijke catering. Een mierennest.

Maar hier gaat het om!
N12

Maar hier gaat het om!

Dit is waar de 24 uur van de Nürburgring daadwerkelijk om draait: de kampeerterreinen. De opgebouwde tentenkampen. De sfeer.

Chaos...
N13

Chaos...

... maar wel op zijn Duits. Georganiseerde chaos dus. En de sfeer is fantastisch.

Die Mannschaft
N14

Die Mannschaft

Twee keer 45 minuten is er geen enkele aandacht voor de racebolides. "Die zijn hier straks ook nog wel", geven Duitse voetbalfans aan. Zij kijken naar 'Die Mannschaft' in de achtste finale van het WK voetbal.

Comfort als thuis
N15

Comfort als thuis

Ach ja, waarom ook niet? Je moet immers toch je dagelijkse bad niet overslaan.

Wonderlijke opstellingen
N16

Wonderlijke opstellingen

Het Eiffel-gebied is bergachtig en dat vraagt om improvisatie als je graag waterpas wilt slapen in je Unimog.

Hele paviljoens
N17

Hele paviljoens

Complete paviljoens zijn er opgebouwd om optimaal te kunnen genieten van 24 uur racen, bier drinken, Duitse schalger luisteren en heel veel vlees eten.

N18
N19
N20
De nacht dient zich aan
N21

De nacht dient zich aan

Terwijl wij verder slenteren langs de baan begint de nacht in te vallen. Een voor de rijders heel gevaarlijk moment. De eerste vermoeidheid speelt op en de laaghangende zon is verblindend.

Het feest gaat door
N22

Het feest gaat door

Juist tijdens de nacht zijn de feesten in volle gang. Vuurkorven worden ontstoken, de barbecues gaan aan en overal klinkt vuurwerk.

De volgende morgen
N23

De volgende morgen

Als we na een korte nacht terugkeren op het circuit rijden de bolides nog altijd hun ronden. We voelen ons bijna schuldig dat wij wel even naar bed zijn geweest, maar de teams alert moeten blijven.

Respect
N24

Respect

Niet alleen de teams, maar ook de vele marshalls langs de baan maken hun 24 uur vol.

Leegloop
N25

Leegloop

De diehard fan is al een week lang op de Ring, maar op zondagmorgen al aan het inpakken. Of zelfs al vertrokken. Logistiek heel slim, maar wij stonden er van te kijken.

Nieuwe ronde, nieuw publiek
N26

Nieuwe ronde, nieuw publiek

Ervoor in de plaats komen (amateur)fotografen, dagjesmensen en hele gezinnen met kinderen die allemaal even een glimp op willen vangen van de slijtageslag.

Moe gestreden
N27

Moe gestreden

Als we het laatste uur van de race ingaan slaat de vermoeidheid ook bij het publiek toe. Menig fan is in slaap gevallen langs de baan. De vermoeidheid heeft het toch gewonnen.

Over de finish
N28

Over de finish

Bij Subaru is men niet tevreden als ze na 24 uur de geblokte vlag passeren. Ze worden vierde in hun klasse terwijl ze gedurende een groot deel van de nacht op kop reden. Ze hadden pech door twee crashes. Maar ze reden 'em uit. En dat is een overwinning an sich.

N29
N30
N31
Tot volgend jaar!
N32

Tot volgend jaar!

En ook bij ons is de vermoeidheid toegeslagen. Vooral van het vele lopen om maar zoveel mogelijk op te vangen van de sfeer rond de baan. Die is grandioos. En die maakt het dat je dit evenement - zo dicht bij huis - absoluut op je bucketlist moet plaatsen.

Gerelateerde artikelen

Ijskoud raceplezier tijdens de Mazda MX-5 Ice Race

Reportages
Mazda MX-5 Ice Race
> Artikel lezen

Reportage | WTCC: ‘Alles behalve een afgeserveerde hobbyclub’

Reportages
> Artikel lezen

From Russia with love: Mazda MX-5 Ice Race 2014

Reportages
Dwars!
> Artikel lezen

Bonus: Gigantische fotogallerie 24 Uren van Le Mans 2014

Fotogalleries
24 uur
> Artikel lezen

Verslag: de 82ste 24 Uren van Le Mans in 24 foto's

Autonieuws
Sneller
> Artikel lezen

Snik! Subaru Impreza STi WRX kapt ermee

Autonieuws
Snik! Subaru Impreza STi WRX kapt ermee
> Artikel lezen