Het verhaal achter het design van de Jaguar C-X17

Gerben Witten29 januari 2014

Jaguar staat aan de vooravond van fase twee van hun in 2009 – met de XJ – ingezette koers. Samen met C-X17, hun allereerst SUV, en exterieurdesigner Matthew Beaven, die ook de beide F-type’s tekende, konden we heel dichtbij de auto komen die model staat voor de volgende vernieuwingsslag waaraan de Britten hebben gewerkt.

Met ingehouden adem

Met ingehouden adem

De C-X17 is niet zomaar een Jaguar. Nooit eerder in het bijna 100-jarige bestaan waagde het Britse merk zich aan een SUV. Hoeveel reeds is aangetoond dat deze stap geen wilde gok meer is houden de mensen bij Jaguar de adem nog altijd in bij iedere (her)onthulling van de C-X17.

F-type Coupé

F-type Coupé

Hoofd exterieurdesign Matthew Beaven in z'n element: 'Jaguar is en blijft nadrukkelijk sportieve auto's uitdenken, zowel van buiten, binnen als onderhuids. Daar verandert de komst van een SUV niets aan en zodoende wilde ik niets liever dan de C-X17 een Sports Crossover kunnen noemen. Diverse lijnen van de F-type Coupé claimen dat predicaat.'

Gluren bij de buren

Gluren bij de buren

Eventjes menen we dat Beaven, als hij de C-X17 uit de losse pols schetst, zich een designer van Land Rover waant, om vervolgens toch nog een heel andere draai aan zijn geesteskind te geven.

Premium Gap

Premium Gap

Een zo kort mogelijke overhang vóór en achter resulteert bij het ontwerpen van een auto vrijwel altijd in een vlot en gespierd design. De afstand tussen het begin van de bumper en het hart van het wiel, in wat Jaguar de 'premium gap' noemt, is daarin cruciaal.

Rode draad

Rode draad

Spelen met licht maar ook de uiteindelijke fysieke verlichting betrof een van de speerpunten bij het ontwikkelen van de Jaguar C-X17. Niet alle illuminerende details gaan we terugzien, maar houdt de koplampen in gedachten, die keren terug bij de opvolger van de X-type.

Pompende aderen

Pompende aderen

Aan de hand van een bijzonder vormgegeven panoramadak creëerde Jaguar in het interieur een open en toch geborgen gevoel. Het is misschien wat vergezocht, maar de inspiratie voor de serie spijlen is ontleend aan pompende aderen die de C-X17 tevens een kloppend hart geven.

Iedereen speciaal

Iedereen speciaal

Het Jaguar-gevoel draait om je speciaal voelen en hoe dit beter in te kleden met vier individuele (sport)zetels. Beaven had kennelijk eventjes nodig om op dit idee te komen, want de oorspronkelijke C-X17, de blauwe op de IAA, beschikt nog over een achterbank.

Hypermoderne architectuur

Hypermoderne architectuur

Niet zichtbaar, maar wel degelijk aanwezig is een tweede, zeer belangrijke primeur voor Jaguar. De C-X17 Concept is de eerste 'Jag' die is gestoeld op een compleet nieuwe aluminium architectuur dat veel voordelen met zich meebrengt op het gebied van efficientie, gewicht en het boeken van technologische vooruitgang.

Ruthenium

Ruthenium

Dat Jaguar kosten noch moeite heeft bespaard om kenbaar te maken dat het met beide benen in de 21ste eeuw staat is zichtbaar aan de vele details van ruthenium, een vooruitstrevend en zeer slijtagebestendig materiaal verwant aan platina en vooral donkerder van kleur is. Prachtig!

Flinke knaap

Flinke knaap

Pas van dichterbij en staand in een natuurlijke habitat ervaar je pas hoe enorm de Jaguar C-X17 wel niet is. Hij zou zomaar het zustermodel van de Range Rover kunnen zijn. Voor wie iets kleiners opteert? Als de C-X17 aanslaat, sluit Jaguar een kleinere versie niet uit.

Katachtige blik

Katachtige blik

Na de 'klauwen' aan de achterzijde van de XJ is een zwoelse, bewust geknepen blik langzamerhand een handsmerk van Jaguar aan het worden. Op de C-X17 Concept zijn deze ogen nog weer wat menselijker, of beter gezegd dierlijker vormgegeven.

Elk voordeel heeft z'n nadeel

Elk voordeel heeft z'n nadeel

De sterk schuinaflopende achterruit is funest voor de hoeveelheid bagageruimte en zelfs een deel van de hoofdruimte, maar een noodzakelijk kwaad om de C-X17 die gewenste aanvalshouding van een Jaguar, auto of kat, mee te geven.

Het nieuwe rijden

Het nieuwe rijden

De C-X17 is meer dan ooit tevoren een Jaguar die de langgekoesterde klassieke periode van het merk definitief in haar geschiedenisboeken sluit en is ingericht op de hedendaagse én toekomstige manier waarop we willen autorijden.

Het tij kan keren

Het tij kan keren

Eén blik op het hypermoderne interieur van de C-X17 Concept en het is bijna niet voor te stellen dat Jaguar kortgeleden nog zo'n traditionele visie had.

2015, hét jaar van...

2015, hét jaar van...

De C-X17 is Jaguar's technologische uithangbord voor hun komende generatie auto's, maar niet het eerste model dat dat tastbaar maakt. Dat zal de opvolger van de X-type zijn. De C-X17 staat voor 2015 gepland.

Gerelateerde artikelen

Jaguar F-Pace is World Car of the Year 2017

Autonieuws
> Artikel lezen

Jaguar C-X17 Concept is meer dan een designstudie

Autonieuws
Jaguar C-X17 Concept is meer dan een designstudie
> Artikel lezen

Productierijpere Jaguar C-X17 verkent China

Autonieuws
Productierijpere Jaguar C-X17 verkent China
> Artikel lezen

Jaguar F-Pace SVR geeft pas op bij 283 km/h

Autonieuws
> Artikel lezen