Beursverslag AutoRAI 2011

AutoRAI 2011: beursverslag, primeurs en fotospecial

Vandaag ging het grootste autofeest van Nederland van start: AutoRAI 2011. Uiteraard hebben wij ook een ronde over de Amsterdamse beursvloer vol met het laatste autonieuws gedaan en na een dag te hebben genoten kunnen we niets anders zeggen dan dat AutoRAI 2011 een must-do is voor autoliefhebbers en potentiële kopers. Niet alleen vele Nederlandse, maar zelfs wereldprimeurs zijn er de komende tien dagen te zien in Amsterdam RAI. Een overzicht van de zaken die je niet mag missen.

Twee jaar geleden was de AutoRAI op z’n zachtst gezegd geen succes geworden. De met zeecontainers opgevulde hallen en het ontbreken van merkenstands haalde alle sfeer uit ons tweejaarlijkse nationale autofeest. Daar is op de AutoRAI 2011 geen enkele sprake meer van. De stands zijn weliswaar bescheiden in vergelijking met mondiale autofestijnen in Genève, Parijs en Frankfurt, maar de sfeer is als vanouds. Her en der uitgedoste podia, sfeervol tapijt, en de betere spotlights sieren deze editie weer. AutoRAI markeert werkelijk het herstel van de autobranche en het is alleen maar fijn om te zien en merken dat rampjaar 2009 nu echt verleden tijd is.Wereldprimeurs

Voor het eerst sinds jaren heeft de AutoRAI daadwerkelijk wereldprimeurs. Ford onthulde er de Focus Econetic welke vrijwel zeker goed is voor 14% bijtelling. Een unicum in deze klasse. Vlak daarnaast staat de vernieuwde Fiesta Econetic. Ook die komt in aanmerking voor die felbegeerde laagste bijtelling. Recht tegenover de stand van Ford pronkte bij Opel de Astra GT. Het nieuwe model is afgeleid van de spectaculaire GTC Paris en voorzien van sportief spoilerwerk. En, eveneens een wereldprimeur! Puur Nederlandse autoglorie is er met het kleine Burton. Zij onthulden in de RAI-hallen de Burton Electric. Opnieuw een primeur en ook even verderop bij Donkervoort was het feest nadat het doek werd getrokken van de speciale D8 GT ’24H of Dubai’ Edition.

“De stands zijn weliswaar bescheiden maar de sfeer is als vanouds.”

Hal 1 & 2
Wie de AutoRAI binnenkomt in de hoofdingang begint al snel met hal 2. Daar staat Peugeot met de vernieuwde 308, de 3008 Hybrid en uiteraard de nog verse 508 & 508 SW. Tegenover Peugeot staat Heijnsdijk en daarnaast Infiniti die beiden voor het eerst op de AutoRAI staan. Iets verderop in hal 1 loopt je direct tegen de stand van Hyundai aan. Daar staan de Veloster en i40 te pronken. Beide modellen beleefden eerder dit jaar al hun première, maar zijn nog niet bij de dealers te bewonderen en dus in Nederland exclusief op de RAI te zien. Verderop Volvo. Geen primeurs bij de Zweden, al trekken de verse S60 en V60 (getoond met R-Design pakket) toch de gewenste aandacht. Ford en Opel en hun wereldprimeurs hebben we al gehad dus we lopen door naar Kia. Op de witte stand staat uiteraard alles in het teken van de nieuwe Picanto en Rio, hun twee nieuwste aanwinsten. Bij Chevrolet is de Cruze Hatchback de grootste aandachtstrekker en Mazda onthulde de fiscaal aantrekkelijke Mazda2 op LPG (14% bijtelling).Hal 6 & 7

Vanuit hal 1 via hal 6 kom je uit in hal 7. Onderweg kom je de stand van Landwind tegen waar de CV9 staat en iets verderop toont Mitsubishi hun gamma. Hier geen autonieuws, maar de beursvulling is er niet minder om. Bij Renault hebben ze wel wat te melden, en wel de op de Autosalon van Genève onthulde Captur Concept. Absoluut een blikvanger. Minder prominent aanwezig, maar een stuk concreter is de onlangs gepresenteerde Renault Laguna met 20% bijtelling. We wandelen de Dacia-stand over en komen via de roltrappen en een lange gang uiteindelijk in hal 8 uit…


Hal 8
In hal 8 is het een feestje van de Volkswagen Groep en vijf Britse merken. Bij Seat op de stand moet je beslist even proberen DJ te spelen in het kader van Seat’s Next DJ. En vergeet ook niet de IBE Concept in je op te nemen. Hier krijg je namelijk een indruk van Seat’s antwoord op de Scirocco. Of wordt het toch de nieuwe Leon? Hmm, Seat wil er nog niets over kwijt. Afijn, door naar Skoda. Zij tonen de extra zuinige Octavia en bij Porsche staan uiteraard de laatste smaakmakers opgesteld. De gifgroene Cayman R zal je zeker niet ontgaan. Even verderop pakt Audi behoorlijk uit tijdens AutoRAI 2011. Onder de Duitse spotlights onder meer de nieuwe A6, RS3 Sportback en de conceptcar van de A8 Hybride. In het kader van electrificering staat er bovendien de e-tron Concept. Het VAG-feestje in hal 8 wordt afgesloten met Volkswagen waar de nieuwe Golf Cabrio en gefacelifte Tiguan de belangrijkste nieuwigheden zijn. Daarvoor moet je echter eerst Lotus, Caterham, Jaguar, Land Rover en Aston Martin passeren. Stuk voor stuk merken die de aandacht verdienen, al is het alleen maar om even weg te dromen en te genieten. Bij Land Rover staan zowel de Coupé als de 5-deurs Evoque op de stand en bij Jaguar zal vanaf 21 april de nog te onthullen gefacelifte XF debuteren! Lopen we door dan vergeten we bijna dat Lexus ook nog in hal 8 staat. Daar is de CT 200h uiteraard de belangrijkste primeur, maar de LF-A is daar de absolute eyecatcher.


Hal 10 & 11
Nog twee hallen te gaan. Vanuit hal 8 binnenlopen bij hal 10 en 11 betekent een warm welkom door Mercedes-Benz. Met de nieuwe SLK, vernieuwde C-klasse en C-klasse Coupé een stand die je niet over mag slaan. Temeer ook omdat er de SLS AMG Safety Car staat te schitteren. Vervolg je weg en Citroën is het volgende automerk. De Fransen tonen onder meer de voor hun zeer belangrijke DS4. Maar het is toch vooral de brute Survolt Concept waar onze ogen naar afdaalden.
Vooraan in hal 11 staat Saab met de 9-5 Estate en de 9-4X met pal daarnaast een werkelijk prachtige en ludieke stand van MINI. Urban Mobility werd op een autoshow niet eerder zo leuk weergegeven. BMW’s tentoonstelling is daarentegen stijlvol, zoals we van het Beierse merk verwachten. Grootste nieuws bij BMW is de 6-serie Cabriolet. De kans is echter groot dat je al gauw wordt afgeleid door de overburen. Daar staat namelijk Ferrari waar het op deze persdag al zwart van de journalisten stond vanwege de getoonde FF. Uitgekeken bij Ferrari? Dan zijn de Italianen uit Turijn aan de beurt. Fiat laat er de 500 Coupé Zagato zien en ook om de Freemont kun je letterlijk niet heen. Alfa-Romeo doet waar het goed in is en toont haar gehele gamma in sfeervol Alfa-rood en ook Lancia gunt ons een blik op alle nieuwe modellen zoals die in Genève hun werelddebuut beleefden. Slechts een tiental passen later bevindt zich Jeep met de vernieuwde Compass en compleet nieuwe Grand Cherokee. Hoewel we hier graag wat langer bij dit Amerikaanse autonieuws wilden blijven staan werd er haast aan ons getrokken door exotische merken vlakbij. Zowel Lamborghini, Bentley, Rolls-Royce, Bugatti, Maserati, Donkervoort, Wiesmann als Fisker bevinden zich allemaal op een steenworp afstand. Moeten we nog uitleggen wat daar staat? Vast niet! Gewoon genieten!Nog meer!
Wij zaten wat krap, maar wie nog tijd over heeft kan in hal 9 nog even genieten van het nieuws op het gebied van tweewielers bij GoMotor!. Daarnaast zijn er tal van activiteiten op het buitenterrein: 4x4-rijden, elektrisch rijden en tal van demonstraties vermaken daar jong en oud. Kortom, AutoRAI 2011 biedt voor elk wat wils en voor autoliefhebbers absoluut een vermakelijk dagje uit!

Openingstijden
De AutoRAI is van 13 t/m 23 april geopend. Doordeweeks van 12.00 uur tot 22.00 uur en in het weekend van 10.00 uur tot 17.00 uur. Kaarten kun je online bestellen via www.autorai.nl.