ProMemorie

De UrSaab

We gaan terug naar het jaar 1949. Het jaar waarin de Duitse Democratische Republiek (DDR) officieel wordt uitgeroepen, de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) werd opgericht en Nederland Indonesië onafhankelijk verklaarde. 1949 is tevens het geboortejaar van de Saab 92.

Na de Tweede Wereldoorlog zag Svenska Aeroplan Aktiebolaget (SAAB) de vraag naar militaire vliegtuigen teruglopen. Het bedrijf dat sinds 1937 drukdoende was met de ontwikkeling en productie van bommenwerpers zoals de Junkers Ju86K en jachtvliegtuigen als de Aircraft 21 en J21 schakelde daarom snel over op de ontwikkeling van een burgertoestel. Expansie naar afzetmarkten stond echter ook hoog op de agenda. Ideeën hierover betroffen zowel motoren, auto’s, commerciële voertuigen en zelfs keukens. Het afzetgebied voor motoren was al opgeslokt door andere Zweedse fabrikanten, Volvo bouwde al auto’s en Scania-Vabis was een grote naam in de vrachtwagenwereld. Ondanks deze concurrentie zag SAAB een ‘gat’ in de autobranche. Ze kozen ervoor een compacte, betaalbare auto te bouwen die onder het segment van Volvo werd geplaatst - een soort niche. Om de autodivisie te onderscheiden van het luchtvaartbedrijf gebruikte SAAB vanaf toen haar naam zonder kapitalen; Saab.

Aerodynamische voorsprong
Met de nummers 90 en 91 reeds vergeven aan een burgervliegtuig, startte SAAB in 1945 met het "Project 92". Dankzij alle ervaringen in de luchtvaart bleek het ontwerpen van een aerodynamische carrosserie geen moeilijke opgave voor de ingenieurs. Tijdens testen in de windtunnel van het Zweedse Royal Institute of Technology kwam de cW-waarde uit op 0,32. Tegenwoordig nog steeds een veelvoorkomende waarde, waarmee het merk toentertijd al aangaf dat het zeker serieus genomen moest worden. Verdere ontwikkeling met de eerste drie prototypes onder de namen 92.001, 92.002 en 92.003 wezen dit opnieuw uit. Het trio legt gedurende de testperiode een afstand van maar liefst 530.000 km af – wat gelijk staat aan dertien keer rond de wereld. Pas op 10 juni 1947 kon de nationale pers voor het eerst kennis maken met de komst van een Saab. Het betrof hier het eerste prototype, de 92.001, die ruim twee jaar later als de basis diende van het productiemodel.

Legergroen
De productie van de eerste Saab werd op 12 december 1949 opgestart met een tempo van vier exemplaren per dag. Dit lage aantal zorgde ervoor dat er in 1950 slechts 700 exemplaren van de 25 pk sterke 92 werden verkocht. Opmerkelijk feit was dat, hoewel er ook geadverteerd werd met een standaard versie, alleen een "deluxe" versie werd vermarkt. Daarnaast waren de eerste modellen - geheel volgens Henry Ford-filosofie - in alle kleuren te verkrijgen, zolang dit maar groen was. Er wordt gesuggereerd dat dit kwam dankzij de vele overgebleven groene legerverf uit de Tweede Wereldoorlog. Pas in 1953 introduceerde Saab drie extra kleuren voor haar consumenten.

Rally
Onder de welgevormde motorkap snorde een 0,8 liter tweecilinder motor die van origine uit de schappen van het Duitse DKW kwam. De watergekoelde tweetaktmotor leverde een vermogen van 25 pk en gaf de Saab 92 een topsnelheid van 105 km/h. Vergde je alles van het model dan stond er na 26.6 seconden 80 km/h op de teller. Niet echt rallysport-achtige cijfers, toch won de 92 in 1950 de Östergötland-Rally. Met overmacht. Reden genoeg voor het afvaardigen van twee exemplaren voor de Monte Carlo-Rally. Hier behaalde het Zweedse merk weinig succes met een 55e en 69e plaats. Desalniettemin toonde het Saab-team zich tevreden omdat beide wagens bij de 135 van de 280 gestarte deelnemers behoorden die de finish bereikten. Het einde van de Saab 92 kwam in zicht toen de Zweedse fabrikant in 1955 de 93 introduceerde. Het model bleef echter nog in productie tot begin 1957, waarna de teller op 20.128 exemplaren bleef steken.

Gerelateerde artikelen

Laatste modellen Saab onder de hamer

Autonieuws
Laatste modellen Saab onder de hamer
> Artikel lezen

Er zijn weer nieuwe Saabs in Nederland!

Autonieuws
Er zijn weer nieuwe Saabs in Nederland!
> Artikel lezen

'Nieuwe' Saab 9-3 ook in Nederland te koop

Autonieuws
Nieuwe Saab 9-3 vanaf nu te koop
> Artikel lezen

Saab 9-3 rolt vanaf maandag weer van de band

Autonieuws
Saab 9-3 rolt vanaf maandag weer van de band
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.