ProMemorie

De oorsprong van de Jeep

We gaan terug naar het jaar 1941. Het jaar waarin Nederland onderdeel van het Duitse rijk vormde, de eerste uitgave van het destijds illegale blad ‘Het Parool’ verscheen en Japan de aanval op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor opende. 1941 is tevens het geboortejaar van de Willys MB.

Toen de Verenigde Staten zich in 1940 meer en meer ging bemoeien met de Tweede Wereldoorlog begon de Amerikaanse legermacht een zoektocht naar een nieuw werkpaard. Tot die tijd moesten militairen zich nog altijd verplaatsen met motorfiets of per gemodificeerde T-Ford. Daarom werden 135 fabrikanten aangeschreven om een nieuw voertuig te ontwikkelen die uitstekend zijn mannetje wist te staan, op en naast het slagveld.. Slechts drie fabrikanten meldden zich en gingen vervolgens aan de slag om in recordtempo een werkend prototype te bouwen. Iets meer dan anderhalve maand later was het American Bantam Car Manufacturing Company die als eerste een volledig werkend testexemplaar gereed had. Willys-Overland en Ford volgden kort daarna met respectievelijk de Willys Quad en de Ford Pygmy. Auto’s die beide eigenlijk interpretaties van de Bantam waren.

Samen staan we sterk
Na de eerste testperiode verhoogde het Amerikaanse leger de eisen aan het nieuwe legervoertuig en kregen de drie fabrikanten de tijd om met een verbeterd resultaat aan te treden. Daarnaast moest een ieder een totaal van 1.500 testexemplaren fabriceren. Na intensief testwerk van deze tweede generatie koos de legertop uiteindelijk voor de creatie van Willys, een geüpgrade versie met de toevoeging MB. De voornaamste reden voor de keuze was dat de Willys MB over een 60 pk sterke krachtbron beschikte en veruit het goedkoopst te produceren was. Omdat de nood naar het voertuig hoog was, kreeg ook Ford de opdracht het gestandaardiseerde ontwerp van Willys-Overland in grote getale te produceren. Aan het einde van WOII bleef de teller in de fabriek van Willys-Overland steken op meer dan 368.000 stuks. De bijdrage van Ford bedroeg om en nabij de 277.000 exemplaren.

‘Just Enough Essential Parts’
Over het ontstaan van de bijnaam “Jeep” heerst nog steeds onduidelijkheid. Een uitgebreide zoektocht naar de herkomst biedt unaniem antwoord, maar zorgt voor twee verschillende theorieën. De eerste en meest aannemelijke is dat het woord afstamt van de letters G.P. De afkorting van ‘General Purpose’, die Ford aan haar variant meegaf, wordt in het Engels namelijk uitgesproken als ‘Jee-Pee’. De andere theorie verwijst naar een populair karakter uit de Popeye-strip genaamd ‘Eugene the Jeep’; een mysterieus dier met magische eigenschappen. Militairen dienend in Korea maakten van Jeep al snel de afkorting van ‘Just Enough Essential Parts’, dankzij het karige basisontwerp met een minimaal aantal onderdelen.

Wrangler
Direct na de oorlog bracht Willys het legervoertuig in een consumentenuitvoering uit. Het productiemodel ging door het leven als CJ-2A wat stond voor Civilian Jeep. Pas in 1950 kreeg het bedrijf de exclusieve rechten voor het gebruik van de naam “Jeep”. Leuk weetje is dat de herkenbare Jeep-grille met de verticale gleuven juist een designelement van de Ford Pygmy was. Willys had deze overgenomen omdat deze grille lichter van gewicht was dan hun eigen versie. Anno 2009 schittert de grille nog altijd op alle modellen van de Amerikaanse fabrikant. Zo ook op de verre nazaat van de CJ-2A, de hedendaagse Wrangler.

Gerelateerde artikelen

Eerste foto's gefacelifte Jeep Renegade

Autonieuws
> Artikel lezen

FCA: Ook modellenboost voor Maserati en Jeep

Autonieuws
FCA: Ook modellenboost voor Maserati en Jeep
> Artikel lezen

Jeep heeft een nieuwe Wrangler, echt waar!

Autonieuws
> Artikel lezen

Jeep bruint de Italiaanse Carabinieri deze zomer

Autonieuws
> Artikel lezen

5 keer waarom de nieuwe Jeep Compass jouw favoriete SUV kan zijn

Autonieuws
5 keer waarom de nieuwe Jeep Compass jouw favoriete SUV kan zijn
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.