ProMemorie

Karl Benz als ´vader´

We gaan terug naar het jaar 1885! Het jaar waarin het Vrijheidsbeeld arriveert in New York, Vincent van Gogh ‘De aardappeleters’ schilderde en de eigenaardige frisdrank Dr Pepper werd gelanceerd. 1885 is tevens het geboortejaar van ‘de eerste auto’, gebouwd door de Duister Karl Friedrich Benz.

Feitelijk werd het eerste aangedreven voertuig al veel eerder uitgevonden. Namelijk in 1672 bouwde de Vlaming Ferdinand Verbiest voor een Chinese keizer een door stoom aangedreven wagen. Echter van een auto kon niet echt gesproken worden, en er is bovendien niets bekend over de technische achtergrond van dit rijtuig. Pakweg een eeuw later, in 1769, werd het allereerste mobiele rijtuig uitgevonden dat over een zelfstandige aandrijving (nog steeds op stoom) beschikte. De Fransman Nicolas Joseph Cugnot ontwierp en bouwde deze tractor die voor militaire doeleinden werd ingezet. De zogeheten "Fardier à vapeur" (stoomwagen) behaalde een maximale snelheid van nog geen 3 km/h en moest regelmatig ‘pauzeren’ om opnieuw stoom te genereren voor de voortstuwing. Grappige anekdote is dat Cugnot wordt gezien als de eerste persoon die een auto-ongeval beleefde. In 1771 reed hij namelijk met één van z’n voertuigen tegen een muur.

Otto krijgt de eer 
In 1862 ontwierp en bouwde Jean Joseph Etienne Lenoir - wederom een Belg - het eerste rijtuig met interne verbrandingsmotor. Deze krachtbron beschikte over slechts één cilinder en wist aan de hand van het zogeheten tweetaktprincipe kracht te leveren. Het is echter de Duister Nikolaus August Otto - hij verfijnde het idee van Lenoir - die bekend staat als pionier van de interne verbrandingsmotor, alias Ottomotor (1867). Dit komt omdat de werking van deze viertakt in het algemeen wordt gezien als de bakermat van de hedendaagse motoren in auto’s.

Daimler & Maybach
Otto mag dan, door zijn naam eraan te verbinden, de geschiedenis zijn ingegaan als de grondlegger van de moderne verbrandingsmotor, eigenlijk hebben de heren Gottlieb Daimler en z’n partner Wilhelm Maybach evenveel recht op deze roem. Zij doorontwikkelden de Ottomotor tot een daadwerkelijk bruikbare techniek. Ook worden zij gezien als de stichters van de eerste motorfiets, de "Einspur" wat vertaald éénspoor betekent. De motorfiets werd notabene gebouwd in de fabriek waar Nikolaus Otto mede-eigenaar van was (1885). Het is dan ook geen toeval dat deze gemotoriseerde fiets gebruikmaakt van de door hun zelf doorontwikkelde Ottomotor.

Waarom Benz als ‘vader’?
Hoewel er dus voor 1885 talloze rijbare aangedreven voertuigen zijn gebouwd, wordt Karl Benz gezien als ‘de vader’ van de eerste automobiel. Waarom? Net zoals Nikolaus Otto heeft Benz deze status verkregen omdat zijn voertuig aantoonde een bruikbaar middel te kunnen zijn. Gekscherend ontdekte Karl Benz dit niet eens zelf. Het was de eerste automobilist(e) ooit; Benz´ vrouw Bertha die buiten medeweten van haar man en samen met haar zoons een rit met de experimentele driewieler maakte. Het succes van deze in 1888 stiekem gereden tocht tussen Mannheim en Pforzheim werd snel opgepikt door anderen en uiteindelijk resulteerde dit voor Karl Benz in een commerciële handelsonderneming. De relatie tussen en de namen van de voornaamste autohistorische grootheden zouden jarenlater definitief een plaats in de geschiedenisboeken verdienen. In 1926 fuseerden de bedrijven Daimler Motoren Geschellschaft en Benz & Cie en zodoende ontstond de syndicaatnaam Daimler-Benz (heden Daimler AG). De te verkopen auto’s werden daarentegen als Mercedes-Benz vermarkt. Mercedes is afgeleid van Mercédès Jellinek, de dochter van een Emil Jellinek, een Oostenrijkse zakenman die grotendeels verantwoordelijk was voor de voortstuwing van het bedrijf.

Foto: Mercedes-Benz

Gerelateerde artikelen

Afrojack & co nemen eerste 'Nederlandse' Ford GT in ontvangst

Autonieuws
> Artikel lezen

Vision Mercedes-Maybach Ultimate Luxury nu officieel

Autonieuws
> Artikel lezen

Nog een SUV erbij voor Skoda: de Kamiq

Autonieuws
> Artikel lezen

Schrijft VW historie met deze Pikes Peak-racer?

Autonieuws
> Artikel lezen

Hoe gaaf! Iemand heeft een Porsche 917K als daily driver

Autonieuws
> Artikel lezen

Wat kosten deze 5 elektrische auto’s als occasion?

Autonieuws
Wat kosten deze 5 elektrische auto’s als occasion?
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.