ProMemorie

Lotus Omega: snelste sedan ter wereld

22 juni 2016

We gaan terug naar het jaar 1990! Het jaar dat de Nederlandse hockeymannen de wereldtitel pakken, Namibië na 75 jaar onafhankelijk wordt van Zuid-Afrika en Boris Jeltsin wordt verkozen tot de nieuwe president van Rusland. 1990 is tevens het geboortejaar van de Lotus Omega.

Meestal heeft men de mond vol van de BMW M5, maar wat Opel bijna drie decennia geleden deed verbaasde vriend en vijand. Opel, dat in 1986 Lotus inlijfde, had met haar Omega een concurrent voor BMW's 5-serie gelanceerd. En best een succesvolle concurrent. Maar ze hadden er niet op gerekend dat er in München ook een M-versie van zou komen. Om bij te blijven besloot Opel dit ook te doen, maar dan met haar kersverse dochter als partner.
“Een sprintje naar 100 km/h nam net geen 5,3 seconden in beslag, wat hem meteen inlijfde in de club der supercars.”

En zo kreeg Lotus van de nieuwe bazen de opdracht om 1.100 super-Omega's te maken. De ontwikkeling ervan ging in het Engelse Hethel van start onder codenaam 'Lotus type 104' om vervolgens in 1990 de markt te betreden.

Indrukwekkend vermogen
De Britten zorgden onder meer voor een aangepaste ophanging, grotere remmen, een manuele zesbak uit de Corvette ZR-1 en een aangepaste GM-krachtbron. Het Opel-embleem werden bijgestaan door het bekende groen-gele logo en de achterwielaangedreven 'family sedan' was in zijn nieuwe vorm slechts beschikbaar in één enkele lakkleur: Imperial Green (héél donker groen). De oorspronkelijke 3.0 liter benzinekrachtbron - die uit de GSI-stal werd gevist - werd opgeboord tot ruim 3.6 liter en daarbovenop nog eens verwend met twee Garrett T25 turbochargers en een knoert van een intercooler. Het resulteerde in een indrukwekkende 377 pk en 568 Nm, cijfers die de bijna zwarte mastodont deden toppen op 283 km/h.
“En zo kreeg Lotus van de nieuwe bazen de opdracht om 1.100 super-Omega's te maken.”

Men claimde dat het blok zelfs tot 310 km/h kon gaan, maar een begrenzer hield de naald mooi beneden de magische 300-grens. Hij was in ieder geval snel. Heel snel. Een sprintje naar 100 km/h nam net geen 5,3 seconden in beslag, wat hem meteen inlijfde in de club der supercars. De acceleratie was zo hevig en intens (0-160km/h in 11,5 seconden) dat het model in het Britse parlement vragen deed rijzen over de legaliteit ervan. Hij ging dan ook door het leven als de snelste sedan ter wereld en raakte zelfs in trek binnen de popcultuur.

Vanwege de recessie en het buitensporige prijskaartje van omgerekend € 76.250,- werden er slechts 950 exemplaren aan de man gebracht. Daarvan gingen er 320 als Carlton door het leven, met het stuur aan de rechterkant. Maar indruk had Opel wel gemaakt. BMW kon pas vanaf 1998 weerstand bieden met de nieuwe M5 (E39), die voortaan zo'n 400 pk zou leveren.

Gerelateerde artikelen

Lotus Exige Sport 410 kan er eigenlijk niet meer bij

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe Opel Mokka X onderweg naar 2019

Spyshots
Nieuwe Opel Mokka X onderweg naar 2019
> Artikel lezen

Eerbetoon: Lotus Exige Cup 430 Type 25

Autonieuws
> Artikel lezen

Nog geen plannen met Pasen? Ga naar de haaien bij Opel

Autonieuws
> Artikel lezen

Opel Corsa GSi terug van weggeweest

Autonieuws
> Artikel lezen