ProMemorie

Renault Clio V6 (2001)

We gaan terug naar het jaar 2001! Het jaar dat Lance Armstrong voor de derde keer de Tour de France wint, de Toren van Pisa na 11 jaar heropend wordt en de Verenigde Staten getroffen wordt door de terroristische aanslagen van 11 september. 2001 is tevens het geboortejaar van de Renault Clio V6.

Als er één land is waar gedurfde ontwerpen regelmatig hun conceptstatus ontstijgen en in productie worden genomen, dan is dat Frankrijk. Citroën, Peugeot en Renault doen hun zaken tot op de dag van vandaag op hun eigen buitenzinnige manier en dat leidt soms tot absolute juweeltjes. Toen de tweede generatie van de Clio in 1998 het levenslicht zag waren de verwachtingen hooggespannen. De eerste Clio was immers een groot succes geweest en had – samen met de Twingo - de naam van Renault opgevijzeld nadat de jaren tachtig dramatisch waren verlopen voor de Franse fabrikant. De nieuwe Clio werd een succes maar het topmodel uit de range, de 2.0 liter metende Clio RS (169 pk, top 220 km/h), was volgens Renault nog lang niet gek genoeg...

5 Turbo
Renault bladerde terug in haar geschiedenisboeken om een nog potentere Clio te presenteren. Men bleef steken aan het begin van de jaren 80 toen Renault de 5 Turbo ontwikkelde als antwoord op de Lancia Stratos die met zijn kleine wielbasis en middenmotor de zeges in de rallywereld aaneen reeg. Zowel op het circuit als op de weg was de explosieve 5 Turbo een succes; Renault wist de Rally van Monte Carlo te winnen en niet minder dan 3.576 exemplaren te slijten aan het publiek. Toen de succesformule aan het begin van deze eeuw weer werd afgestoft voor de Clio waren er geen race-plannen, dit betekende echter niet dat de mannen van Renault en Tom Wilkenshaw Racing zich hebben ingehouden. De 5 Turbo kreeg een waardige opvolger die de wetten van de logica zou tarten: de Clio V6.

V6-power
Als basis werd de tweede generatie van de Clio genomen. Om de wegligging te verbeteren en ruimte te bieden voor bijvoorbeeld de bredere banden werden zowel de wielbasis als de spoorbreedte vergroot. Je reed dan ook in een auto die in naam misschien Clio heette, maar daar technisch gezien nog maar vrij weinig mee te maken had. De Renault Laguna moest zijn meest potente motor, een 3.0 liter V6, afstaan aan de kleine hatchback. Net zoals zijn illustere voorganger moest de Clio zijn achterbank inleveren in ruil voor de enorme motor. Voordat de Laguna-motor overdwars achter de bestuurder geplaatst werd kreeg deze van de ingenieurs een opwaardering naar 230 pk om vervolgens gekoppeld te worden aan de achterwielen. Deze kleine raket op wielen kon hiermee in 6,3 seconden de 100 km/h aantikken en stopte pas bij 233 km/h met accelereren. De eerste generatie van de Clio V6 werd gebouwd in Zweden en wist vele harten te veroveren met een uiterlijk zonder compromissen. Bij het zien van de auto wist je, voordat je instapte, het is menens. De Fransen vonden echter dat hun imago-booster nog wel wat extra peper kon gebruiken.

Phase II

Al kort na de lancering van de Clio V6 kreeg de reguliere Clio een facelift. De veranderingen waren niet alleen cosmetisch, Renault stookte het vuur op om deze hatch nog heter te maken. De V6 bleef op zijn plek maar werd wel verder opgepompt naar 255 pk waarmee het Franse bommetje de Alfa Romeo 147 GTA voorbijging als krachtigste hot hatch. De topsnelheid nam na de anabolenkuur toe tot 245 km/h en voor de sprint naar 100 had de gepeperde Fransman een halve seconde minder nodig (5,8 seconden). De tweede (en laatste) generatie van de V6 werd door Renault Sport gebouwd in de voormalige Alpina-fabriek in Dieppe. Werd de eerste generatie al duur gevonden - hij zat net boven de ton in guldens - de tweede versie moest niet minder dan 52.000 euro opbrengen. Ter vergelijking, dat is meer dan Ford vroeg voor de laatste generatie van de Focus RS.

Ontvangst
De Clio V6 werd, ondanks vele gebreken, zeer positief ontvangen bij de autojournalisten. Het radicale uiterlijk van de auto zorgden ervoor dat bijna alle punten van kritiek - en dat waren er nogal wat - goed gemaakt konden worden. Dat is nogal een prestatie gezien de negatieve eigenschappen die de auto werden toegeschreven; het gewicht was te hoog (1334 kg), bergruimte was nihil en het interieur was meer Renault dan Renault Sport aldus het Britse Autocar. Toen journalisten de tweede generatie aan de tand mochten voelen werd al snel duidelijk dat de auto nog altijd zeer nerveus reed en onverwacht kon overgaan van onderstuur naar overstuur. Je moest bijna een professioneel coureur zijn om alles te halen uit de karrenvrachten potentie die de Clio V6 bezat. De klachten waren door Renault dus terzijde geschoven maar het waren opnieuw de (betere) looks die deze schijnbaar als sneeuw voor de zon deden verdwijnen.

Exclusief
Toen de Clio V6 in 2005 uit productie ging nadat de derde generatie van de Clio zijn opwachting maakte, werd de auto al bestempeld als toekomstige klassieker. Van de eerste generatie rolden 1.513 exemplaren van de Zweedse band waarvan er niet minder dan 1.415 in zilverkleur waren gespoten. De tweede generatie bestond uit 1.309 exemplaren, ruim 800 in het Illyad Blauw. Deze cijfers maken van de Clio V6 een exclusievere auto dan een Lamborghini Murciélago of een Rolls-Royce Phantom. De eigenaar van een Clio V6 is echter niet het type dat in een Phantom rijdt. Het is iemand die vooral op zoek is naar compromisloze fun in een auto die bij veel liefhebbers in hun droomgarage staat. Dat is ongetwijfeld een van de redenen dat de auto na 10 jaar nog altijd schreeuwend duur is. Goede exemplaren staan voor 30.000 euro in de occassionlijsten en, met het voortschrijden van de tijd zou de waarde van dit icoon zomaar een stijgende lijn op kunnen pakken.

Gerelateerde artikelen

Vierde generatie Renault Clio gelekt

Autonieuws
Vierde generatie Renault Clio gelekt
> Artikel lezen

Renault Clio diesel behoudt 14% bijtelling in 2015

Autonieuws
Renault Clio diesel volgend jaar weer 14% bijtelling
> Artikel lezen

Renault Clio RS Monaco GP voor kleine 30 mille van jou

Autonieuws
Renault Clio RS Monaco GP voor kleine 30 mille van jou
> Artikel lezen

Vernieuwde Renault Clio: stapje hogerop

Autonieuws
Renault Clio
> Artikel lezen

Volgende Renault Clio Gordini overklast RS

Autonieuws
Volgende Renault Clio Gordini overklast RS
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.