ProMemorie

Lamborghini Countach (1974)

We gaan terug naar het jaar 1974! Het jaar waarin de eerste oliecrisis beëindigd wordt, Nederland haar eerste WK-finale verliest en President Nixon aftreedt na het Watergate-schandaal. 1974 is tevens het geboortejaar van de Lamborghini Countach.

Als we een lijstje zouden maken van de meest gedrukte autoposters dan zou die van de Lamborghini Countach zonder twijfel in de top 5 staan. Deze volbloed is misschien nog wel een groter icoon uit de Lamborghini-geschiedenis dan de Miura, waarmee de klasse van supersportwagens met middenmotor tenslotte allemaal begon. Ook zijn opvolgers, de Diablo, Murcielago en Aventador zijn er tot op heden niet in geslaagd een deuk te slaan in zijn positie als über-Lambo.

Oorsprong
Toen de Miura na zeven jaar aan vervanging toe was werd Marcello Gandini namens designstudio Bertone aan het werk gezet. Hoewel hij ook betrokken was bij het ontwerp van de Miura was hij nog relatief onervaren en werd daardoor niet geremd door ergonomische of praktische overwegingen. Zijn doel was een auto te ontwerpen die zijn tijd ver vooruit was en zich niet zou houden aan bestaande designfilosofieën. Het ontwerp van de Countach was een enorme sprong in het diepe en viel op door zijn scherpe hoeken en trapezoïdisch gevormde panelen. De Countach was zowel erg breed als laag en dit gaf hem in combinatie met zijn scherpe neus een unieke wig-vorm. Op de Autosalon van Genève van 1971 werd het model als Prototype LP500 getoond. Onderhuids was er nog amper sprake van een auto, de preview was vooral bedoeld om het design aan de wereld te tonen. Reacties waren er in overvloed, maar helaas niet louter positief. Het was duidelijk dat er nog geschaafd moest worden aan het ontwerp.

Modern en gedurft
De Lamborghini-ingenieurs vonden dat een vooruitstrevende auto als de Countach niet ‘zomaar’ een stalen chassis kon krijgen. Om de auto onderhuids net zo avant-garde te maken als het koetswerk werd een frame van holle buizen gecreëerd. Dit zou uiteindelijk 90 kilogram lichter blijken te zijn dan het standaard, stalen alternatief. Toen het space frame eenmaal klaar was werd deze naar Bertone overgebracht waar het exterieur en het interieur werden aangebracht. Opvallend detail is de handrem die niet in de middenconsole werd geplaatst maar in de dorpel van de bestuurdersdeur. En over de deuren gesproken, de Countach was de allereerste Lamborghini die over de inmiddels beroemde vleugeldeuren beschikte. Deze eerste productieversie van de Countach werd rood gespoten en was in 1973 te bewonderen in Genève. Nadat onder andere de luchtinlaten en de ruitenwissers kleine wijzigingen hadden ondergaan stond in datzelfde jaar het definitieve productiemodel op de Autosalon van Parijs. Dit beroemde groene exemplaar zou als ‘master’ gaan dienen om de productiemachines in de Lamborghini-fabriek te maken.

Evolutie
In de oorspronkelijke plannen zou vlak achter de bestuurder een V12 met een inhoud van 5.0 liter geplaatst worden. Toch koos Lamborghini uiteindelijk voor het 4.0 liter metende exemplaar afkomstig uit de Miura welke alsnog een niet bescheiden 375 pk voortbracht. Terwijl de Italianen met de motor op safe speelden werd de bodem van het koetswerk uit één stuk glasvezel vervaardigd, een revolutionaire techniek. De LP400, de eerste productieserie, moest het nog doen zonder de kenmerkende brede banden en stond op smal rubber om het weerstandscoefficient zo laag mogelijk te houden. In 1978 was het model volgens Lamborghini aan vernieuwing toe en de LP400S werd geboren. De motor was, opvallend genoeg, minder krachtig, maar de smalle banden werden wel vervangen door de extreem brede exemplaren die hebben bijgedragen aan de sterrenstatus van de Countach. Dit verlaagde de topsnelheid, maar verbeterde anderzijds de wegligging. Het Lamborgini-clientèle hield blijkbaar van een tikje vulgair, want de waanzinnig grote v-vormige spoiler werd massaal aangekruist in de optielijsten.

Toch nog 5 liters
In 1982 kwam dan toch de oorspronkelijk bedoelde 5.0 liter V12 waardoor de auto voortaan als LP500S door het leven ging; het originele prototype had immers al LP500 geheten. Met de 5000QV werd er nog eens 200cc aan de motor toegevoegd en het vermogen opgerekt naar een voor die tijd adembenemende 455 pk. In 1988 luidde Lamborghini de laatste twee productiejaren van de Countach in met een jubileummodel ter ere van het vijfentwintigjarig bestaan van het bedrijf. Technisch was deze zwanenzang bijna identiek aan de 5000QV, maar qua styling wederom spectaculairder. Met nieuwe airboxen, modernere achterlichten en een herontworpen motorkap was de 25th Anniversary een waardige afsluiting die luister werd bijgezet door nog bredere achterbanden.

Afscheid
Toen de Countach in 1990 vervangen werd door de Diablo waren inmiddels ruim 2.000 exemplaren van de iconische sportauto vervaardigd. Het overgrote deel van de verkopen vond plaats in de laatste vijf jaar onder druk van de nieuwe eigenaar van het merk. Ruim twintig jaar lang was de Countach een van de meest opzienbarende auto’s op de weg en heeft hij de harten weten te stelen van veel autoliefhebbers. De grootste prestatie is waarschijnlijk geleverd door designer Gandini die een ontwerp heeft afgeleverd dat tot op de dag van vandaag als radicaal kan worden beschouwd. Bij ons staat het in ieder geval op ons netvlies gebrand!

Gerelateerde artikelen

TopCar vindt Lamborghini Urus niet extreem genoeg

Tuning & styling
> Artikel lezen

Grande finale Lamborghini Aventador in aantocht

Spyshots
Grande finale Lamborghini Aventador in aantocht?
> Artikel lezen

Taart met extra slagroom bij Lamborghini

Autonieuws
Taart met extra slagroom bij Lamborghini
> Artikel lezen

Lamborghini 'Huracam' is 's werelds snelste filmauto

Autonieuws
Lamborghini 'Huracam' is 's werelds snelste filmauto
> Artikel lezen

Lamborghini Huracán Performante Spyder mag los in Genève

Autonieuws
> Artikel lezen

Goud voor oud: Novitec Lamborghini Aventador S

Tuning & styling
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.