ProMemorie

Porsche Carrera GT (2004)

We gaan terug naar het jaar 2004! Het jaar waarin de olympische spelen in Athene worden gehouden, de NASA twee rovers op mars zet en de eerste particuliere ruimtevlucht plaatsvindt. 2004 is tevens het geboortejaar van de Porsche Carrera GT.

In de jaren negentig was Porsche zeer succesvol in de racewereld, zowel in de GT- als in de LMP1-klasse reeg het zeges aaneen. Vanwege regelwijzigingen in 1998 zag Porsche zich daarbij gedwongen om een geheel nieuw platform te ontwikkelen met als doel om in 1999 een nieuwe LMP1-auto te presenteren. In de oorspronkelijke plannen zou de LMP-bolide een 6-cilinder lijnmotor krijgen, maar met nog een ontwerp voor een V10-motor op de plank leek de keuze snel gemaakt. De motor was in 1992 in het geheim gebouwd voor het Footwork Formule 1-team, maar nooit in gebruik genomen. Het ontwerp werd afgestoft en de motorinhoud werd vergroot naar 5.7 liter. De deadline van 1999 werd echter niet gehaald en in 2000 werd besloten het project in de ijskast te zetten. Het budget van de autosportafdeling werd gekort om zodoende geld vrij te maken voor de ontwikkeling van de inmiddels zeer succesvolle Cayenne. Ondanks dat het nooit bevestigd is gaan er bovendien geruchten dat Ferdinand Piëch, bestuursvoorzitter van Volkswagen-Audi, bewust het Porsche LMP1-programma gedwarsboomd heeft om de Audi R8 niet in de weg te zitten. Maar dat zal altijd een gerucht blijven…

Concept
Hoewel het ontwerp voor de raceauto in de prullenbak lag werd de V10-motor als basis genomen voor een nieuwe conceptauto. Deze conceptcar, die al vanaf het prille begin de naam Carrera GT droeg, vormde een grote verrassing tijdens zijn debuut op de Autosalon van Parijs in 2000. Niet alleen om zijn enorme potentieel, maar vooral omdat men een SUV verwachtte en geen supersportwagen. Het legde Porsche geen windeieren. De als showauto bedoelde Carrera GT oogste lof en wekte meer interesse dan Porsche had durven dromen. De plannen voor een productiemodel werden dan ook al snel gemaakt en op de Autosalon van Genève in 2003 onthulden de Duitsers het definitieve model.

Technisch hoogstandje
De Carrera GT was afgeladen met de nieuwste technische snufjes en een demonstratie van wat toentertijd technisch mogelijk was. De volledige constructie, zowel het frame als de monocoque was volledig opgetrokken uit carbon-fiber, een technische triomf aangezien dit nooit eerder was gedaan. Door toepassing van deze techniek werd de auto stijver, maar minstens zo belangrijk, ook lichter. De Carrera GT was uitgerust met keramische remschijven en hoewel dit destijds nog een nieuwigheid was, was het niet uniek. De koppeling was dat wel, deze was eveneens keramisch; een primeur! Dankzij de bijzondere koppeling lag het zwaartepunt lager en zou onderhoud minder snel nodig zijn. Uit de V10-motor, die oorspronkelijk dus voor een raceauto bedoeld was, wisten de technici van Porsche 612 pk bij 8.000 tpm te persen. De motor was specifiek ontwikkeld voor deze auto en zou dan ook alleen in de Carrera GT gebruikt worden. Tot op heden is het de laatste V10-motor die door Porsche ontwikkeld en geproduceerd is. Met een topsnelheid van 330 km/h en een 0-100 km/h tijd van 3,9 seconden is het nog altijd een van de allersnelste Porsches ooit gemaakt.

Hoogste segment
Direct vanaf de eerste ritten was de ontvangst van de Carrera GT bij pers en klanten overweldigend. Veel lof was er voor de grote technische vooruitgang die geboekt was. De wegligging was spectaculair en de snelheid fenomenaal. Mede dankzij zijn hoge prijs van meer dan zes ton was voor de Carrera GT een plekje weggelegd in het allerhoogste segment. De Ferrari Enzo en de Ford GT werden tot zijn grootste concurrenten gerekend. Van het weelderige en rijkelijk afgewerkte interieur vormde de glimmende berken pookknop de zoveelste unieke eigenschap aan deze auto.

Productiestop
Na een kleine update in 2005 werd een jaar later besloten om de productie te stoppen. Gewijzigde veiligheidsvoorschriften in de Verenigde Staten draaiden de Carrera GT de nek om. In totaal zijn er 1.270 exemplaren van deze über-Porsche van de band gerold. In 2010 kondigde Porsche de 918 Spyder aan welke gezien kan worden als de opvolger van de Carrera GT in het hoogste segment.

Gerelateerde artikelen

Racy-look: Gemballa Mirage GT

Tuning & styling
Racy-look: Gemballa Mirage GT
> Artikel lezen

Hoe gaaf! Iemand heeft een Porsche 917K als daily driver

Autonieuws
> Artikel lezen

Porsche 911 GT3 RS 'vliegt' over de Ring in 6:56,4

Autonieuws
> Artikel lezen

Porsche 919 Hybrid sneller dan F1 op Spa

Autonieuws
Porsche 919 Hybrid sneller dan F1 op Spa
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.