ProMemorie

Gullwing

We gaan terug naar het jaar 1954. Het jaar waarin Marilyn Monroe trouwt met honkballer Joe DiMaggio, de eerste kleurentelevisie in productie werd genomen en het Amerikaanse magazine Sport Illustrated werd gelanceerd. 1954 is tevens het geboortejaar van de Mercedes-Benz 300SL.

2010 is het jaar van de Mercedes-Benz SLS AMG en daarom, juist nu, mag zijn voorvader, de 300SL niet ontbreken in onze rubriek Pro Memorie. Met een momenteel vertegenwoordigde waarde van meer dan een half miljoen euro voor een in perfecte staat verkerend origineel is de Mercedes 300SL weliswaar niet zo exceptioneel als een willekeurige Bugatti, maar minstens zo weergaloos. Hoeveel Bugatti’s mogen zich immers ‘Sportwagen van de Eeuw’ noemen, een prestigieus etiket die de 300SL in 1999 kreeg toebedeeld.

Vriendelijk doch dringend
“Mijn bedrijf heeft Mercedes-Benz in Amerika op de kaart gezet en nu ik eens wat van jullie wens gaan jullie moeilijk doen!” Dit zouden de klagende woorden van Maximilian E. Hofmann in 1953 geweest kunnen zijn aan het hof van Daimler. De drijvende kracht achter het Amerikaanse importkanaal van Mercedes-Benz had namelijk meerdere malen een dringend verzoek bij Daimler ingediend om een sportwagen te fabriceren met als basis de 300SL (W 194) racewagen. Waarom? Omdat zijn vermogende clientèle interesse in een dergelijke sportwagen had en daarvoor best wilde betalen. Hoffman was iemand die alles voor zijn klandizie deed en zodoende startte hij een onvermoeibare campagne richting Daimler. Na lang aandringen en diverse vergaderuren later hapte het bestuur toe: de Mercedes 300SL ging in productie. Totaal zijn er tussen augustus 1954 en mei 1957 exact 1.400 exemplaren gefabriceerd.

Race tegen de klok
Daimler moest nog haast maken ook om de 300 SL op tijd af te krijgen. Over negen maanden vond namelijk de destijds belangrijkste autoshow van Amerika in New York plaats en daar zou de nieuwe sportwagen van Mercedes logischerwijs de meeste aandacht naar zich toe trekken. Om nog meer druk en stress op de hals te halen besloot Daimler meteen een cabriovariant te introduceren, de 190 SL (W 121). De race tegen de klok begon, maar het lukte het ontwikkelingsteam beide modellen op tijd gereed te krijgen voor hun geplande showdebuut. De reacties van het publiek waren overweldigend en dat kon ook niet anders want (met name) de 300 SL was een meesterwerk an sich.

Steengoede basis
De zeer korte ontwikkelingstijd was alleen te realiseren door een al bestaande basis als uitgangspunt te nemen. Zoals de Amerikaanse klanten het wensten was dit de 300SL racewagen, de intern als W 194 bekendstaande bolide die sinds 1952 diverse belangrijke langeafstandsraces als de 24 Uren van Le Mans en de loodzware Carrera Panamericana op zijn naam wist te schrijven. Grappig is dat de W 194 Mercedes na jaren van afwezigheid – sinds de befaamde Silberpheil in de jaren ’30 – weer terugbracht op het hoogste podium van de autosport en de productie 300SL dit deed op de mondiale automarkt.

Vliegende start
De W 194 en de W 198 deelden dan ook veel techniek met elkaar. SL staat voor “Sport Leicht” en beide modellen danken hun succes aan de inhoudelijkheden hiervan. De 300SL was namelijk gebouwd rondom een buizenframe ontworpen door Rudolf Uhlenhaut en woog nog geen 90 kilogram. Een carrosserie deels opgetrokken uit aluminium bracht het totaalgewicht van de 300SL op een schamele 1.295 kg (inclusief reservewiel, basisgereedschap en brandstof). Tegen meerprijs kon de body helemaal uit aluminium worden opgetrokken wat het weegschaalgewicht met nog eens 80 kg reduceerde. Slechts 29 klanten kozen voor deze optie en vandaag de dag zijn dit de meeste gewilde exemplaren bij verzamelaars.

Gullwing
Alles bij de SL stond in het teken van lichtgewicht, aerodynamica en prestatie. De prachtige vleugeldeuren waardoor de 300SL al snel de bijnaam “Gullwing” meekreeg zijn een gevolg hiervan. De openslaande portieren zijn niet alleen een esthetisch kenmerk, maar tevens een moeten in het belang van de stijfheid van de auto. De dorpels dienden hiervoor hoger dan gebruikelijk gemaakt te worden waardoor het toepassen van conventionele deuren niet mogelijk was. De 300SL werd er in één klap wereldberoemd mee.

Direct benzine-inspuiting
Een andere eretitel die de SL ontving is ‘de eerste auto voorzien van benzine-injectie’. De motor was ontleend van de Mercedes-Benz 300 Sedan (W 186) en produceerde oorspronkelijk 175 pk. Door de carburateurs te vervangen voor benzine-injectie steeg het vermogen naar 215 pk en dat maakte de 300SL een serieus snelle sportwagen met daarnaast uitstekende wegligging en een zeer directe besturing. De 300SL was werkelijk dé ultieme Mercedes-Benz: snel van buiten en toch comfortabel van binnen, want ook nog eens best luxe en praktisch met behoorlijk wat opbergruimte. De topsnelheid varieerde afhankelijk van de achterasverhouding. Klanten konden kiezen uit vijf verschillende afstemmingen en het resultaat was vervolgens of/of; of men koos voor een kwieke acceleratie in combinatie met een ‘lage’ topsnelheid van 235 km/h of iets minder snel naar de honderd en een ongekende top van 260 km/h. Echter, in het geval van de hoogste top was de 300SL volgens critici ietwat minder prettig om te rijden tijdens stadsverkeer. Hoe dan ook, de 300SL is en blijft een echte rijdersauto.

Gevleugelde nakomelingen
Afscheiden nemen valt altijd zwaar, zo ook in 1957 toen in Singelfingen de laatst geproduceerde 300SL van de band liep. Mercedes zou waarschijnlijk nooit meer zo’n legendarische sportwagen bouwen. Tijdens en na de productiecyclus van de 300SL heeft Mercedes diverse keren met verwijzende modellen het gevoel van de Gullwing proberen vast te houden dan wel opnieuw op te wekken. Meest bekende daarvan is waarschijnlijk uiterst zeldzame en spectaculaire Mercedes-Benz 300 SLR "Uhlenhaut" Coupe waarvan één van de twee gebouwde exemplaren schittert in het Mercedes-Benz Museum in Stuttgart. Het leek nooit meer hetzelfde te worden. Totdat…

Gerelateerde artikelen

Mercedes-AMG GT S Roadster doet aan ellenbogenwerk

Autonieuws
Mercedes-AMG GT S Roadster doet aan ellenbogenwerk
> Artikel lezen

Maak kennis met de Mercedes-Benz A-klasse Sedan

Autonieuws
> Artikel lezen

Tuningwereld rouwt om overleden oprichter Brabus

Autonieuws
> Artikel lezen

Boat tail: dé autotrend van de jaren twintig

Autonieuws
Boat tail: dé autotrend van de jaren twintig
> Artikel lezen

Vision Mercedes-Maybach Ultimate Luxury nu officieel

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwigheden voor Mercedes GLC op stapel

Spyshots
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.