Tuning & styling

Ongegeneerd pretnummer: Hamann Abarth 500

Twaalfcilinders, achtcilinders of maar een vrij simpele vierpitter. Wat je Hamann Motorsport ook voorschotelt, de Laupheimse tuner weet er verbazingwekkende vermogens uit te persen. Voor de Abarth 500 heeft het maar liefst vijf programma’s geschreven met een maximum afgifte van 275 pk.

Slechts enkele kilometers waren ervoor nodig om de Abarth 500 voor altijd in onze harten te sluiten; Calimero op wielen, zeg maar! Maar het leukste kan altijd leuker moet Hamann hebben gedacht en zij gingen er eens goed voor zitten en schreven in totaal vijf tuningprogramma’s voor de kleine Italiaan. Stage I begint vrij begint ‘rustig’ en pept het 1.4 liter turbomotortje op naar 160 pk, gelijk aan het vermogen dat de Abarth 500 Essesse afgeeft. Het koppel stijgt van 206 Nm naar een pittige 285 Nm en geloof ons dat dit voldoende is om het heel veel auto’s knap lastig te maken. Upgrade HS II heeft een resultaat van 180 pk en 295 Nm dankzij het aanpassen van de ECU, de turbocharger en het installeren van een sportluchtfilter en een ander uitlaatsysteem. Acceleratiecijfers geeft Hamann niet op, maar we schatten op een 0-100km/h-tijd van 7,3 seconden.

200 pk-grens
Pas echt leuk (en serieus) wordt ’t met programma HS III. Die doorbreekt de 200 pk-grens en hoest 210 pk en 310 Nm op. Let wel, dit alles nog steeds uit datzelfde 1.4-tje! Enkel wat rommelen met de Ecu is hiervoor niet genoeg. Onder andere de standaard turbo vervangen voor een exemplaar met een aangepaste geometrie is hier tevens voor nodig. Met de twee raceprogramma’s gaat Hamann een stuk verder. De gehele viercilinder gaat op de schop; andere zuigers, betere zuigerstangen, een potente turbocharger met grotere intercooler en een racekoppeling zijn zoal de modificaties. Het resultaat is een verbazingwekkende 240 pk en 330 Nm. Met zulke specificaties duikt de Abarth 500 zeker onder de 6,0 seconden op het welbekende traject naar honderd. Remmen met een diameter van 294 mm vóór en 305 mm achter en ieders vier remklauwen staan garant voor de vertraging. Want dat het hard kan gaan staat buiten kijf. Het kan echter nog gekker met het programma HS Cinquecento 575. Hierbij worden onder meer ook de cilinderkop en de krukas aangepast en krijgt de 500 de beschikking over een gelimiteerd slipdifferentieel. En dat is ongetwijfeld nodig wanneer er 275 pk en 380 Nm onder je rechtervoet ter beschikking staat en het wagengewicht nauwelijks hoger uitvalt dan 1.050 kilogram.

Gerelateerde artikelen

Hangen in de bocht met gefacelifte Porsche 911 GT3

Spyshots
Hangen in de bocht met gefacelifte Porsche 911 GT3
> Artikel lezen

Zo de knetter! Giannini stopt Fiatje liefst 350 pk toe

Tuning & styling
> Artikel lezen

Fiat 500 Riva heeft de zomer in de bol

Autonieuws
Fiat 500 Riva
> Artikel lezen

Fiat houdt je smoorverliefd op de 500

Autonieuws
Fiat laat je verliefd blijven op de 500
> Artikel lezen

Knettergek: 404 pk in een Fiat 500

Tuning & styling
> Artikel lezen

Abarth 595 nog giftiger na facelift

Autonieuws
Abarth 595 nog giftiger na facelift
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.