Tuning & styling

Vernieuwde Alpina B3 & D3 Biturbo

Alpina presenteert de vernieuwde B3 Biturbo en D3 Biturbo op basis van de gefacelifte BMW 3-serie. Alleen de Sedan en de Touring ondergingen de verjongingskuur. De Coupé en Cabriolet zijn niet gewijzigd.

Veelal wordt het Duitse Alpina gezien als een tuner die BMW’s verder verfijnd en naar een hoger niveau tilt. Maar eigenlijk wordt Alpina daarmee tekort gedaan. Alpina is namelijk een opzichzelfstaand automerk, net zoals Abarth dat Fiat-modellen onder handen neemt. Er prijkt dan ook geen enkel embleem van het basismerk op de modellen van deze tuners.

B3 Biturbo
Onlangs lanceerde BMW de vernieuwde 3-serie Sedan en de  Touring en Alpina is dan min of meer genoodzaakt mee te gaan met deze verjongingskuur. Dat hebben ze ook gedaan. Overigens zijn de vernieuwingen alleen optisch zichtbaar. Motorisch is er niets veranderd. Nodig was dat ook niet. Met 360 pk en 500 Nm levert de 3.0 liter twinturbo in de B3 Biturbo nog steeds meer dan genoeg vermogen om vlot van z’n plek te kunnen komen. Zo is de sprint vanuit stilstand naar 100 km/h in slechts 4,9 seconden voltrokken en bedraagt de topsnelheid 282 km/h. Ja, je leest het goed. In tegenstelling tot BMW zet Alpina geen rem op het snelheidspotentieel van haar modellen.

D3 Biturbo
In het vooronder van de D3 Biturbo huist een opgepepte versie van de twinturbo-diesel uit de 123d. BMW levert zelf geen 323d. Daarvoor kun je bij Alpina terecht. De motor van Alpina levert een vermogen van 214 pk en koppel van 450 Nm. Bij 1.500 tpm is er al 400 Nm voorhanden en dat betekent dat de zestraps Swich-Tronic niet vaak terug hoeft te schakelen om abrupt te versnellen. Sprinten doet de D3 Biturbo niet zo snel naar de honderd als zijn benzinebroer. Maar in 6,9 seconden naar de 100 km/h is alles behalve traag. Z’n top? Die is vastgesteld op 244 km/h. Wie rustig rijdt kan een gemiddeld dieselverbruik van 5,4 liter per 100 kilometer halen.

Gerelateerde artikelen

Een M3-koppeling bestellen, er eentje voor de F1 krijgen

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe BMW M3 probeert Nürburgring meester te maken

Spyshots
BMW M3: gas erop met prototype
> Artikel lezen

Ziet de nieuwe BMW 3-serie er zo uit?

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe BMW 3-serie verliest camouflage

Spyshots
Nieuwe BMW 3-serie verliest camouflage
> Artikel lezen

Ziet de nieuwe BMW 3-serie er zo uit?

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.