Tuning & styling

The next level: PPI Razor GTR

Precision Performance Individuality - alias PPI - zal tijdens de Essen Motor Show de Razor GTR presenteren. De Audi-specialist heeft alle ervaring die het ooit heeft opgedaan in deze brute R8 gestopt. Het resultaat is verbluffend. Trouwens, hij mag gewoon de openbare weg op.

PPI kennen we van verschillende smakelijke Audi’s waaronder de PPI R8 die vorig jaar op de Essen Motor Show pronkte. Op basis van deze werd de Razor GTR ontwikkeld en gebouwd, het summum dat PPI Automotive GmbH tot op heden ooit heeft voortgebracht. Voornaamste doel van de tuner was om een optimale pk/gewichtsverhouding te creëren waardoor de algehele prestaties van de GTR tot het allerhoogste niveau behoren. Hiervoor verzamelde PPI alle ervaringen die het afgelopen jaren heeft opgedaan en ging aan de slag. Hieruit voort vloeide de Razor GTR en duidelijk is te zien dat het niet bij een andere motorchip en een paar extra spoilers is gebleven.

Uitgebreide bodykit
We beginnen met de wijzigingen aan de carrosserie. De sportwagen van Audi is er nog steeds in te herkennen, maar de RDW zou er aan te pas moeten komen om de nieuwe buitenmaten te bepalen. Speciale aandacht ging uit naar reduceren van het wagengewicht. Daarom zijn alle panelen vervaardigd uit koolstofvezel. De PPI Razor is 250 kilogram lichter geworden. De originele voorspoiler heeft plaatsgemaakt voor een nieuwe met voordiffuser en enorme luchtinlaten. Deze hebben respectievelijk als doel het voorkomen van het liften van de neus en het extra koelen van de aangepaste remmen. Geheel nieuw is ook de motorkap die eveneens zorgt voor meer luchttoevoer naar de voorste remdelen. De zij-skirts begeleiden de luchtstroom naar de achterkant van de GTR, net als de flinke gewijzigde motorcover die gemaakt is van hoogwaardig Markrolon policarbonaat. De verstelbare spoilervleugel, achterdiffuser en nieuwe achterbumper ‘spugen’ op hun beurt de luchtstroom achter de GTR uit. Bovendien is de body op een flink aantal plaatsen verbreedt om de stroomlijn nog verder te optimaliseren. Mede hierdoor konden er ook bredere wielen onder de GTR gemonteerd worden voor een betere handling. Ze zijn van het type MAG11 en beschikken over 255/35ZR19 Michelin Pilot Sport 2 rubber vóór en 325/25ZR20 achter.

Supercharger
PPI Automotive GmbH heeft natuurlijk niet voor niets alle optische modificaties uitgevoerd om de GTR naar ´the next level´ te brengen. De onderhuids techniek heeft figuurlijk ook behoorlijk op z’n falie gekregen. De ‘standaard’ 4.2 liter V8 in de Audi R8 levert 420 pk en 430 Nm. Cijfers waarmee de R8 al behoorlijk vlot uit de voeten komt. PPI schroefde er een supercharger op, vernieuwde het luchtfilter- en uitlaatsysteem en modificeerde het motormanagement. Het resultaat: 580 pk bij 7.400 tpm en een koppel van 600 Nm bij 6.200 tpm. In combinatie met het lagere wagengewicht spurt de Razor GTR in slechts 3,7 seconden vanuit stilstand naar de 100 km/h. En pas bij 332 km/h moet de bolide zijn meerdere erkennen aan de luchtweerstand. Realiseer wel dat de PPI GTR gewoon op de openbare weg mag rijden. PPI hield hier rekening mee en rust de GTR uit met een verstelbare luchtvering van KW. Deze kan de wagenhoogte laten variëren met 45 mm. Bijvoorbeeld drempels vormen op deze manier geen obstakels meer.

Cockpit
Op de schetsen niet te zien, maar wel degelijk helemaal in een nieuw omhulsel gestoken is het interieur. Onyx Nubuck leder met oranje accenten bepalen de sportieve sfeer in combinatie met talloze carbon panelen. Bijna alles is in eigen huis ontworpen onder de noemer ‘Sport Identity’, van de ultralichte carbon sportstoelen tot aan het aluminium typeplaatje met opdruk van het oplagenummer van deze gelimiteerde PPI Razor GTR. Hoeveel auto´s er gebouwd gaan worden is nog niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Audi passeert Abt met Audi Sport Performance Parts

Autonieuws
Audi passeert Abt met Audi Sport Performance Parts
> Artikel lezen

Audi presenteert R8 V10 RWS mét achterwielaandrijving

Autonieuws
Audi presenteert R8 met achterwielaandrijving
> Artikel lezen

'Geniet van de Audi R8 zolang het nog kan'

Autonieuws
'Geniet van de Audi R8 zolang het nog kan'
> Artikel lezen

Audi R8 Audi Sport Edition: durf jij?

Autonieuws
> Artikel lezen

Geen opvolger, wel nog een facelift voor Audi R8

Spyshots
> Artikel lezen

Avontuur elektrische Audi R8 e-tron al weer voorbij

Autonieuws
Avontuur elektrische Audi R8 e-tron al weer over
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.