Tuning & styling

Jaguar XK van Arden: 480 pk

Jaguar-tuner Arden heeft de XK Coupé omgebouwd tot Arden AJ 20 Coupé. Maar puur een naamsverandering is het niet te noemen. Met 480 pk onder de motorkap, een verlaagd onderstel, sportief exterieur en 21 inch lichtmetalen wielen is dit een Britse kat die zijn klauwen laat zien.

Al meer dan 30 jaar is Arden een bekende Jaguar en Land Rover-tuner. Het Duitse bedrijf heeft zich ditmaal gebogen over de XK Coupé. Volgens Arden een sportieve en elegante sportauto met voldoende potentieel. Om al dat potentieel uit de XK Coupé te halen werd de sportauto door Arden grondig onder handen genomen. En het resultaat mag er zijn!

480 pk V8
De achtcilinder krachtbron onder de motorkap van de XK levert standaard een vermogen van 298 pk en een koppel van 411 Nm. Op zich niets om voor je voor te schamen, maar er is meer mogelijk. En dat bewijst Arden. De cilinderinhoud werd opgeboord van 4,2 naar 4,5 liter en er werd een speciale nokkenas gemonteerd. Met nog tal van andere aanpassingen werd een vermogenswinst van 94 pk gerealiseerd. Met een totaal van 392 pk en 475 Nm komt de Arden XK Coupé dicht in de buurt van de XKR Coupé. Maar Arden heeft het hierbij niet gelaten. Dankzij de montage van een compressor wist de tuner het vermogen nog verder op te schroeven. Het resultaat is 480 pk en 640 Nm. Daarmee sprint de XK van Arden in slechts 4,8 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h. De topsnelheid ligt op 295 km/h en dat maakt de Arden AJ 20 Coupé tot de snelste Jaguar van dit moment.

Sportieve aankleding
Geheel in lijn met de extra sportieve prestaties werd ook het exterieur aangepast. Aan de voorzijde zien we een sportief gevormde bumper met grote luchtinlaten. Verder vallen de zijskirts, de powervents in de motorkap en de donker getinte koplampen op. De achterspoiler op zowel de kofferbak als boven de achterruit, de vier uitlaatpijpen en de sportieve achterbumper maken het plaatje compleet. Wie nog twijfelt aan het potentieel van deze sportauto zal worden overtuigt door de 21 inch lichtmetalen wielen die opvallend zijn vormgegeven.

Sportief getint interieur
Tot slot heeft Arden ook het interieur aangepakt. Het dashboard werd afgewerkt met hoogwaardig hout, de stoelen bekleed met een combinatie van leer en alcantara en het geheel kreeg een sportief tintje dankzij diverse carbon-strips.

Gerelateerde artikelen

De Nürburgring ervaren in de Jaguar XKR-S

Reportages
Jaguar Nürburgring Experience
> Artikel lezen

‘Jaguar XJ krijgt nog een Coupé-staartje’

Autonieuws
‘Jaguar XJ krijgt nog een Coupé-staartje’
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.