Tuning & styling

Zo de knetter! Giannini stopt Fiatje liefst 350 pk toe

In de tien jaar dat de Fiat 500 op de markt is zijn er al best wat bizarre creaties op basis daarvan voorbijgekomen. Maar deze 350 GP4 van tuner Giannini Automobili spant toch wel de kroon.

Als de dag van gisteren. Zo goed herinneren we ons de sensationele Abarth 595 Biposto waarmee we alweer twee jaar geleden ontzettend veel lol hebben beleefd. En die had 190 pk. Moet je nagaan wat nóg eens 150 trappelende pony's teweeg zullen brengen. Krankzinnig! Toch deed het eveneens Italiaanse Giannini dit zonder pardon.

4C
Waar de 595 Biposto het nog met een opgefokte 1.4 doet, is 350 pk voor zo'n compact blok toch echt iets te veel van het goede. En daarom shopte Giannini elders in de stallen van Fiat. Maar niet bij Ferrari en zelfs niet bij Maserati. Het gezochte motorblok moest immers wel passen in het piepkleine motorcompartiment van de Fiat 500, en een dikke zes- of achtcilinder van bijvoorbeeld de Ghibli of 488 GTB wordt dan krapjes.

Nee, Giannini kwam uit bij Alfa Romeo en stuitte daar op de 1.75 liter viercilinderturbo van de 4C. Vrijwel eenzelfde voetprint als het oorspronkelijke blok, maar dankzij een net even wat grotere longinhoud in staat tot grotere dingen, te weten het vermogen van een volbloed sportwagen.

Witte knokkels
Hoe snel de Giannini 350 GP4 met zoveel geweld onder de kap is, is helaas niet bekend. Gokje? Een acceleratie naar honderd in 3,5 seconden zou ons niets verbazen. Om witte knokkels van te krijgen in een auto amper langer dan 3,5 meter. Dat voorzag Giannini ook en daarom heeft het meer dan alleen de motor van de Alfa 4C overgeheveld. Ook de ophanging werd zoal onder de 350 GP4 geïnstalleerd en de tuner voorzag de verder heftig uitgeboeuwde 500 ook van vierwielaandrijving. Als koper wil je immers niet dat je € 150.000,- kostende 'boodschappenwagentje' al na luttele kilometers naar de Filistijnen is. Want ja, zo duur is 'ie…

Gerelateerde artikelen

Knettergek: 404 pk in een Fiat 500

Tuning & styling
> Artikel lezen

Vier de zinderende zomer met Fiat 500 Spiaggina!

Autonieuws
> Artikel lezen

Fiat 500 Riva heeft de zomer in de bol

Autonieuws
Fiat 500 Riva
> Artikel lezen

Hangen in de bocht met gefacelifte Porsche 911 GT3

Spyshots
Hangen in de bocht met gefacelifte Porsche 911 GT3
> Artikel lezen

Abarth 595 nog giftiger na facelift

Autonieuws
Abarth 595 nog giftiger na facelift
> Artikel lezen

Fiat houdt je smoorverliefd op de 500

Autonieuws
Fiat laat je verliefd blijven op de 500
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.