Tuning & styling

MTM wil Audi Quattro S1 laten reïncarneren

Het WRC in de jaren '80, dat waren nog eens tijden! De Groep B-wagens van toen waren echte kanonnen. Bloedsnel en bloedlink, met de brute Audi Quattro S1 uit 1984 als beruchtste van allemaal. Tuner MTM wil hem laten terugkeren. Als moderne S1.

Al sinds de introductie van de huidige Audi S1 is er onder de adepten behoorlijk wat discussie over de naam. Velen vinden dat die enkel en alleen aan de rallylegende (de Quattro S1 dus) met vijf cilinders toebehoort. Anderen vinden het dan weer goed dat Audi consequent vasthoudt aan zijn naamgeving: een sportieve A1 kan enkel S1 heten.
“Een Audi A1 met het vermogen van een RS 5, heb je het ooit zo zout gegeten?! Dat is toch kicken!”

450 pk
MTM lijkt van mening dat de nu verkochte S1 zijn naam moet verdienen – zodat het zelf ook wat kan opstrijken uiteraard – en daarom wil de tuner diens 2.0 liter TFSI opvoeren tot het dubbele van het af-fabriek vermogen. Dat is zomaar eventjes 460 pk, bijna net zoveel als de iconische S1 van weleer, die daarmee binnen drie tellen naar de 100 km/h schoot. MTM geeft toe dat het niet kan beloven dat dit haalbaar is, maar 430 pk zou moeten lukken. Misschien wel 450 pk. Ach, wij zullen de laatsten zijn die gaan zitten kniesoren over die laatste paar pk's. Een Audi A1 met het vermogen van een RS 5, heb je het ooit zo zout gegeten?! Dat is toch kicken!

Pittige klus
MTM heeft meermaals bewezen geen moeite te hebben met halen van absurde vermogens uit een relatief kleine slagvolume en alle vertrouwen is er dan ook dat het wel goed komt met de beoogde S1. Desnoods haalt de tuner de 5-cilinder van de TT RS van stal om de klus te klaren. Waarom het dat niet meteen doet, is ons dan weer een raadsel. Meer eer kun je de vroegere Quattro S1 niet aan doen.

10 stuks
Let wel, al die mooie beloften en cijfertjes zijn nog slechts theorie. Er bestaat nog geeneens een prototype. De viercilinder 'EA888' die MTM momenteel in de catalogus heeft staan weet maximaal 400 pk op te wekken. Een mooi begin, dat zeker. Maar MTM gaat pas echt aan de slag als de eerste orders op voorhand zijn genoteerd. Minstens tien stuks wil MTM er verkopen en elk exemplaar zal om en nabij de € 120.000,- kosten. Wie vijf cilinders of een sequentiële versnellingsbak wenst, zal meer moeten betalen. Een kleine troost: een originele Quattro S1 brengt op veilingen al vaak drie keer zoveel op.

Gerelateerde artikelen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.