Tuning & styling

MTM S8 Talladega loopt bij 325 km/h in de begrenzer

Het is te merken dat de jaarlijkse Essen Motor Show binnenkort van start gaat. Tuners presenteren massaal hun nieuws dat valt te bezichtigen op deze grootste tuningshow van Europa. Een van de aanwezigen is MTM, die de show zal stelen met een bloedsnelle Audi S8.

De Audi S8 is al door meerdere bedrijven onder handen genomen. Reeds kwam Abt met zijn 640 pk sterke versie. MTM heeft hiervan een notitie gemaakt, want zij moesten vanzelfsprekend met nog meer kracht op de proppen komen. En dat is gelukt. Waar Abt Sportsline 120 pk boven het standaardvermogen zit, peuterde MTM nog eens 120 pk extra uit de 4.0 liter V8-biturbo. Het totale vermogen komt hiermee op een bizarre 760 pk en net geen 1.000 Nm aan trekkracht. Supercar-krachten die respectievelijk bij 5.950 tpm en tussen de 1.700 en 5.500 omwentelingen beschikbaar zijn.

Voorbij 350 km/h
Om tot zoveel vermogen te komen ging MTM niet over een nacht ijs. Zo zijn de turbo’s, het uitlaatsysteem en de koeling grondig aangepast, waarna de schakelmomenten op een hoge 7.000 tpm zijn gezet. Hiermee knalt de MTM S8 in 3,4 seconden naar 100 km/h, bereikt hij 200 km/h al na 10,5 seconden en stopt 'ie pas bij 325 km/h. Het is een zin die je in luttele seconden leest, maar die nog dagen in je hoofd blijft rondzingen. Wat een geweld! In een auto die eigenlijk door moet gaan voor een weelderige limousine. Overigens is die indrukwekkende topsnelheid nog niet het maximale ook. Als de begrenzer niet zou ingrijpen, zou zeker 350 km/h mogelijk zijn, claimt MTM. De remmerij is daar evenwel op gesnoeid, zodat klanten die de begrenzing laten verwijderen wel over afdoende stopkracht beschikken.

Talladega?
MTM heeft zijn S8 gedoopt tot Talladega. Het kan best zijn dat deze naam je bekend in de oren klinkt. Op 24 maart 1986 zette Audi met een 5000 CS Turbo (in Europa bekend als 200 Turbo) een snelheidsrecord neer voor vierwielaangedreven auto’s op het Talladega Superspeedway in de Amerikaanse staat Alabama. De gemeten snelheid bedroeg 332,853 km/h bij een top boven de 350. Cijfers waar de MTM S8 ook aan kan tippen, dus vandaar MTM's verwijzing naar deze gebeurtenis.
Voor wie warm loopt voor de Talladega hebben we een tip. Bestel hem snel, want MTM bestaat 25 jaar en heeft daarom het productieaantal op hetzelfde getal vastgezet. De kosten voor deze supersnelle zakenlimo bedraagt € 59.500,- voor het gehele tuningpakket. Dit is bovenop de al niet te misselijke prijs van een nieuwe S8, die in Nederland op € 154.900,- staat.

Gerelateerde artikelen

Stevige 120 pk erbij voor Audi S8 van Abt Sportline

Tuning & styling
Abt trakteert vernieuwde Audi S8 op extra pk's
> Artikel lezen

Met hoeveel limogeweld zal de nieuwe Audi S8 ons verblijden?

Spyshots
> Artikel lezen

MTM pompt Audi S8 op tot 650 pk

Tuning & styling
MTM pompt Audi S8 op tot 650 pk
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.