Tuning & styling

124 pk en 150 Nm erbij voor BMW M235i

De BMW M235i blijkt een gewild tuningopbject te zijn. Tuningwerk GmbH is de volgende die de compacte sportcoupé uit Beieren naar grote hoogten weet te tillen. En de specialisten uit Puchheim, nabij München, gaan daarin nog verder dan hun al knappe collega’s bij Mannhart.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. De Tuningwerk BMW M235i RS weet het tot 450 pk bij 650 Nm te schoppen en dat is een zeer verdienstelijke 124 pk en 150 Nm meer dan het origineel. Om deze klus te klaren gingen de mensen die hiervoor verantwoordelijk zijn dan ook niet over een nacht ijs. Veel aan de M235i RS is nieuw en in staat beter te presteren dan dat wat BMW M monteert. Zo werd de auto onder meer voorzien van snellere koelers, een andere turbo en vliegwiel, race-bougies en een geoptimaliseerd uitlaatsysteem voorzien van een instelbaar kleppensysteem. Het oor wil immers ook wat. Net als het oog overigens, en dus moest de carrosserie er ook aan geloven. Meest opvallende wijziging, maar enigszins weggemoffeld door de karakteristieke M-bestickering, is het uitkloppen van de achterschermen. Dat was kennelijk nodig om onderdak te bieden aan de 18 wielen, die lichter zijn dan de af-fabriek exemplaren. Voor rolt de Tuningwerk M235i RR op 17 inch, met daar ook extra plakkerige Dunlop’s gemonteerd.

Sprintkanon
Achter de in totaal 7,1 kilogram lichtere wielen is remmerij van Brembo actief met 6 remklauwen per schijf aan de voorzijde voor een hogere stopkracht. Dat is geen overbodige luxe, want deze 2-serie Coupé weet in 4,4 seconden naar de 100 km/h te knallen en de spurt van 0 naar 200 km/h in een indrukwekkende 15,4 seconden af te werken. Waarop de topsnelheid door de pittige tuning is komen te liggen is helaas niet bekend gemaakt, maar, indien de begrenzer is verwijderd, moet 280 km/h ongetwijfeld haalbaar zijn. Om het zekere voor het onzekere te nemen heeft Tuningwerk zodoende het stabiliteitssysteem ook maar aangescherpt. En dat allemaal voor een vraagprijs van € 65.000,-. Voor Duitsers welteverstaan.

Gerelateerde artikelen

Mannhart knalt BMW M235i naar M4-territorium

Tuning & styling
Mannhart knalt BMW M235i naar M3-territorium
> Artikel lezen

'BMW M235i Racing testlaboratorium voor M2'

Autonieuws
BMW M235i Racing laboratorium voor M2?
> Artikel lezen

Internet is BMW M2 Competition te snel af

Autonieuws
> Artikel lezen

BMW M2 Competition komt nog harder feestvieren

Autonieuws
> Artikel lezen

Opleukerij: M Performance Parts voor BMW M2 Competition

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.