Tuning & styling

Gestoord: Audi R8 GT met +1.800 pk!

Vergeet de eerdere 1.000 pk spuwende Corvette Stingray van Hennessey – die notabene in onze tuning top-5 van 2013 belandde. Tsja, wisten wij veel dat hun collega’s van Underground Racing op de valreep van het jaar nog met een allesvernietigend project op de proppen zou komen. Een Audi R8 GT met meer dan 1.800 pk. Simpelweg gestoord!

Slechts 333 exemplaren bouwt Audi van de R8 der R8-en, de GT. Of ze allemaal bij een eindgebruiker terecht zullen komen is maar de vraag, want zo ja, dan moet tenminste één daarvan wel serieus levensmoe zijn. Wellicht kunnen we delen in troost door te vermelden dat de betreffende R8 GT bij het tanken van benzine met een octaangehalte van 93 ‘slechts’ 1.150 pk afvuurt. Pas bij het gebruik van racebrandstof tikt de vermogensuitdraai 1.800 aan.
Oh wacht… Underground Racing heeft het in beide gevallen over ‘wph’ wat staat voor het aantal paardenkrachten die gemeten zijn aan de (aangedreven) wielen, dus niet het normaliter door autofabrikanten en tuners opgegeven vermogen aan de krukas. Kortom, het onvermijdelijke vermogensverlies aan bijvoorbeeld warmte heeft de tuner al in mindering gebracht op de totale output. Oftewel, in de gebruikelijke situatie overstijgt het vermogen van deze Audi ruimschoots de 2.000 pk!

Twee turbo's en meer
We worden er stil van, maar daar zijn we niet voor. We moeten je natuurlijk nog vertellen hoe Underground Racing dit knap staaltje tuning voor elkaar heeft gebokst. Lezen we tussen de diverse technische, vermoedelijk intern gehanteerde en daardoor onbegrijpelijke termen door dan maken we uit de vrijgegeven informatie op dat de R8 GT in elk geval is voorzien van twee knoeperts van turbochargers, een opgepompte ECU en een heleboel nieuw, versterkte motorblokonderdelen. Ook de versnellingsbak heeft niets meer van doen met de S tronic van Audi en dat geldt eveneens voor het speciaal gesmeden uitlaatsysteem. Hoewel niet vermeld kunnen we er hopelijk van uitgaan dat Underground Racing de remmerij heeft afgestemd op de bizarre vermogenstoename. Want 550 pk af-fabriek mag dan best al veel zijn, vier keer zoveel vraagt om bijna buitenaardse maatregelen.

Gerelateerde artikelen

Geen opvolger, wel nog een facelift voor Audi R8

Spyshots
> Artikel lezen

Audi R8 Audi Sport Edition: durf jij?

Autonieuws
> Artikel lezen

Audi presenteert R8 V10 RWS mét achterwielaandrijving

Autonieuws
Audi presenteert R8 met achterwielaandrijving
> Artikel lezen

Avontuur elektrische Audi R8 e-tron al weer voorbij

Autonieuws
Avontuur elektrische Audi R8 e-tron al weer over
> Artikel lezen

Audi passeert Abt met Audi Sport Performance Parts

Autonieuws
Audi passeert Abt met Audi Sport Performance Parts
> Artikel lezen

'Geniet van de Audi R8 zolang het nog kan'

Autonieuws
'Geniet van de Audi R8 zolang het nog kan'
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.