Tuning & styling

Abarth 500 ‘extra mozzarella’ van Zender

Sinds Abarth nieuw leven is ingeblazen teert het op slechts twee, nou vooruit drie modellen als je de 500C apart ziet. Om niet in de vergetelheid te geraken worden er regelmatig special editions geïntroduceerd, die stuk voor stuk potige bommetjes zijn. Maar zo lekker als deze 500 Corsa Stradale van tuner Zender hebben we nog niet van de Italianen gezien.

Zender, ooit een veelgehoorde naam uit de tuningswereld, verdient tegenwoordig vooral een boterham met het aan de man brengen van Maserati’s en Ferrari’s. Qua autotuning is het al enige tijd niet meer wat het is geweest en zodoende komt deze Abarth 500 Corsa Stradale nogal uit de lucht vallen. Het precies tussen Keulen en Frankfurt gestationeerde bedrijf heeft deze mozzarella-gekleurde 500 zowaar op de IAA laten debuteren en we moeten daarbij eerlijk bekennen dat wij hem compleet over het hoofd hebben gezien. Dat is louter een tekortkoming van ons geweest, want aan de inspanningen van Zender heeft het niet gelegen.

Breedgeschouderd
Wanneer Italiaanse autobouwers de typeaanduidingen Corsa en Stradale gebruiken draait het negen van de tien keer om een extra smakelijk model. Deze twee ‘snelle’ bijnamen tegelijk op een model plakken moet dus bij voorbaat het water in de mond laten lopen, moet Zender gedacht hebben. Nou… gelijk hebben ze. Wat een lekker dik karretje is deze Abarth 500, zeg! De enorm brede schouders doen de 500 bijzonder goed en de witte, racy wielen hebben hem nooit misstaan. Onder de Zender hebben ze een diameter van 18 inch en luisteren ze naar Arcasting Excalibur. Je merkt al wel, Zender is flink aan het strooien geweest met kleffe benamingen.

Alfa 4C
Het bleef niet bij uiterlijk vertoon, ook onder de roomwitte koets rollen er stevige spierballen. De 1.4 liter viercilinderturbo, die voorzien van het Esseesse-kit in de basis 160 pk ontwikkelt, levert in de Zender-versie nog eens 60 pk meer. Dat maakt een totaalvermogen van 240 pk waarmee bijvoorbeeld de Alfa 4C in 4,5 seconden naar de 100 km/h knalt. De Zender 500 is weliswaar niet zo vlotjes, maar schamen hoeft hij zich niet met een geklokte tijd van 6,5 seconden. De topsnelheid is gestegen naar 225 km/h en dat lijkt ons erg hard te gaan in een karretje dat nog geen vier meter in de lengte is. Gelukkig monteerde Zender extra stijver en kortere veren om wat meer vertrouwen bij de bestuurder op te wekken.

Gerelateerde artikelen

Fiat houdt je smoorverliefd op de 500

Autonieuws
Fiat laat je verliefd blijven op de 500
> Artikel lezen

Zo de knetter! Giannini stopt Fiatje liefst 350 pk toe

Tuning & styling
> Artikel lezen

Knettergek: 404 pk in een Fiat 500

Tuning & styling
> Artikel lezen

Fiat 500 Riva heeft de zomer in de bol

Autonieuws
Fiat 500 Riva
> Artikel lezen

Hangen in de bocht met gefacelifte Porsche 911 GT3

Spyshots
Hangen in de bocht met gefacelifte Porsche 911 GT3
> Artikel lezen

Abarth 595 nog giftiger na facelift

Autonieuws
Abarth 595 nog giftiger na facelift
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.