Tuning & styling

Heico’s V40 T5 HPC is Zweedse RS3

Wat BMW M, Mercedes-AMG en Audi Quattro GmbH kunnen, kunnen de Zweden met behulp van Heico Sportiv: bloedsnelle Volvo’s bouwen. De V40 T5 High Performance Concept (HPC) is het nieuwste speeltje van de – jawel – Duitse tuner.

Met de Volvo T5 HPC trekt Heico Sportiv een lange neus naar de Audi RS3, BMW M135i en de Mercedes A 45 AMG. Hun compacte middenklasser is namelijk nog wat krachtiger dan al deze Germaanse rij-ijzers. Niet qua vermogen, maar wel wat koppel betreft. De V40 T5 HPC levert 350 pk bij 510 Nm aan maximumtrekkracht, wat nog eens 60 Nm meer is dan de hardst trekkende Duitser, de A 45 AMG. Om de 2.5 liter 5-cilinderturbo het maximumvermogen op te laten wekken moet de bestuurder wel eerst het gifgroene knopje in de middentunnel indrukken. Op dat moment wordt het aan de motor gekoppelde water-ethanol injectiesysteem geactiveerd en is de krachtexplosie pas compleet.

Cross Country
Om zoveel vermogen efficiënt ook over te kunnen brengen op het wegdek nam Heico niet de gewone V40 als basis, maar de Cross Country. Die beschikt over vierwielaandrijving en daarmee een betere tractie en wegligging op hogere snelheden. En snel kan de zwaar opgevoerde V40; pas bij 265 km/h is de fut eruit. Sprinten is niet zozeer zijn ding. Hoewel hij 90% van het dagelijkse wagenpark nog altijd makkelijk eruit loopt, lachen de eerdergenoemde Duisters natuurlijk om een acceleratie van 5,6 seconden. Een tegenvaller van dit gifgroene monster dat vooralsnog niet is bestemd voor serieproductie. Over een anti-climax gesproken...

Gerelateerde artikelen

Volvo introduceert smaakvolle Polestar Performance Parts

Tuning & styling
Volvo Polestar Performance Parts
> Artikel lezen

Privé een Volvo V40 rijden voor € 349,- per maand

Autonieuws
Privé een Volvo V40 rijden: € 349,- per maand
> Artikel lezen

Milde facelift voor Volvo V40 en V40 Cross Country

Autonieuws
Milde facelift voor Volvo V40
> Artikel lezen

Najaarsvoordeel bij de Volvo-dealer

Autonieuws
Volvo Najaarscampagne
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.