Tuning & styling

Brute Mercedes SLK voor bergetappes

Dit is de Carlsson SLK 340. De Duitse Mercedes-tuner heeft er 1.800 manuren in zitten, maar dat heb je ook wat. Toegespitst om snelle tijden neer te zetten tijdens (inter)nationale heuvelbeklimmingen behelst dit beest maar liefst 610 pk bij een wagengewicht van slechts 780 kg.

De Carlsson SLK 340 is een bergetapperacer in de kleinste marges. Dat is niet zozeer te merken aan het feit dat alle onbelangrijke onderdelen overboord zijn gegooid, maar des te meer aan het koppel (430 Nm) dat opvallend laag is in vergelijk met het totaalvermogen van 610 pk. Carlsson geeft niet prijs hoe de techniek van de SLK 340 precies in elkaar steekt, maar deze krachtverhouding geeft te kennen dat bij een bepaald technisch mankement prompt een groot deel van het vermogen wegvalt. Rallyauto’s op het hoogste niveau (WRC) kennen dit fenomeen ook: zo beschikken ze het ene moment over 300 pk en het andere over een luttele 60 paardenkrachten omdat de turbo het begeeft. Tuning optima forma dus.

Handvol specialisten
Maar zolang alles heel blijft bij de SLK 340 is het een beest van een machine. Om dat te bereiken is Carlsson gestart vanaf een leeg vel papier. 1.800 ontwikkelingsuren later en de hulp van een handvol vakspecialisten is dit het eindresultaat. De uitgebouwde bodykit is van Carlsson zelf, zo ook de gigantische splitter en vleugel achterop die beide voor maximale downforce moeten zorgen. De gehele carrosserie is opgetrokken uit carbon. Ook de remmen zijn ultralicht alsook de sportkuipen van Fibreworks. Het schoeisel rondom de 18 inch wielen van BBS is afkomstig van Avon. Ze zijn speciaal ontwikkeld om heuvelbeklimmingen op hoge snelheid te trotseren. En de ophanging? Die heeft KW aangeleverd. De dempers ervan zijn in te stellen in drie standen. Tussen de V8 en de wielen zit een transmissie van Hewland. Schakelen verloopt via flippers aan het stuurwiel. Uiteraard ontbreken een rolkooi en een brandblusser ook niet. ´Alles voor de veiligheid´, zegt Carlsson. Yeah right! Snelheid bedoelen ze stiekem.

Pikes Peak
Carlsson geeft aan dat de SLK 340 voor aankomend zomer klaar is om te gaan deelnemen aan heuvelbeklimmingen. Een moment dat niet zomaar is uitgekozen want op 30 juni staat namelijk de Pikes Peak International Hill Climb op het programma, dé beruchtste van allemaal. En Carlsson wil er graag aan meedoen met de SLK 340.

Gerelateerde artikelen

Prijzen voor Mercedes SLC en vernieuwde SL

Autonieuws
Prijzen voor Mercedes SLC en vernieuwde SL
> Artikel lezen

Mercedes-Benz SLC-klasse strekt de benen

Spyshots
Mercedes SLK
> Artikel lezen

Verkoop Mercedes met Airscarf per direct verboden

Autonieuws
Verkoop Mercedes met Airscarf per direct verboden
> Artikel lezen

Officieel: Mercedes SLC is gefacelifte SLK

Autonieuws
> Artikel lezen

Aangepast motorpalet voor Mercedes C- en SLK-klasse

Autonieuws
Aangepast motorpalet voor Mercedes C- en SLK-klasse
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.